Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ξεκίνησε η διαβούλευση για τα σκουπίδια στη Γορτυνία – Προκρίνεται λύση για ΣΜΑ σε Καρκαλού και Καλλιάνι

Ξεκίνησε η διαβούλευση για τα σκουπίδια στη Γορτυνία – Προκρίνεται λύση για ΣΜΑ σε Καρκαλού και Καλλιάνι
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γορτυνίας ενέκρινε την Μελέτη και θέτει τηνΑ’ Φάση της Μελέτης δημιουργίας Σταθμών Μεταφόρτωσης Αποβλήτων (ΣΜΑ) Δήμου Γορτυνίαςσε Δημόσια Διαβούλευση, ώστε να προχωρήσει σε κλείσιμο και αποκατάσταση όλων των ενεργών, αλλά και ανενεργών ΧΑΔΑ. Ο Δήμος Γορτυνίας έχει ήδη εφαρμόσει την Ανακύκλωση Συσκευασιών (Μπλε κάδοι) και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), όπως και με τους υπό διαμόρφωση και αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ και ΕΣΔΑ.


Στη μελέτη προκρίνεται η λύση με τους δύο ΣΜΑ  σε Καρκαλού και στην περιοχή ανάµεσα στον οικισµό Τουµπίτσι και Καλλιάνι.

Ειδικότερα, αναφέρεται: «Ο κεντρικός ΣΜΑ του ∆ήµου Γορτυνίας που προβλέπεται και από το εγκεκριµένο ΠΕΣ∆Α Πελοποννήσου θα πρέπει να χωροθετηθεί σε γήπεδο 3,5-4,5 στρεµµάτων το οποίο θα απέχει τουλάχιστον 500m από το κέντρο του οικισµού Καρκαλού και Καλονέρι καθώς και από το χώρο υπαίθριας αναψυχής Αγ. Παρασκευή (αρχαίες πηγές Λούσιου ποταµού). Η προτεινόµενη θέση απεικονίζεται και στον Χάρτη Σ-3, κλ. 1:7.500 “Χάρτης Χρήσεων Γης, Καταλληλότητας, και Αξιολόγησης Θέσης Κεντρικού ΣΜΑ ∆. Γορτυνίας, θέση «Καρκαλού» ”.

Για την κατασκευή του δορυφορικού ΣΜΑ, (που δεν προβλέπεται και από το εγκεκριµένο ΠΕΣ∆Α Πελοποννήσου), απαιτείται τουλάχιστον έκταση της τάξεως των 2,5 - 3,0 στρεµµάτων και προτείνεται να γίνει εντός της περιοχής που απεικονίζεται και στον Χάρτη Σ-4, κλ. 1:7.500 “Χάρτης Χρήσεων Γης, Καταλληλότητας, και Αξιολόγησης Θέσης ∆ορυφορικού ΣΜΑ ∆υτικής Γορτυνίας, θέση «Σφεντοµάκι»”.

Σύνοψη & αξιολόγηση των ΣΜΑ ως προς τις προβλέψεις του ΠΕΣ∆Α

Συνοψίζοντας, από την παρούσα µελέτη η καλύτερη και οικονοµικότερη επιλογή είναι η δηµιουργία 2 κινητών ΣΜΑ, (Σενάριο 2), έναν (1) στην ευρύτερη περιοχή της Καρκαλού µεσαίας δυναµικότητας και έναν (1) µικρής δυναµικότητας, στην περιοχή ανάµεσα στον οικισµό Τουµπίτσι και Καλλιάνι επί της Εθνικής Οδού. Οι εξυπηρετούµενοι οικισµοί των 2 ΣΜΑ δύναται να διαφοροποιηθούν σε µικρό βαθµό εάν αυτό προκύπτει από δεδοµένα υφιστάµενης κατάστασης του ∆ήµου Γορτυνίας, χωρίς αυτό να επηρεάζει σηµαντικά το προτεινόµενο Σενάριο 2.

Σύµφωνα µε τον εγκεκριµένο από 2-12-2010 Αναθεωρηµένο ΠΕΣ∆Α Πελοποννήσου, στη 2η ∆ιαχειριστική Ενότητα Πελοποννήσου προβλέπονται ενδεικτικά τρεις (3) ΣΜΑ ένας εκ’ των οποίων στο ∆. Γορτυνίας. Ο ακριβής αριθµός και η χωροθέτηση των ΣΜΑ θα οριστικοποιηθεί µετά τη χωροθέτηση των Ολοκληρωµένων Εγκαταστάσεων ∆ιαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕ∆Α).

Προκειµένου, ο ∆ήµος Γορτυνίας ή ο Φορέας ∆ιαχείρισης Πελοποννήσου να προχωρήσουν στις απαιτούµενες µελέτες ωρίµανσης των ΣΜΑ, ο αριθµός του προτεινόµενου δικτύου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις προβλέψεις του ΠΕΣ∆Α, ωσότου εκδοθεί σχετική απόφαση εναρµόνισης του ΠΕΣ∆Α η οποία θα γίνει στα πλαίσια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των ΣΜΑ.

Στους παρακάτω συνδέσμους περιλαμβάνεται ολόκληρη η Μελέτη (Α’ Φάση), τα τοπογραφικά σχέδια για την χωροθέτηση και φωτογραφίες από τις προτεινόμενες λύσεις.

ΜΕΛΕΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΣΜΑ) ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ – Α’ ΦΑΣΗ

1. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΟΣΤΟΥΣ (ΤΟΝΝΟΙ*ΧΛΜ) ΜΕ ΕΝΑΝ ΣΤΑΘΜΟ
2. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΟΣΤΟΥΣ (ΤΟΝΝΟΙ*ΧΛΜ) ΜΕ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Σ1. ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΝΑ ΣΜΑ
Σ2. ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΒΑΡΙΚΟΤΗΤΑ
Σ3. ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
Σ4. ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

Φ1. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΥ ΣΜΑ – ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ
Φ2. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΥ ΣΜΑ – ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...