Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Λύση στο πρόβλημα με το θολό νερό ζητούν οι Γλανιτσιώτες στη Γορτυνία!

Λύση στο πρόβλημα με το θολό νερό ζητούν οι Γλανιτσιώτες στη Γορτυνία!
Έγγραφο προς τον Δήμο Γορτυνίας απέστειλε ο Σύλλογος Γλανιτσιωτών Τρίπολης με αφορμή το άλυτο πρόβλημα με το θολό νερό στο χωριό.
ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
 
Υδροδότηση Τ.Κ Μυγδαλιάς του Δήμου Γορτυνίας
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΛΑΝΙΤΣΙΩΤΩΝ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΠΡΟΣ
ΔΗΜΟ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

ΚΟΙΝ:
1. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/σου, Δυτ. Ελλάδος κ Ιονίου
2. Βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο

ΘΕΜΑ: Υδροδότηση Τ.Κ Μυγδαλιάς του Δήμου Γορτυνίας

Στη Τρίπολη σήμερα στις 19-6-2017, ημέρα Δευτέρα και ώρα 7.30 μ.μ συνεδρίασε το Δ.Σ του Συλλόγου Γλανιτσιωτών Τρίπολης, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου και αφού βρέθηκε σε απαρτία, με παρόντα και τα επτά μέλη του, συζήτησε το θέμα « Υδροδότηση Τοπικής Κοινότητας Μυγδαλιάς».
Με αφορμή το από 4-4-2017 έγγραφο του Δήμου Γορτυνίας, προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενημερωτικό, σχετικά με το θολό νερό του Τ.Δ Μυγδαλιάς και την επίλυση του προβλήματος, το Δ.Σ του Συλλόγου Γλανιτσιωτών Τρίπολης προκειμένου να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος και να προλάβει τυχόν δαπάνες για μελέτες, που για διάφορους λόγους μπορεί να μείνουν στα συρτάρια και το θολό νερό να παραμένει, αποφάσισε να θέση υπόψη του Δήμου τις πιο κάτω επισημάνσεις και ερωτήματα:

Α) Από τον τίτλο του έργου, φαίνεται, μελέτη για υδροδότηση Μυγδαλιάς, Μουριάς, Πουρναριάς, Ξηροκαρύταινας και οικισμών Κοκκαλιάρας, Παλιόπυργου και Μπουλιμέτη. Θα πρέπει πριν την εκπόνηση της μελέτης να έχουν γίνει οι απαραίτητες μετρήσεις, επικαιροποιημένες, ως προς την ποσότητα και την ποιότητα του παρεχόμενου, από την γεώτρηση στην περιοχή Παλιόπυργου Μυγδαλιάς, νερού.
Έχουν γίνει;
Β) Ανάλογα με τα ευρήματα, ποσοτικά και ποιοτικά, θα πρέπει να προσδιοριστεί η έκταση της μελέτης υδροδότησης στα τοπικά διαμερίσματα. Το κόστος της μελέτης μεγαλώνει για όλα τα προαναφερόμενα διαμερίσματα, μικραίνει με τα λιγότερα και ως προς την υλοποίησή της, κινδυνεύει να καταστεί ανεφάρμοστη ή με υψηλού κόστους κατασκευή και λειτουργία του έργου, αν δεν ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες ποσότητες παροχής.
Γ) Πότε προβλέπεται, χρονικά, να δοθούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και πότε η ένταξη του έργου σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα;
Δ) Η ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα θα απαιτήσει, απαραίτητα, εκτός άλλων αδειοδοτήσεων, επικαιροποιημένη ποσοτική και ποιοτική μέτρηση του νερού. Στην περίπτωση που δεν έχει γίνει θα πρέπει να γίνει άμεσα και πριν από κάθε άλλη δαπάνη.
Ε) Αναφέρεται στο site « Καλημέρα Αρκαδία» ότι στις 6-4-2017 η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με έγγραφό της προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, της γνωρίζει ότι περιμένει ολοκληρωμένο αίτημα από το Δήμο Γορτυνίας για να επιλύσει το πρόβλημα της υδροδότησης.
Έχει στραφεί προς τα εκεί ο Δήμος;
Υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες;
Αυτονόητη θεωρείται η βοήθεια του Συλλόγου προς το Δήμο, όπου χρειαστεί, για την επίλυση του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Γιαννόπουλος Νικόλαος Ροζής Σόλων

Τα Μέλη
Θεόδωρος Μακρής
Κώστας Κωνσταντινόπουλος
Χρήστος Βασιλόπουλος
Θανάσης Πολυχρονόπουλος
Ειρήνη Πολύδερα
 
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΡΚΑΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΟ

Αναφορά προς το Υπουργείο Εσωτερικών είχε καταθέσει, από τον Μάρτιο του 2017, ο βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με την οποία εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τα μεγάλα προβλήματα υδροδότησης της Τοπικής Κοινότητας Μυγδαλιάς κατά τους χειμερινούς μήνες, οπότε το χωριό στερείται πλήρως της παροχής καθαρού νερού, κατάλληλου προς πόση ή κάθε άλλη οικιακή χρήση. Πρόκειται για μία αναφορά που είναι αλήθεια ότι κινητοποίησε φορείς, στην κατεύθυνση να "τρέξει" η δρομολόγηση μίας λύσης στο πρόβλημα αυτό.
Το "Καλημέρα Αρκαδία" έχει το ρεπορτάζ!

Στις 6 Απριλίου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αναφέρει ότι η αρμοδιότητα ανήκει στον Δήμο Γορτυνίας και ότι η Περιφέρεια περιμένει ολοκληρωμένο αίτημα από τον Δήμο για να επιλύσει το πρόβλημα υδροδότησης.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

Σε έγγραφό του, προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στις 4 Απριλίου, ο Δήμαρχος Γορτυνίας, Γιάννης Γιαννόπουλος, αναφέρει για το πρόβλημα αυτό.
"Η υδροδότηση της Τοπικής Κοινότητας Μυγδαλιάς της Δημοτικής Ενότητας Κλείτορος τον Δήμου Γορτυνίας γίνεται από την πηγή Λιάσκοβα. Λόγω γεωλογικών φαινομένων (καθιζήσεις) τα τελευταία τριάντα (30) χρόνια, σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, το νερό της πηγής θολώνει. Για τη λύση τον προβλήματος, έχουν γίνει ενέργειες από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Την περίοδο 1997-1998 υλοποιήθηκε γεώτρηση στη Θέση "Παρθενίτσα", μεταξύ της Τ.Κ. Μυγδαλιάς και της Τ.Κ. Κερπινής, για άντληση νερού, η οποία θα λειτουργούσε μόνο την περίοδο που παρατηρείται το πρόβλημα. Όμως η αντλούμενη ποσότητα δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών. Το έτος 2003 ο τέως Δήμος Κλείτορος υλοποίησα την κατασκευή νέον αντλιοστασίου στη θέση "Λιάσκοβα" προκειμένου να εμπλουτιστεί η υδροδότηση της Μυγδαλιάς από την πηγή που υδροδοτούνται οι οικισμοί Παλαιόπυργος και Καλύβια (θέσεις Κοκκαλιάρα και Μπουλιμέτη). Το αντλιοστάσιο αυτό δεν λειτούργησε ποτέ καθώς το νερό δεν επαρκούσε για την υδροδότηση της Μυγδαλιάς, του Παλαιοπύργου και των Καλυβίων ταυτόχρονα. Το έτος 2015 ο Δήμος Γορτυνίας, για την οριστική επίλυση τον προβλήματος, ανέθεσε σε εξωτερικό μελετητικό σχήμα, τη μελέτη με τίτλο "Υδραυλική Μελέτη Εξωτερικού Δικτύου Κοκκαλιάρα προς Μουριά, Πουρναριά, Ξηροκαρύταινα" η οποία αφορά την κατασκευή τον εξωτερικού δικτύου μεταφοράς νερού από τη γεώτρηση στην περιοχή Παλαιόπυργος προς τους οικισμούς Μουριά, Πουρναριά, Ξηροκαρύταινα, και Μυγδαλιά της Δ.Ε. Κλείτορος.
Η εν λόγω μελέτη είναι στο στάδιο των περιβαλλοντικών αδειδοτήσεων και αναμένεται η ένταξή της σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα."

3 σχόλια

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...