Menu
RSS
Πέμπτη, 18/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μεγάλες αντιδράσεις για το νέο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στη Μεγαλόπολη

Μεγάλες αντιδράσεις για το νέο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στη Μεγαλόπολη

Με δελτία τύπου που κυκλοφόρησαν τα συνδικάτα των εργαζομένων , αναφέρονται στο εργατικό ατύχημα στην ΔΕΗ Μεγαλόπολης , τονίζοντας τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, τις παραβάσεις των κανόνων και των κανονισμών και κάνουν λόγο για μια ακόμη τραγωδία που πλήττει τους εργαζόμενους στην ΔΕΗ.

Από το ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΤΕ ΔΕΗ

Τα αποτελέσματα  της μη τήρησης των κανονισμών και των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας , η εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και η κακή ψυχολογική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι οι οποίοι καλούνται να εργάζονται σε σκληρές συνθήκες για το μεροκάματο του τρόμου των 586 ευρώ, είχαν ακόμα ένα θύμα στην Μεγαλόπολη. Ο άτυχος συνάδελφος μας έχασε την ζωή του εν ώρα καθήκοντος  σε μια ΔΕΗ  που τα ατυχήματα δεν έχουν σταματημό. Στην μεγάλη πλειοψηφία των ατυχημάτων ποτέ δεν φταίει ένας. Πάντα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συγκλίνουν και όταν τα ρίσκα μεγαλώνουν έρχεται το μοιραίο. Διαπιστώνουμε με λύπη μας ότι δεν έχει λάβει κανείς αρμόδιος το μήνυμα των προηγούμενων συμβάντων και πάντα μετά από λίγο χρόνο όλα ξεχνιούνται με μεγάλη ευκολία και συνεχίζουμε με τα ίδια λάθη και πολλές φορές και χειρότερα.

Οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας αποδυναμώνονται και καταργούνται. Είναι φυσικό και επόμενο αυτή η πολιτική απόφαση και τακτική να έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα μας.

Συνάδελφοι καλούμαστε όλοι να αντιληφθούμε ότι επιτέλους πρέπει να αλλάξουν πολλά στον τρόπο εργασίας μας. Οι στόχοι οι δικοί μας αλλά και της επιχείρησης πρέπει να είναι να  να γυρνάμε σπίτια μας και όχι τα νούμερα παραγωγής. Στην ασφάλεια στην εργασία μας δεν χωράνε ούτε προϊστάμενοι ,ούτε πιέσεις , ούτε φίλοι, ούτε συνδικάτα. Ο καθένας μας θα πρέπει να αξιολογεί τις συνθήκες οι οποίες αλλάζουν κάθε ώρα και στιγμή και να προφυλάσσει τον εαυτό του και τους γύρω του.  Στην  εργασία μας πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό και εγρήγορση. Και πάνω από όλα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να επαναφέρουμε την χαμένη αλληλεγγύη και συναδελφικότητα και ενεργώντας σαν σύνολο να διασφαλίζουμε ότι θα τηρούνται από όλους οι κανόνες και τα μέτρα ασφαλείας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου συναδέλφου. Ελπίζουμε η επιχείρηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει την οικογένεια.

Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης και ολοκληρωμένη έρευνα. Σημαντικότερο είναι να αποφεύγουμε τα ατυχήματα και όχι να καλούμαστε μετά να βγάζουμε πορίσματα και τιμωρίες.

Απαιτούμε εντατικοποίηση και συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων, πιστή και ευλαβική τήρηση των μέτρων ασφαλείας και να αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα η μη τήρηση τους.

Ελπίζουμε κάποια στιγμή να μπορέσουμε να λειτουργούμε όλοι όπως πρέπει και όχι όπως θέλουν κάποιοι να μας βλέπουν σαν νούμερα και στατιστικές, ας κάνουμε όλοι ότι περνάει από το χέρι μας και να είναι η τελευταία φορά που θρηνούμε συνάδελφο.

Από τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ

Ελλιπής συνθήκες ασφάλειας, ελλιπή μέτρα προστασίας, παραβάσεις, κανόνες-κώδικες-κανονισμοί σε πλήρη (αν)εφαρμογή. Ποιο άλλο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα, μίας τέτοιας πραγματικότητας, από μία (ακόμα) τραγωδία;

Αυτή τη φορά το θλιβερό συμβάν καταγράφεται στο ορυχείο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη με θύμα έναν ακόμη εργαζόμενο. Έναν συνάδελφο των 586 ευρώ (μεικτά), οδηγό φορτηγού τηςΔΕΗ που ενώ επιχειρούσε να αδειάσει το φορτίο του οχήματος, το φορτηγό βρέθηκε στο κενό παρασύροντας και τον άτυχο συνάδελφο οδηγό με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του.

Την ώρα που ο μεταλλευτικός κανονισμός απαγορεύει ρητά την απόθεση του υλικού με απευθείας ανατροπή του στην παρακάτω βαθμίδα (το υλικό θα πρέπει να αποτίθεται στο φρύδι του πρανούς με την καθοδήγηση κουμανταδόρου και έπειτα να προωθείται με μπουλντόζα), η Διοίκηση της ΔΕΗ κλείνει τα μάτια και επιτρέπει να συνεχίζονται τέτοιου είδους φαινόμενα που δυστυχώςσπέρνουν το θάνατο και κλείνουν σπίτια.

Ένας ακόμα άδικος θάνατος συναδέλφου που βάφει με το αίμα του και κεφαλαία γράμματα τη φράση ΖΗΤΗΤΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ και ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ.

Με τον πιο θλιβερό και τραγικό τρόπο, η ασφάλεια της εργασίας για την επιχείρηση έχει καταντήσει να είναι μέγα ζητούμενο που αγγίζει τα όρια της εγκληματικής αδιαφορίας και παρόλα αυτά ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καταγγέλλει την εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων που καθίστανται ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί των θανατηφόρων συμβάντων που καταγράφονται στην επιχείρηση.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ απαιτεί την διερεύνηση του συμβάντος και των γενικότερων συνθηκών ασφάλειας στους χώρους της ΔΕΗ.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εκφράζει τη βαθειά του θλίψη για το οδυνηρό περιστατικό, συλλυπείται και συμπαρίσταται στην οικογένεια του άτυχου συναδέλφου.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ΔΕΗ

Το θανατηφόρο ατύχημα στο Ενεργειακό Κέντρο της Μεγαλόπολης έρχεται να προστεθεί σε άλλα δεκάδες σοβαρά ατυχήματα που συνέβησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε αρκετές εργασιακές μονάδες του Ομίλου ΔΕΗ.

Τα ελλιπή μέτρα προστασίας και η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφαλείας λόγω της μεγάλης πίεσης και εντατικοποίησης της δουλειάς καθώς και οι λιγοστοί έλεγχοι έχουν ως μοναδικό αποτέλεσμα την απώλεια ζωής των συναδέλφων μας.

Σε αυτή την τραγική κατάσταση συντείνει με τον τρόπο της, η παντελώς ανάλγητη διοίκηση Ζερβού, με την σταδιακή και διαρκή απαξίωση της Επιχείρησης από την  επιμονή της να μην προσλαμβάνει έμπειρο και μόνιμο προσωπικό με συνέπεια να έχουμε  τέτοιου είδους θλιβερά συμβάντα ενώ παράλληλα

με την στάση της, τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό της δικομματικής μνημονιακής κυβέρνησης χάνοντας η ΔΕΗ το κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα της.

Η διοίκηση Ζερβού δεν έχει κάνει ως τώρα καμία σοβαρή και υπεύθυνη ενέργεια προς όφελος των εργαζομένων και αδιαφορεί για τη διασφάλιση των συνθηκών εργασίας στους Σταθμούς Παραγωγής και στα Ορυχεία.

Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν να χάνονται  ζωές συναδέλφων τους από την αδιαφορία κάποιων και καλούμε την διοίκηση να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια του ατυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που τους ανήκουν.ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΗ εκφράζουν τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου συναδέλφου.

Από την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΕ/ΔΕΗ

Η οικογένεια της  ΔΕΗ θρηνεί τον άδικο χαμό  δύο  συμβασιούχων συναδέλφων σε ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ και ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.  Δυστυχώς οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις μας, προς την διοίκηση να γίνει πιο υπεύθυνη, σοβαρή  και αποτελεσματική στο τομέα  ελέγχου τήρησης των όρων  υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων  ιδιαίτερα στα Λιγνιτικά Κέντρα  δεν έχει βρει την ανάλογη ανταπόκριση. Η ευσυνειδησία των δύο άτυχων εργαζομένων  να φανούν αντάξιοι των καθηκόντων τους   κάτω από την καθημερινή  πίεση και το άγχος για την επιβίωση τους στη Ελλάδα του μνημονίου, είχε ως οδυνηρή συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους.

Ιδιαίτερα το πρόσφατο  τραγικό συμβάν στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης  αποδεικνύει για άλλη μια φορά  ότι η επικινδυνότητα και η δυσκολία της εργασίας παραμένει σε μέγιστο βαθμό ενώ οι μεγάλες ελλείψεις μόνιμου εργατοτεχνικού προσωπικού δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα.

Το αίμα και οι ζωές των συναδέλφων μας στη ΔΕΗ  που χάνονται όλα αυτά τα χρόνια, καμία κυβέρνηση και κανένα μέσο ενημέρωσης δεν το ανέφερε και δεν το ανέλυσε στις πραγματικές, τραγικές του διαστάσεις. Σχεδόν ποτέ δεν στάθηκαν δίπλα σε εκείνους που δίνουν και τη ζωή τους για να μπορούν να απολαμβάνουν οι πολίτες το κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΕ/ΔΕΗ  θεωρεί ότι χρέος όσων διοικούν είναι να εφαρμόσουν  πιο αποτελεσματικά  τη νομοθεσία και τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους και με την σειρά τους,  οι εργαζόμενοι έχουν την υποχρέωση να μην  αγνοούν αυτούς τους κανόνες.

Η ΔΑΚΕ-ΕΤΕ/ΔΕΗ  εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων  εργαζόμενων.

Γραφείο Τύπου ΔΑΚΕ-ΕΤΕ/ΔΕΗ

Από την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα ακόμη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα συνέβη στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης της ΔΕΗ. Φορτηγό το οποίο  οδηγούσε8μηνίτης συμβασιούχος εργαζόμενος, έπεσε από άγνωστη αιτία σε κενό 20 μέτρων σε επίπεδο τομής του ορυχείου στο Ψαθί την στιγμή που επιχειρούσε να αδειάσει το φορτίο του!

Δυστυχώς ο τραγικός θάνατος του συμβασιούχου συναδέλφου μας Χάρη Βίγκου την ώρα του μεροκάματου, ήρθε να μας υπενθυμίσειτην τραγική πραγματικότητα της ανυπαρξίας λήψης μέτρων από τις Τοπικές Διευθύνσεις και τη Διοίκηση της ΔΕΗ για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας στο Ενεργειακό Κέντρο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη.

Οι εφαρμοζόμενες αντεργατικές πολιτικές και η ανυπαρξία των αρμοδίων υπηρεσιών της πολιτείας (Σ.ΕΠ.Ε. – ΙΚΑ – ΕΜΝΕ, κλπ) για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των μέτρων ασφάλειας, σε συνδυασμό με τις σοβαρές ελλείψεις μόνιμου εργατοτεχνικού προσωπικού, την κάλυψη οργανικών θέσεων τακτικού προσωπικού από έκτακτους οκταμηνίτες, την εντατικοποίηση της εργασίας, την εκτέλεση εργασιών με τον «αυτόματο πιλότο» και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες προκειμένου ο ελληνικός λαός να έχει το αγαθό της ενέργειας, δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους, αυξάνοντας τα νούμερα με ένα ακόμη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου εργαζόμενου.

Καλούμε τη Διοίκηση της ΔΕΗ να προχωρήσει στην άμεση εξέταση όλων των πραγματικών αιτιών που οδήγησαν στην απώλειατου συναδέλφου μας και επιτέλους τον καταλογισμό και την απόδοση ευθυνών σε κάθε υπεύθυνο γι’ αυτό.

Καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα της πολιτείας να διερευνήσει άμεσα τα αίτια του τραγικού ατυχήματος.

Με την αποτελεσματική λειτουργία των αρμοδίων Υπηρεσιών (Σ.ΕΠ.Ε – Ε.Μ.Ν.Ε. – κ.λ.π), να ξεκινήσουν και να αποκτήσουν ουσιαστικό χαρακτήρα, σε τακτική βάση οι έλεγχοι στις Μονάδες και τα ορυχεία της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη για να εφαρμόζεται  η νομοθεσία για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων.

Τα Σωματεία του χώρου της ΔΕΗ στο Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης σε άμεση προτεραιότητα να υπερβούμε ελλείψεις και αδυναμίες που πραγματικά έχουν υπάρξει και να θέσουμε με αναβάθμιση δράσεων και πρωτοβουλιών και κυρίως με διεκδικητικό και αγωνιστικό τρόπο το ζήτημα της υπεράσπισης της ακεραιότητα και της ζωής των εργαζομένων στους χώρους εργασίαςαποτρέποντας κάθε πιθανή παράλειψη, αιτία ή αδιαφορία προκειμένου να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.

Τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από την ζωή των εργαζομένων

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Τώρα εφαρμογή και τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία

της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία

http://kafeneio.megalopolis.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...