Menu
RSS
Πέμπτη, 18/07/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

E.ΤΕ. ΔΕΗ: "Καταστροφική η βίαιη απολιγνιτοποίηση για τη Μεγαλόπολη. Φτωχοποίηση, οικονομικός μαρασμός και εκτόξευση της ανεργίας"'

E.ΤΕ. ΔΕΗ: "Καταστροφική η βίαιη απολιγνιτοποίηση για τη Μεγαλόπολη. Φτωχοποίηση, οικονομικός μαρασμός και εκτόξευση της ανεργίας"'

Ανησυχία και απόγνωση δημιουργούν στους εργαζόμενους αλλά και στην κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης που λειτούργησαν και αναπτύχθηκαν με βάση τον λιγνίτη, τα βασικά σημεία του ΕΣΕΚ, που έχει σταλεί προς έγκριση στην Κομισιόν. Στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ διαφαίνεται το άμεσο κλείσιμο τεσσάρων μονάδων του ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ εντός του 2023 και της Μεγαλόπολης IV το 2025, ερχόμενο σε αντίθεση με υπουργικές αποφάσεις του 2021 και 2022 που τουλάχιστον επέτρεπαν την λειτουργία τους μέχρι το 2025.

Ο λιγνίτης δικαίως έχει χαρακτηριστεί εθνικό καύσιμο και η λειτουργία των λιγνιτικών Μονάδων σε δύσκολες ενεργειακές και γεωπολιτικές συνθήκες έχει αποβεί σωτήρια, με τελευταίο παράδειγμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου η χρήση του λιγνίτη βοήθησε ώστε να μείνει η χώρα ενεργειακά αυτάρκης και ασφαλής.

Η Γερμανία όπως και η Γαλλία αντιλήφθηκαν και επανέφεραν σε λειτουργία λιγνιτικά και πυρηνικά εργοστάσια που είχαν παροπλισθεί, κάνοντας ακόμη πιο πίσω τα πράσινα σχέδια τους, εγκαινιάζοντας και νέες μονάδες. Μην ξεχνάμε ότι τελική χρονολογία απανθρακοποίησης στις Ευρωπαϊκές αποφάσεις, για μηδενικούς ρύπους σε όλα τα ορυκτά καύσιμα έχει τεθεί ως τελικό χρονικό όριο το έτος 2050.

Η Ε.ΤΕ. Ομίλου ΔΕΗ-ΚΗΕ επισημαίνει πως η θέση της, διαχρονικά είναι υπέρ της ομαλής και όχι βίαιης απολιγνιτοποίησης των περιοχών και στηρίζει την κάθε μορφής ενέργεια (πράσινη, ΑΠΕ) που έχει ωριμάσει οικολογικά, τεχνολογικά, οικονομικά, γεωστρατηγικά και βοηθά τη χώρα μας να μένει ενεργειακά ανεξάρτητη με τους καταναλωτές να απολαμβάνουν το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τονίζουμε ότι, η πατρίδα μας μπορεί και πρέπει να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια και ανεξαρτησία της. Η εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα όπως π.χ. το φυσικό αέριο, είδαμε να αποτυπώνει την ενεργειακή φτώχεια και όχι μόνο. Η πρόβλεψη για κλείσιμο της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5 που είναι ανταγωνιστική συγκρινόμενη ακόμα και με μονάδες φυσικού αερίου ποια συμφέροντα εξυπηρετεί άραγε;;;

Τέλος επισημαίνουμε πως εάν εφαρμοσθεί το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, ο αρνητικός αντίκτυπος στις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης θα είναι καταστροφικός  όπου θα φτωχοποιηθούν περαιτέρω και θα επέλθει οικονομικός μαρασμός και εκτόξευση της ανεργίας. Επιπρόσθετα θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στην λειτουργία της τηλεθέρμανσης που εξαρτάται από τις μονάδες που κλείνουν.

Η Ε.ΤΕ. Ομίλου ΔΕΗ-ΚΗΕ  στέκεται μαχητικά δίπλα στους εργαζόμενους και στους κατοίκους των Περιοχών, στους πολίτες και επαγγελματίες αυτών. Όλοι μαζί θα αντισταθούμε με κάθε μέσο ώστε να μην υλοποιηθούν αυτές οι απαράδεκτες πολιτικές, που τελικά επηρεάζουν τη πορεία ανάπτυξης της χώρας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ

4 σχόλια

 • Πτερέλαος
  Πτερέλαος Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023 18:51 Σύνδεσμος σχολίου

  Τον Κούλη όμως τον ψήφισαν για πρώτο κόμμα στον νομό τους. Ας καταπίνουν τώρα την τσαπού , τέτοιοι μ@κάκες μπουρτζόβλαχοι που είναι στην Αρκαδία.

 • Νάνι
  Νάνι Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023 12:32 Σύνδεσμος σχολίου

  Οπότε ας κάνουν ότι κοιμούνται γιατί είναι δεδομένο πλέον ότι όλα γ@μ€θ€κν, τι ωραίοι που είσαστε ρε.

 • mpourloto
  mpourloto Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023 08:56 Σύνδεσμος σχολίου

  Εδώ έχει γκρεμιστεί το σύμπαν!! και η Ε.Τ.Ε κάνει σαν να αρχίζουν, όλα!!! τώρα.!!!!!!

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023 19:11 Σύνδεσμος σχολίου

  Τώρα ξύπνησε η ΕΤΕ,

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...