"Ρωτάμε ξανά την Περιφερειακή Αρχή: Θα λειτουργήσει εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών στην Μεγαλόπολη;"

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: «Ρωτάμε ξανά την Περιφερειακή Αρχή: Θα λειτουργήσει εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών στην Μεγαλόπολη;
Η Περιφερειακή Αρχή να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της, να ενημερώσει το λαό της Πελοποννήσου για τα σχέδια κυβέρνησης και μονοπωλιακών ομίλων
Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται πως ολοκληρώνει το σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα, με τη δημιουργία καρκινογόνων μονάδων καύσης. Βρίσκεται σε προχωρημένη συζήτηση με τους «καθ’ ύλην αρμόδιους», δηλαδή, μεγάλες εταιρείες του κλάδου της Ενέργειας και των Κατασκευών που «οσμίστηκαν» νέα επενδυτικά πεδία εξασφαλισμένης κερδοφορίας, αξιοποιώντας το "εθνικό" και "ευρωενωσιακό" νομικό πλαίσιο.
Νέα δημοσιεύματα αναφέρονται σε μελέτη που παρουσιάστηκε στο ΥΠΕΝ. Αυτή η μελέτη αναφέρεται σε εργοστάσιο καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί «στο κέντρο της Πελοποννήσου (σε μία από τις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας, Ηλείας ή Αχαΐας). Θα καλύπτει τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και το Ιόνιο πλην Κέρκυρας. Θα έχει δυναμικότητα 154.000 τόνων».
Σαν πολλές λεπτομέρειες δεν έχουν αυτά τα δημοσιεύματα;
Τα παραπάνω, όμως, δεν συνάδουν με την ενημέρωση που έκανε η Περιφερειακή Αρχή στις 24/2/2025, όπου ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, δήλωσε ρητά πως «δεν υπάρχει καμία συζήτηση περί καύσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» και ότι «δεν μπορεί να γίνει συζήτηση επί δημοσιευμάτων».
Δε συνάδουν επίσης, ούτε με την άρνηση να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματά μας, στη τελευταία συνεδρίαση του ΠεΣυΠ.(7/5/2025).
Είναι εκτεθειμένη η Περιφερειακή Αρχή και την καλούμε να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της. Η καύση απορριμμάτων αποτελεί βασικό στόχο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, αφού αποτελεί όρο η σχετική νομοθέτηση από το ΥΠΕΝ για να πιαστούν οι στόχοι για υπόλειμμα του όγκου των απορριμμάτων που οδηγούνται σε υγειονομική ταφή, στο 10%, μέχρι το 2030, μιας και τα τρία εργοστάσια της ΤΕΡΝΑ, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μπορούν να το φτάσουν στο 40%.
Αυτή η εξέλιξη θα είναι σε βάρος του περιβάλλοντος, σε βάρος της υγείας των κατοίκων, και θα αποτελέσει ένα ακόμα λόγο εκτίναξης του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων που τελικά θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι Πελοποννήσιοι.
Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:
Ποια η θέση της Περιφερειακής Αρχής σχετικά με τα σχέδια για την αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας στην Πελοπόννησο και μάλιστα στην Μεγαλόπολη;
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Νίκος Κουτουμάνος
Γιάννης Κελλάρης
Σχετικά Άρθρα
- Ξερά χόρτα και κίνδυνος πυρκαγιάς στη Νέα Δάφνη | Δήμαρχος Γορτυνίας: "Αφού δεν έχουν φτάσει οι εικόνες στις υπηρεσίες του Δήμου, δεν με ενδιαφέρει"
- Παράλιο Άστρος | Η ανακοίνωση για την 5η κατασκηνωτική περίοδο
- Γκράφιτι σε σχολείο των Άνω Λιοσίων για τον αδικοχαμένο 15χρονο Νικόλη Τσεβά από την Ζάτουνα
- Πανηγύρια 2025 στην Αρκαδία | Που και πότε θα γίνουν! (ανανεώνεται)
- Τσίχλης και Παναγάκης στη Βουλή | "Δεν έχει γίνει κανένα μεγάλο έργο στην Μεγαλόπολη"
1 σχόλιο
-
Όχι είναι η σπαντηση