Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Διαχείριση απορριμμάτων στη Νότια Κυνουρία – Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης και τα Πράσινα Σημεία

Διαχείριση απορριμμάτων στη Νότια Κυνουρία – Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης και τα Πράσινα Σημεία
Με κατά πλειοψηφία (Επί 19 παρόντων Δημοτικών Συμβούλων) απόφαση, το Δγημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κυνουρίας ενέκρινε την υποβολή πρότασης από το Δήμο Νότιας Κυνουρίας στο πλαίσιο της Πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 14 «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος Προαγωγή της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων (ΤΣ)», με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ), του έργο με τίτλο «Διαχείριση αστικών Αποβλήτων Δήμου Νότιας Κυνουρίας», προϋπολογισμού 1.250.000,00€ πλέον Φ.Π.Α.
Επίσης, εγκρίθηκε η ανάθεση στην Αναπτυξιακή Πάρνωνα. Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. του ρόλου του Φορέα Υλοποίησης (Δικαιούχος) στο προτεινόμενο έργο, καθώς και η η συμμετοχή του Δήμου Νότιας Κυνουρίας (Κύριος του Έργου) σε Προγραμματική Σύμβαση, με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. (Φορέας Υλοποίησης), η οποία διαθέτει τις αναγκαίες προϋποθέσεις (τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες, αποφαινόμενα όργανα, αναγκαία στελέχωση κλπ) για την υλοποίηση του εν λόγω έργου.
Κατά της απόφασης και υπέρ της πρότασης που διατύπωσε ο κ. Αθανασόπουλος ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αθανασόπουλος Δημήτριος, Δανεσής Θεόδωρος, Τσουκάτος Αντώνιος, Τράκα Αγγελική, Μάρκος Νικόλαος, Ξερακιάς Παναγιώτης, Ψαρολόγος Γεώργιος, Ξερακιάς Χρήστος. (8 ψήφοι)
Κατά της ανωτέρω απόφασης και υπέρ της πρότασης του (η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται από Ενιαίο Κρατικό και Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμία ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν τη διαχείριση προς όφελος των δημοτών) ψήφισε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χείλαρης Νικόλαος.
Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στην περιοχή του Λεωνιδίου (γήπεδο ΕΕΛ) ενός Κεντρικού Πράσινου Σημείου (Π.Σ.) στην περιοχή του Λεωνιδίου (παλαιά σφαγεία) και ενός δορυφορικού Πράσινου σημείου στην περιοχή του Τυρού (αποθήκη Δήμου).
Ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) είναι ο χώρος όπου συγκεντρώνονται τα δημοτικά απορρίμματα και μεταφέρονται στη συνέχεια προς την μονάδα επεξεργασίας. Ως μεταφόρτωση, νοούνται οι εργασίες μετακίνησης των αποβλήτων από τα μέσα συλλογής σε άλλα μέσα μεταφοράς. Τα απόβλητα, κατά τη διαδικασία αυτή υφίστανται συμπίεση, η οποία στοχεύει στην επίτευξη του μέγιστου επιτρεπόμενου, κατά περίπτωση, ωφέλιμου φορτίου για την περαιτέρω μεταφορά τους.
Στα Πράσινο Σημεία θα συλλέγονται χωριστά ανακυκλώσιμα υλικά (όχι αποκλειστικά απόβλητα συσκευασιών), όπως χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί, πράσινα, ογκώδη, ΑΗΗΕ και άλλα είδη. Το Πράσινο Σημείο είναι ένας οργανωμένος χώρος, όπου ο πολίτης μπορεί να φέρνει ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη (π.χ. έπιπλα, ΑΗΗΕ), μικρά επικίνδυνα απόβλητα (όπως μπαταρίες, χρώματα, κλπ.), πράσινα απόβλητα και άλλα είδη αποβλήτων.
Βασικός σκοπός του Πράσινου Σημείου είναι η διαλογή στην πηγή και ο διαχωρισμός διαφορετικών υλικών και ρευμάτων αποβλήτων, με στόχο:
• Την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.
• Τη μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων.
• Τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας των ανακυκλώσιμων υλικών.
• Τη μείωση των αποβλήτων προς ταφή.
Οι υποδομές που απαιτούνται για την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης
Απορριμμάτων και των Πράσινων Σημείων, περιλαμβάνουν οριοθέτηση και διαμόρφωση των χώρων, κτιριακές εγκαταστάσεις, εσωτερική οδοποιία και δίκτυα. Οι παραπάνω υποδομές προκύπτουν κατόπιν εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών. Ο εξοπλισμός που απαιτείται προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία τα παραπάνω σημεία προκύπτει από τα τεύχη προμήθειας και εγκατάστασης αυτών. Επιπρόσθετα των ανωτέρω, περιλαμβάνεται η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τη συμμετοχή και την ορθή εφαρμογή της συλλογής βιοαποβλήτων και της οικιακής κομποστοποίησης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...