Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πρόταση στην UNESCO: «Δημιουργική πόλη γαστρονομίας» να ανακηρυχτεί το Λεωνίδιο!

Πρόταση στην UNESCO: «Δημιουργική πόλη γαστρονομίας» να ανακηρυχτεί το Λεωνίδιο!
Την υποβολή αιτήσεως (φακέλου υποψηφιότητας) του Δήμου Νότιας Κυνουρίας για ένταξη στο Δίκτυο των Δημιουργικών Πόλεων της UNESSCO και την ανακήρυξη της πόλης του Λεωνιδίου ως «Δημιουργική Πόλη» στο τομέα της γαστρονομίας, του ως άνω δικτύου αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κυνουρίας.
Το Δίκτυο Δημιουργικών πόλεων της UNESCO δημιουργήθηκε το 2004, αριθμεί 116 Μέλη σε 54 χώρες και μέχρι και σήμερα η Ελλάδα δεν έχει εγγράψει κάποια πόλη της στο εν λόγω Δίκτυο.
Το Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων προσβλέπει στην προαγωγή της Πολιτιστικής Πολυμορφίας και της Αειφόρου Αστικής Ανάπτυξης. Μέσω πιλοτικών προγραμμάτων, ερευνών και συναντήσεων, η UNESCO προωθεί την ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη του αστικού χώρου, μέσω της ανάδειξης τοπικών «δημιουργικών βιομηχανιών» και της συνεργασίας μεταξύ των Δημιουργικών Πόλεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η σημασία του Δικτύου αυτού έγκειται στο ότι διευκολύνει τις Πόλεις-Μέλη του στην ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και πόρων έτσι ώστε να αναπτυχθούν τοπικές δημιουργικές βιομηχανίες και να δημιουργηθούν βιώσιμες πόλεις.
 
Προτεινόμενη κατηγορία συμμετοχής
Κάθε πόλη μπορεί να αποκτήσει χαρακτηρισμό ενός δημιουργικού τομέα. Για την πόλη του Λεωνιδίου προτείνεται η υποψηφιότητα να αφορά στον τομέα της Γαστρονομίας.
Η περιοχή, από βάθος χρόνου, έχει αναγνωρισμένα αγροτικά προϊόντα με την τσακώνικη μελιτζάνα να ξεχωρίζει και να ηγείται αυτής της αναγνώρισης. Η αίτηση υποψηφιότητας, πρόκειται να βασιστεί στις διακρίσεις και τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά που απορρέουν από την καλλιέργεια και τη δικτύωση της παραγωγικής διαδικασίας της μελιτζάνας με ένα σύνολο δράσεων και πρωτοβουλιών.
 
Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές:
 Γιορτή τσακώνικης μελιτζάνας
 Φεστιβάλ Μελιτζάzz Λεωνιδίου
 Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές
 Μικρές Μεσογειακές Ιστορίες
 
Σημαντικότητα διάκρισης
Με την ανακήρυξη της πόλης του Λεωνιδίου ως μέλους του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO, αναγνωρίζονται οι μακροχρόνιες προσπάθειες του Δήμου, των φορέων και των πολιτών της περιοχής για εξωστρέφεια και ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών της περιοχής.
Παγκοσμίως 18 πόλεις έχουν χαρακτηρισθεί ως μέλη του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων στην κατηγορία της Γαστρονομίας. Η πόλη του Λεωνιδίου έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ενεργό μέλος αυτής της ομάδας με παγκόσμια αναγνώριση. Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός της πόλης δεν αποτελεί κριτήριο επιλεξιμότητας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...