Menu
RSS
Δευτέρα, 06/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τρεις μελέτες για έργα σε Λεωνίδιο και Τυρό θέλει να «τρέξει» ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας

Τρεις μελέτες για έργα σε Λεωνίδιο και Τυρό θέλει να «τρέξει» ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας
Την συμμετοχή του Δήμου Νότιας Κυνουρίας στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων ένταξης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Επιχορήγηση μελετών ωρίμανσης έργων των ΟΤΑ», του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με την έγκριση υποβολής πρότασης επιχορήγησης για την εκπόνηση μελετών αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κυνουρίας.


Πρόκειται για τις μελέτες:
• Μελέτη άρδευσης Λεωνιδίου (εκτιμώμενο κόστος 35.000€).
• Μελέτη κεντρικού άξονα Λεωνιδίου – τμήμα αγοράς (εκτιμώμενο κόστος 10.000€).
• Μελέτη αντιδιαβρωτικής προστασίας ακτής περιοχής Τυρού (εκτιμώμενο κόστος 40.0000€).

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Ο Δήμαρχος Μπάμπης Λυσίκατος, τόνισε, στην εισήγηση του: «Πιο συγκεκριμένα για τον κάμπο του Λεωνιδίου και την άρδευση γενικότερα προτείνεται η εκπόνηση μιας μελέτης, η οποία θα χρηματοδοτηθεί μέσα από το Πρόγραμμα του ΤΠΔ, που θα περιλαμβάνει 3 κομμάτια. Η πρώτη φάση είναι σε σχέση με το υλοποιηθέν από το LEADER δίκτυο άρδευσης, όπου εκεί θα προστεθεί στο δίκτυο μια δεξαμενή που προβλεπόταν και απ’ την αρχική-αρχική μελέτη, πάνω από τη γεώτρηση Μάρσαλ και στη συνέχεια θα μοιράζει νερό στο δίκτυο, 2ον) θα μελετηθεί η Β φάση εκ νέου που αφορά δίκτυο και δεξαμενή, το οποίο θα τοποθετείται απ’ τις γεωτρήσεις Σαλλιά, Πλατάνες, Γούλελου και θα γίνει η σύνδεση με την Α φάση για να εξισορροπηθεί η ζήτηση και 3ον) θα μελετηθεί δίκτυο που αφορά έκταση 310 στρεμμάτων που είχαν υποδειχθεί να τροφοδοτούνται απ’ την επεξεργασία λυμάτων του βιολογικού. Δηλαδή ουσιαστικά ένα κομμάτι σε εκείνη την περιοχή που θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε το νερό, το καθαρό πλέον νερό του βιολογικού.
Σε κάθε περίπτωση και η μελέτη που θα υλοποιηθεί μέσα απ’ αυτό το πρόγραμμα θα το κάνει ακόμα πιο συγκεκριμένο. Αν δεν επαρκούν τα διαθέσιμα νερά θα συμμετάσχει στο έργο και η πρόσθετη γεώτρηση. Οι απαιτούμενες μελέτες είναι: τοπογραφική, υδραυλική, Η/Μ, γεωργοτεχνική, στατική, βάση αντλιοστασίων - δεξαμενών, περιβαλλοντική. Πρόσθετα της μελέτης: Θα εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες – οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.
Εκτιμώμενο κόστος: 35.000 ευρώ περιλαμβανομένου ΦΠΑ.

Δεύτερον κεντρικός άξονας του Λεωνιδίου στο κομμάτι του τμήματος της αγοράς του Λεωνιδίου, όχι επί συνόλω, με εκτιμώμενο κόστος 10.000 ευρώ, εδώ έχουμε μια πολύ-πολύ καλή προεργασία, θυμάστε ότι έχουμε μια μελέτη για τον κεντρικό άξονα που βέβαια και εκεί χρήζει κάποιας περαιτέρω εκτίμησης, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα γίνεται μια τμηματοποίηση της παλιάς μελέτης, η οποία είχε επικαιροποιηθεί το 2013 απ’ την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, τότε είχε επικαιροποιηθεί προκειμένου να υποβληθεί στην ΕΕΤΑ.
Εμείς θέλουμε να κάνουμε συγκεκριμένο κομμάτι είτε ανάπλασης, είτε ενεργειακής αναβάθμισης, δεν ξέρω πώς θα μας οδηγήσουν και οι μελετητές μας, στο συνεκτικό τμήμα του οικισμού, στο κέντρο-κέντρο του Λεωνιδίου, ήτοι απ’ την πλατεία 25ης Μαρτίου ως καφενείου Θανάση Βλάμη. Ένα μήκος περίπου 700 μέτρων.
Έτσι, λοιπόν, θα υπάρχει ένας πολύ πιο λογικός προϋπολογισμός και θα μπορούμε να στραφούμε για χρηματοδότηση και εδώ να πούμε ότι η σκέψη για τη συγκεκριμένη μελέτη είναι το πρόγραμμα LEADER που θα έχουμε δυνατότητα χρηματοδότησης από 600 έως 700.000 ευρώ για τα συγκεκριμένα έργα και το προηγούμενο που ξέχασα να αναφέρω, και η άρδευση του Λεωνιδίου πάλι μπορεί να χρηματοδοτηθεί απ’ το πρόγραμμα LEADER.
Συνοπτικά να πούμε ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση θα γίνει τμηματοποίηση της υφιστάμενης μελέτης, θα γίνει ο επανασχεδιασμός διαδρομών οδοστρωσίας, θα εξεταστούν εκ νέου για το συγκεκριμένο κομμάτι κάποια υλικά και επίσης νέα τεύχη δημοπράτησης.

Τέλος, η μελέτη αντιδιαβρωτικής προστασίας της ακτής περιοχής Τυρού με κόστος εκτιμώμενο 40.000 ευρώ για τη συγκεκριμένη μελέτη, εδώ να θυμίσουμε ότι είναι η αντίστοιχη δουλειά που έχουμε ξεκινήσει για το κομμάτι της παραλίας Λεωνιδίου, της παραλίας του Λάκκου, όπου και έχουμε και τα γνωστά προβλήματα με τη διάβρωση για την καταστροφή των παρακείμενων ιδιοκτησιών. Κατά την ιδία έννοια, λοιπόν, θα κάνουμε μια αντίστοιχη μελέτη με την ίδια λογική και με το ίδιο κόστος. Απαιτούμενες μελέτες είναι η ακτομηχανική, η οποία θα περιέχει μαθηματική προσομοίωση κυμάτων μετά την εκτέλεση των έργων, μαθηματική προσομοίωση εγκάρσιας στερεομεταφοράς και αναρρίχηση κύματος, υπολογισμός ρυθμού τεχνητής αναπλήρωσης, τεχνική μελέτη απαιτούμενων παράκτιων έργων, δηλαδή μελέτη ευστάθειας, προμετρήσεις, τεχνικοοικονομική διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων, τεύχη δημοπράτησης, ΣΑΥ – ΦΑΥ και περιβαντολογική μελέτη.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...