Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Επαναπατρίστηκαν από την Κύπρο τα οστά του ήρωα Νικολάου Πανάγου (vd)

Επαναπατρίστηκαν από την Κύπρο τα οστά του ήρωα Νικολάου Πανάγου (vd)

Μετά από 54 χρόνια επαναπατρίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, από την Κύπρο στην Ελλάδα τα λείψανα των πεσόντων της ακταιωρού "ΦΑΕΘΩΝ".

Οι πεσόντες του "ΦΑΕΘΩΝ", έξι Έλληνες, εκ των οποίων και ο συμπατριώτης μας υποκελευστής Νικόλαος Πανάγος από την Πραγματευτή και ένας Κύπριος εθελοντής, έχασαν τη ζωή τους τον Αύγουστο του 1964 στον κόλπο του Ξερού, κατά τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία. Το σκάφος πλήγηκε με βόμβες ναπάλμ.

Εκτός από τα λείψανα του Νικολάου Πανάγου επαναπατρίστηκαν τα λείψανα του σημαιοφόρου Παναγιώτη Χρυσούλη, του υποκελευστή Σπυρίδωνα Αγάθου και των ναυτών Παναγιώτη Θεοδωράτου και Νικολάου Καπαλούκα. Τα οστά του έκτου Έλληνα νεκρού, του ναύτη Νικολάου Νιάφα, είχαν επαναπατριστεί πριν από μερικούς μήνες.

Τα λείψανα παραδόθηκαν σε επίσημη τελετή, που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, ενώ μετά το πέρας της τελετής μεταφέρθηκαν στο Παλαιό Αεροδρόμιο Λάρνακας, από όπου αναχώρησαν για την Ελλάδα με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας C-27. Στο Παλαιό Αεροδρόμιο Λάρνακας πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή κατά την οποία αποδόθηκαν στρατιωτικές τιμές στους πεσόντες.

Μετά το πέρας της τελετής και με απόφαση των οικογενειών, ακολούθησε στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η ταφή των λειψάνων του Συνταγματάρχη Αθανάσιου Φωτόπουλου, που έπεσε μαχόμενος κατά την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του 1974, καθώς και η ταφή των ανευρεθέντων και ταυτοποιηθέντων οστών του Ανθυπασπιστή Βασίλειου Κουκουσούλη, που έπεσε μαχόμενος στον Παχύαμμο Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964.

Εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέστη και εκφώνησε  ομιλία ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον κ. Βίτσα.

Το τρισάγιο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ενώ στην τελετή παρευρέθηκαν και συγγενείς των πεσόντων από την Ελλάδα.

Τα οστά των πέντε ηρώων ναυτικών μας, οι οποίοι προήχθησαν μετά θάνατον στον ανώτερο βαθμό, (Πλωτάρχης Αγάθος Σπυρίδωνας, Πλωτάρχης Πανάγος Νικόλαος, Υποπλοίαρχος Χρυσούλης Παναγιώτης, Ανθυπασπιστής Θεοδωράτος Παναγής και Ανθυπασπιστής Καπαδούκας Νικόλαος), παρέλαβε επισήμως από τις Κυπριακές αρχές και τον Υπουργό Αμύνης Χρ. Φωκαΐδη στη Λευκωσία ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος τα συνόδευε τιμητικά με αεροσκάφος της ΠΑ που προσγειώθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας.

Από εκεί τα παρέλαβε επισήμως το Πολεμικό μας Ναυτικό και με πομπή έφτασαν στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου Παλάσκα, όπου περίμεναν εκεί για την τελετή υποδοχής ταυτοποιηθέντων οστών Ελλήνων πεσόντων της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ», ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, ο ΑΝΥΕΘΑ Δ.Βίτσας, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου και η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Καλλιόπης Παπαλεωνίδα, μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου και προσωπικό του ΠΝ. Καθώς και συγγενείς των νεκρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυπριακή δημοκρατία τίμησε τον συμπατριώτη μας ήρωα Νικόλαο Πανάγο, δίνοντας το όνομά του σε σκάφος ανορθοδόξου πολέμου που απέκτησε το 2002 η ΜΥΚ του Κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς.

Ευχαριστούμε θερμά τους συγγενείς του Νικολάου Πανάγου για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.



http://www.leonidion.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...