Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Καταργείται το δημοτικό σχολείο στον Κοσμά Κυνουρίας

Καταργείται το δημοτικό σχολείο στον Κοσμά Κυνουρίας

* Ρεπορτάζ "Καλημέρα Αρκαδία"

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναρτήθηκε η απόφαση που προβλέπει Ιδρύσεις, προαγωγές, υποβιβασμοί, συγχωνεύσεις και καταργήσεις Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων.

Για την Αρκαδία, προβλέπεται η κατάργηση του Δημοτικού Σχολείου Κοσμά Κυνουρίας από το σχολικό έτος 2018 - 2019. Καμία αλλαγή δεν αναφέρεται στην απόφαση για τα σχολεία του νομού Αρκαδίας.

Να θυμίσουμε ότι από τον Οκτώβριο του 2017 ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κυνουρίας είχε αποφασίσει να γνωμοδοτήσει περί του θέματος «Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2018-2019», ως εξής:

  1. Να μην επέλθει μεταβολή στις σχολικές μονάδες που λειτουργούν σήμερα στον Δήμο Ν. Κυνουρίας ή που είναι σε καθεστώς αναστολής της λειτουργίας τους και να μην μεταβληθεί η ισχύουσα δυναμικότητα αυτών.
  2. Διαφωνούμε με την πρόταση της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας περί κατάργησης του 1/θεσίου Δημοτικού Σχολείου Κοσμά και εισηγούμαστε τη διατήρηση του καθεστώτος αναστολής λειτουργίας της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας, με σκοπό τη μελλοντική επαναλειτουργία της, για τους παρακάτω λόγους:
 Γεωγραφικούς- εκπαιδευτικούς. Ο Κοσμάς βρίσκεται σε ορεινή περιοχή και σε μεγάλη απόσταση από το πλησιέστερο διοικητικό κέντρο. Το οδικό δίκτυο και οι κλιματολογικές συνθήκες δεν ευνοούν την καθημερινή μετακίνηση των παιδιών προς το πλησιέστερο δημοτικό σχολείο. Το τρέχον σχολικό έτος τρείς (3) τουλάχιστον μαθητές από τον Κοσμά μετακινούνται καθημερινά προς το πλησιέστερο σχολείο του Νομού Λακωνίας, με ευθύνη και έξοδα των αντίστοιχων οικογενειών και με αρνητικές συνέπειες στη καθημερινότητα και τη ψυχολογία των παιδιών, καθώς και στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

 Διοικητικούς. Πρόκειται για το μοναδικό σχολείο της μίας εκ των τριών Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Ν. Κυνουρίας, (οι δύο άλλες Δ.Ε. είναι η ενότητα του Τυρού και η ενότητα του Λεωνιδίου). Η ύπαρξη μίας μόνον σχολικής μονάδας στη συγκεκριμένη Δ.Ε. επιβάλλει τη διατήρησή της, με στόχο την επαναλειτουργία της, ενισχυόμενη και από τους σημαντικούς ιστορικούς λόγους που συνδέονται με την περιοχή.

 Αναπτυξιακούς και Οικονομικούς. Ο Κοσμάς αποτελεί Δ.Ε. με πολλές δυνατότητες τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης, με ιδιαίτερα παραγωγικά χαρακτηριστικά και αξιόλογες φυσικές ομορφιές, που αποτελούν προϋποθέσεις περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης, η οποία θα δώσει την απαραίτητη κοινωνική και δημογραφική ώθηση για την επαναλειτουργία του σχολείου, ενώ αντιθέτως, η κατάργησή του θα δημιουργήσει αρνητικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα.

  1. Να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη λειτουργία, στο ΕΠΑ.Λ. Λεωνιδίου, και της προβλεπόμενης στο ΦΕΚ 1101/Β/4.7.2007 ειδικότητας: «ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» του Τομέα: «Οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών».
 Δείτε τα πρακτικά της συνεδρίασης, ΕΔΩ: https://diavgeia.gov.gr/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...