Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Λιμάνι Λεωνιδίου | Σχεδιάζονται έργα προστασίας 5.500.000 €!

Λιμάνι Λεωνιδίου | Σχεδιάζονται έργα προστασίας 5.500.000 €!

Τη συμμετοχή του Δήμου Νότιας Κυνουρίας σε Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Πελοποννήσου και το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Κυνουρίας για την υλοποίηση του έργου «Έργα προστασίας λιμένα Πλάκας Λεωνιδίου Δήμου Νότιας Κυνουρίας» ενέκρινε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Νότιας Κυνουρίας. 

Επίσης, όρισε εκπρόσωπο στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Διαμαντή Κωνσταντίνο με αναπληρωτή του τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Τρούμπα Δημήτριο. και εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας κ. Λυσίκατο Χαράλαμπο για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτέλεσης των προβλεπόμενων της Σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των πέντε εκατομμυρίων πεντακοσίων ογδόντα χιλιάδων ευρώ (5.580.000 €) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Η διάρκεια ισχύος της σύμβασης αρχίζει από την υπογραφή της έως την ημερομηνία λήξης των υποχρεώσεων του αναδόχου σύμφωνα με την σύμβαση που θα υπογραφεί για το σκοπό αυτό και δεν θα είναι μεγαλύτερη των δύο (2) ετών.

ΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ

Το λιμάνι της Πλάκας Λεωνιδίου βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Πελοποννήσου στον Νομό Αρκαδίας και συγκεκριμένα στις ακτές της Κυνουρίας, στο νότιο άκρο του Αργολικού Κόλπου. Η ακτή βρέχεται από το ΝΔ τμήμα του Αιγαίου Αρχιπελάγους – Μυρτώο Πέλαγος. Το λιμάνι της πλάκας Λεωνιδίου απέχει από το Λεωνίδιο 3,5 χιλιόμετρα περίπου. Ο λιμένας αποτελείται από αβαθές παραλιακό κρηπίδωμα, μικρό προβλήτα αλιευτικών σκαφών και τον προσήνεμο μώλο, εκτεινόμενο προς Νότο συνολικά για 120 μ περίπου και από πρόσθετο κεκαμμένο αναφερθέν τμήμα μήκους 60 περίπου μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, το αρχικό τμήμα του προσήνεμου μώλου είναι κατασκευασμένο με μεικτή διατομή, εξωτερικά θωράκιση και εσωτερικά κρηπίδωμα και έχει πλάτος δαπέδου κυκλοφορίας 8 μ (από την κρηπίδα έως τον προφυλακτήριο τοίχο) και το κεκαμμένο τμήμα που εκτείνεται προς Νοτιοδυτική κατεύθυνση, έχει πλάτος 15 μ περίπου.

Η αναγκαιότητα προστασίας του υφιστάμενου προσήνεμου μώλου είναι μεγάλης σημασίας για τον λιμένα του Λεωνιδίου αφενός μεν διότι για την επέκταση των 60 μ. έχουν χρησιμοποιηθεί τεράστιες ποσότητες λατομικών υλικών και φυσικών ογκολίθων και αν αυτά παρασυρθούν θα επέλθει καταστροφή τμήματος του υφιστάμενου λιμένα, πέραν της απώλειας σε σημερινές αξίες του κόστους που δαπανήθηκε το 2000 για το τμήμα αυτό του έργου. Αφετέρου δε, εάν δεν ενισχυθεί σύντομα, θα καταστραφεί το λειτουργικό κρηπίδωμα με απρόβλεπτα λειτουργικά και λοιπά προβλήματα που θα συνεπάγονται και καταστροφή τμήματος της σημερινής αμμώδους παραλίας στα βόρεια του μώλου.

Επιμέλεια | www.kalimera-arkadia.gr

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...