Menu
RSS
Πέμπτη, 18/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αυστραλία | Ο γάμος του Βασίλη Αληγιάννη από τα Δολιανά που έγραψε ιστορία! (εικόνες)

Αυστραλία | Ο γάμος του Βασίλη Αληγιάννη από τα Δολιανά που έγραψε ιστορία! (εικόνες)

Πριν από μερικές εβδομάδες δημοσιεύσαμε ένα άρθρο για ένα ζευγάρι που παντρεύτηκε στην Ελλάδα και οι συγγενείς τους εδώ στην Αυστραλία που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω του κορονοϊού, παρακολούθησαν την τελετή ζωντανά μέσω διαδικτύου.

Τότε κάποιος φίλος της εφημερίδας, χορογράφος, λαογράφος κι ερευνητής της παράδοσης, επικοινώνησε μαζί μας και μας μίλησε για έναν άλλο γάμο, που είχε τελεστεί στην Κόνιτσα Ιωαννίνων τον Ιούνιο του 2013, από ένα ζευγάρι ομογενών από το Σίδνεϊ.

Γιατί θα μπορούσε να μας ενδιαφέρει ένα γεγονός που συνέβη επτά χρόνια πριν; Απλά γιατί τα βίντεο από εκείνο τον γάμο και ειδικά αυτά στα οποία το ζευγάρι χορεύει παραδοσιακούς χορούς της περιοχής και όχι μόνο, εξακολουθούν ακόμη να προσελκύουν το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων.

Περισσότεροι από 250 συγγενείς και φίλοι από Αυστραλία, Αμερική και Καναδά μοιράστηκαν τη μοναδική στιγμή του Βασίλη και της Ρίτας. Φώτο: Supplied

Ο Βασίλης και η Ρίτα Αληγιάννη από το Σίδνεϊ ονειρεύονταν πάντα να κάνουν το γάμο των ονείρων τους στα πατρογονικά εδάφη.
Έτσι κι έγινε. Όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, στις 29 Ιουνίου του 2013 έσμιξαν για πάντα τις ζωές τους στην Κόνιτσα Ιωαννίνων από όπου καταγόταν η νύφη.

«Η Ρίτα είχε βαφτιστεί στην ίδια εκκλησία γι’ αυτό και θεώρησα απόλυτα φυσικό να κάνει και το γάμο της εκεί», λέει στον «Νέο Κόσμο», ο Βασίλης Αληγιάννης, που κατάγεται από την Αρκαδία.

Όσοι γνώριζαν το ζευγάρι και την αγάπη τους για την ελληνική παράδοση, ήταν προετοιμασμένοι για έναν γάμο αλλιώτικο από τους συνηθισμένους. Οι υπόλοιποι, απλά απόλαυσαν την εμπειρία.

«Πάνω από 250 συγγενείς και φίλοι από Σίδνεϊ, Μελβούρνη, Μπρίσμπαν, Αμερική και Καναδά, είχαν ταξιδέψει για να είναι μαζί μας τη μεγάλη μέρα. Η εβδομάδα πριν από το γάμο ήταν σκέτη απόλαυση. Ατελείωτο γλέντι, γαμήλια ήθη κι έθιμα που ήταν χαρά μας να τα μοιραζόμαστε με τους δικούς μας ανθρώπους» λέει ο Βασίλης.

Οι δύο νέοι ομογενείς μοιράζονται την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος για την ελληνική παράδοση. Φώτο: Supplied

Το ζευγάρι που παράλληλα με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες διατηρούν και σχολή ελληνικών παραδοσιακών χορών στο Σίδνεϊ, όπως ήταν αναμενόμενο εντυπωσίασαν με τις ικανότητές τους στο χορό.

Αμέσως μετά το τέλος της τελετής, έξω από την εκκλησία, χόρεψαν ντυμένοι με τα παραδοσιακά γαμήλια ρούχα της περιοχής, το παραδοσιακό τραγούδι της Καππαδοκίας «Κόνιαλης» προς τιμήν των προγόνων της Ρίτας που κατάγονταν από εκεί και πέρασαν στην Ελλάδα το 1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η οικογένεια του Βασίλη και της Ρίτας Αληγιάννη. Φώτο: Supplied

Το συγκεκριμένο βίντεο είναι και τα πιο δημοφιλές με περισσότερα από 115.000 «χτυπήματα».

Επτά χρόνια μετά, ο Βασίλης και η Ρίτα έχουν αποκτήσει δύο παιδάκια στα οποία προσπαθούν να ενσταλάξουν την αγάπη για την Ελλάδα και τις παραδόσεις της, όπως άλλωστε κάνουν και με τους μαθητές τους στη Σχολή Χορού.

Ο Βασίλης και η σύζυγός του Ρίτα, στο West Wyalong της Κεντρικής Νέας Νότιας Ουαλίας ενώ προωθούν την ελληνική κουλτούρα. Φώτο: Supplied

«Είναι ωραίο να είσαι Έλληνας και να αισθάνεσαι περήφανος για την καταγωγή σου… Διαθέτουμε μια τέτοια καταπληκτική και όμορφη κουλτούρα» λέει ο Βασίλης.

Ο παραδοσιακός γάμος του Βασίλη και της Ρίτας στην Κόνιτσα τον Ιούνιο του 2013, άφησε ιστορία. Φώτο: Supplied
Η μητέρα του Βασίλη, Κανέλλα Αληγιάννη, κρατώντας τον εγγονό της (γιο του Βασίλη και της Ρίτας). Η κυρία Κανέλλα είναι εκείνη που ράβει και επιμελείται τις στολές του χορευτικού γκρουπ του Βασίλη στο Σίδνεϊ. Φώτο: Supplied

 

https://neoskosmos.com/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...