Menu
RSS
Πέμπτη, 18/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Γιώργος Μπίζος | "Έφυγε" από τη ζωή ο (καταγόμενος από το Ροεινό Αρκαδίας) δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα - Το μήνυμα Γιαννακούρα

Γιώργος Μπίζος | "Έφυγε" από τη ζωή ο (καταγόμενος από το Ροεινό Αρκαδίας) δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα - Το μήνυμα Γιαννακούρα
Με αφορμή το θάνατο του Γιώργου Μπίζου, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Βαγγέλης Γιαννακούρας, σημειώνει: "Απεβίωσε ο Γιώργος Μπίζος, μία μεγάλη προσωπικότητα με αρκαδικές ρίζες -Τιμή και τύχη η γνωριμία μαζί του.
Είχα τη χαρά και την τιμή να συναντήσω τον μεγάλο Έλληνα και μεγάλο δημοκράτη Γιώργο Μπίζο (George Bizos), όταν επισκέφτηκα τη Νότια Αφρική, με την ιδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, για την εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου Πελοποννησίων Νοτίου Αφρικής.
Τον επισκέφτηκα στο σχολείο SAHETΙ SAHETI School, για τη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησε. Ένα σχολείο στο οποίο φοιτούν Έλληνες και ξένοι όλων των φυλών, μαθαίνοντας την Ελληνική Ιστορία και γλώσσα.
Μου διηγήθηκε εν συντομία την ιστορία του. Ο παππούς του ξεκίνησε από το Ροεινό Αρκαδίας και πήγε στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας.
Ο πατέρας του, Πρόεδρος του χωριού, δημοκρατικών πεποιθήσεων, όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ελλάδα, με τον νεαρό Γιώργο, 13 ετών τότε, με άλλους συγχωριανούς τους, καθώς και με επτά Νεοζηλανδούς, μπήκαν σε μία βάρκα με προορισμό την Κρήτη, για να βοηθήσουν να μην καταληφθεί και το νησί. Κάπου στη διαδρομή ενημερώθηκαν ότι οι Γερμανοί κατέλαβαν και την Κρήτη και μετά από ναυάγιο, επιβιβάστηκαν σε ένα συμμαχικό αγγλικό πλοίο που τους μετέφερε στην Αίγυπτο. Εκεί ο Γιώργος χάθηκε με τον πατέρα του και μόνος του κατέληξε στη Νότια Αφρική, όπου έπιασε δουλειά σε ένα μπακάλικο.
Εκεί μία δασκάλα εκτίμησε τις ικανότητές του και τον προέτρεψε να σπουδάσει, κάτι που έκανε. Γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Γιοχάνεσμπουργκ . Οι συμφοιτητές του ήταν όλοι λευκοί εκτός από έξι μαύρους, μεταξύ των οποίων και ο Νέλσον Μαντέλα.
Η απρεπής συμπεριφορά των καθηγητών προς τους μαύρους φοιτητές εξανάγκασε τον Γιώργο Μπίζο να επαναστατήσει μη δεχόμενος τις φυλετικές διακρίσεις, κάτι που τον χαρακτήρισε σε όλη του τη ζωή και τον κατέστησε σύμβολο κατά των φυλετικών διακρίσεων και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη φυλακή μαζί με τον συμφοιτητή του Μαντέλα.
Όταν αποφυλακίστηκε, επειδή ο Μαντέλα παρέμεινε για πάνω από 25 χρόνια στη φυλακή, είχε αναλάβει τη φροντίδα της οικογένειάς του και υπερασπίστηκε τον Μαντέλα σε όλες τις δίκες. Όταν ο Μαντέλα αποφυλακίστηκε και έγινε Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής ο Γιώργος Μπίζος ήταν πάντα δίπλα του και ήταν ο βασικός δημιουργός του Συντάγματος της Νοτίου Αφρικής.
Τιμήθηκε από πολλούς οργανισμούς και φορείς, σε όλο τον κόσμο καθώς και από το Δήμο Αθηναίων.
Δυστυχώς δεν πρόλαβα, όπως του είχα υποσχεθείστη συνάντησή μας, να τον τιμήσουμε ως Περιφέρεια Πελοποννήσου, γιατί ασθένησε και δεν ήταν εφικτό να έρθει στην Ελλάδα.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του, καθώς και στην οικογένεια του SAHETI σχολείου, που ήταν το μεγάλο του μεράκι."
 
 
 
 
 
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...