Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Όλες οι λεπτομέρειες για το 71ο Συνέδριο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής στην Τρίπολη

Όλες οι λεπτομέρειες για το 71ο Συνέδριο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής στην Τρίπολη

Με τη συμμετοχή δεκάδων αντιπροσώπων από πολλά τμήματα των τριών Περιφερειών (Μεσοδυτικής, Δυτικής και Ανατολικής) θα διεξαχθεί από τις 24 – 29 Ιουλίου 2012 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, στην όμορφη και ιστορική πρωτεύουσα της Αρκαδίας, το 71ο Εθνικό Συνέδριο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής.

p> «Τιμούμε τον Πολιτισμό και τις Παραδόσεις μας και Οραματιζόμαστε το Μέλλον. Αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Αρκαδία!»Αυτό είναι το κεντρικό θέμα του συνεδρίου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας που ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1931 και εδρεύει στο Σικάγο, έχοντας συμπληρώσει 81 χρόνια προσφοράς στην αρκαδική παροικία των Η.Π.Α., την γενέτειρα Αρκαδία και την Ελλάδα γενικότερα, καθώς και στον Ελληνισμό της Αμερικής.

Την Τρίτη 24 Ιουλίου 2012, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Μαίναλον» στην Πλατεία Αρεως η τελευταία κοινή συνεδρίαση των αξιωματούχων της απερχόμενης Ανώτατης Διοίκησης και του Συμβουλίου των Επιτρόπων της Π.Ο.Α., και στις 8 το βράδυ, στον ίδιο χώρο, θα παρατεθεί δεξίωση προς τιμήν των συνέδρων και θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Οι εργασίες

Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012, στις 10 το πρωί, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, και αναμένεται να παραστούν οι Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ.Πέτρος Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, κ.Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ.Γιάννης Σμυρνιώτης, βουλευτές του Νομού και άλλοι τοπικοί παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης θα απονεμηθούν από τον Πρόεδρο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας κ. Ευάγγελο Ποτάκη και τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Ανδρέα Παπαντωνίου, τιμητικές διακρίσεις στη Γ.Γ.του ΣΑΕ Δρ. Ολγα Σαραντοπούλου, για τη συνολική προσφορά της στον Απόδημο Ελληνισμό, και στην αρχαιολόγο και συγγραφέα Δρ. Μαρία Βλασσοπούλου – Καρύδη, σε αναγνώριση του έργου της. Θα τιμηθούν, επίσης, για το σύνολο της προσφοράς τους στην Π.Ο.Α., οι πρώην πρόεδροι κ.κ. Δημήτρης Φίλιος (Νέα Υόρκη) και Αλέκος Ρηγόπουλος (Καλιφόρνια), καθώς και ο απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων, κ.Αντυ Κώστας (Σικάγο).

Οι εργασίες του 71ου Συνεδρίου θα αρχίσουν το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Ιουλίου με την εκλογή προεδρείου και τον σχηματισμό των Επιτροπών και ακολούθως θα ξεκινήσει ο απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης, ο οποίος θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Ιουλίου. Για το απόγευμα της ίδιας μέρας έχει προγραμματιστεί η συζήτηση για την Αρκαδική Νεολαία με συντονίστρια την κ. Βικτώρια Θανούκου, υπεύθυνη Νεολαίας της Π.Ο.Α.

Την Παρασκευή 27 Ιουλίου, οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν με τις αναφορές των διαφόρων Επιτροπών, την έγκριση του Προϋπολογισμού και την υιοθέτηση των Ψηφισμάτων και θα ολοκληρωθούν με την εκλογή νέας ανώτατης διοίκησης για τη διετία 2012- 2014.

Πέρα από τα βασικά θέματα της κατάρτισης του Προϋπολογισμού για τη διετία 2012- 2014 και της αναθεώρησης του Καταστατικού της Π.Ο.Α., μεταξύ των θεμάτων που θα  απσχολήσουν τους συνέδρους συμπεριλαμβάνονται ακόμα το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και η προστασία της περιουσίας της Π.Ο.Α., το θέμα της προσέλκυσης της νεολαίας, η επικοινωνιακή πολιτική της οργάνωσης, αλλά και η διατήρηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στις Η.Π.Α.,και η μεταλαμπάδευσή της στις νεότερες γενιές.

Ιδιαίτερη μνεία αναμένεται να γίνει για το πρόγραμμα συλλογής στοιχείων και  καταγραφής της ιστορίας των Αρκάδων της Αμερικής και της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, το Arcadian History Project, που φιλοδοξεί να υλοποιήσει η οργάνωση μέσα στα επόμενα χρόνια. Ηδη, η Π.Ο.Α. έχει ήδη συμβληθεί με τον γνωστό συγγραφέα Πέτρο Σαραντάκη για το τμήμα εκείνο της ιστορίας που καλύπτει την πολύπλευρη προσφορά των Αρκάδων της Αμερικής στη γενέτειρα Αρκαδία.

Το Σάββατο 28 Ιουλίου 2012 το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε θεματικές συζητήσεις με πρώτη, στις 9:30 πμ, τη συζήτηση για το Πανεπιστήμιο «Arcadia» στην Πενσυλβάνια, με συντονιστή τον κ. Γιώργο Τσιαγκούρη.

Θα ακολοθήσει η ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Αρκαδία: Προοπτικές Οικονομικής, Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης εν μέσω κρίσης» που συνδιοργανώνεται από τις Παναρκαδικές Ομοσπονδίες Αμερικής και Ελλάδος, με συντονιστές τους κκ. Δημήτρη Φίλιο και Βασίλη Γιαννακάκο και στην οποία θα συμμετέχουν -μεταξύ άλλων-  

ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, κ. Ιωάννης Μπουντρούκας, ο Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής Δήμου Τρίπολης, κ. Γιάννης Σαμπράκος και ο Πρόεδρος Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, κ. Παύλος Κοτρότσιος.

Την τρίτη θεματική συζήτηση θα απασχολήσει «Ο Πολιτισμός ως Μοχλός Ανάπτυξης» με εισηγητές τον κ. Σωτήριο Μπρέγιαννο, Πρόεδρο της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας, τον Δρ. Ιωάννη Σιάμπη, αντιπρόεδρο του τμήματος #103 «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» της Π.Ο.Α., και την Dr. Kim Shelton, καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο ΠανεπιστήμιοBerkeleyτης Καλιφόρνια.

Η τέταρτη θεματική συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από την προστασία του Περιβάλλοντος με βασικό εισηγητή τον πρόεδρο της Οργάνωσης «Αεί Μαίναλον» κ. Βασίλη Κουνέλη.

Η σειρά των θεματικών συζητήσεων θα κλείσει με τη συζήτηση για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, με συντονιστές τον πρόεδρο της Επιτροπής Νοσοκομείου της Π.Ο.Α, κ. Δημήτρη Φίλιο και τον συμπρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 71ου Συνεδρίου, κ. Γιάννη Χείλαρη.

Θα συμμετάσχουν η κ. Ελένη Σουρούνη, διοικητής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, ο Δρ. Νικόλαος Μεζίτης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, και ο  Δρ. Γεώργιος Παπασταματάκης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας. Από τη Νέα Υόρκη θα μετέχουν στη συζήτηση ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής – Καναδά, και ο Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας, πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για το ρόλο του Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου και το Παγκόσμιο Συνέδριο που προγραμματίζεται για το 2014, με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΠΠΣ, Ιωάννη Λιαμπότη και εκπροσώπων των Ομοσπονδιών Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας και Ελλάδος.

Ακολούθως θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ της Μαρίας Ηλιού «Το Ταξίδι» και αμέσως μετά θα γίνει η πρώτη κοινή συνεδρίαση της Ανώτατης Διοίκησης και του Συμβουλίου Επιτρόπων της Π.Ο.Α. με τη νέα τους σύνθεση και θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου στα Αρκαδικά ΜΜΕ. 

Παράλληλες εκδηλώσεις  

Το βράδυ της Τετάρτης 25 Ιουλίου οι σύνεδροι θα επισκεφθούν το ιστορικό Βαλτέτσι, όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των αγωνιστών του 1821 και θα ακολουθήσει πολιτιστική εκδήλωση και δείπνο.

Το βράδυ της Πέμπτης 26 Ιουλίου, οι σύνεδροι θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν το θεατρικό μονόπρακτο του Θανάση Βαλτινού «Το Συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη» σε διασκευή, σκηνοθεσία και ερμηνεία του γνωστού ηθοποιού Αντώνη Αντωνίου, στο χωριό Δάρα.

Το βράδυ της Παρασκευής 27 Ιουλίου κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου του συνεδρίου στο Sunset Restaurant, στον Νέο Καρδαρά Αρκαδίας, θα απονεμηθεί το Βραβείο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» στον διακεκριμμένο Αρκάδα συγγραφέα και ακαδημαϊκό, κ. Θανάση Βαλτινό.

Την Κυριακή 29 Ιουλίου, αμέσως μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και το μνημόσυνο στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου, οι σύνεδροι θα αναχωρήσουν για ολοήμερη εκδρομή στην Κυνουρία, με στάσεις στο Αρκαδικό Χωριό, την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Λουκούς) και το  Λεωνίδιο. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...