Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σοβαρές επιφυλάξεις από την Κομισιόν για το έργο ΣΔΙΤ των απορριμμάτων της Πελοποννήσου - Δεν επηρεάζεται άμεσα η έναρξη του έργου

Σοβαρές επιφυλάξεις από την Κομισιόν για το έργο ΣΔΙΤ των απορριμμάτων της Πελοποννήσου - Δεν επηρεάζεται άμεσα η έναρξη του έργου

Με ένα μακροσκελές ρεπορτάζ, η ιστοσελίδα www.economix.gr κάνει λόγο για «χαστούκι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα για το έργο ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι  «η ελληνική EURACTIV, η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζει δεκάδες επιφυλάξεις, διαφωνίες, ερωτηματικά και προβληματισμούς, ζητώντας διευκρινίσεις ή ακόμη και απόσυρση του φακέλου χρηματοδότησης!

Η επιστολή της Κομισιόν που αμφισβητεί το έργο μάλλον ξάφνιασε τους Έλληνες ιθύνοντες που δεν ήταν προετοιμασμένοι για τόσο αρνητικό κλίμα και τόσες επισημάνσεις…

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝObservation letter 2018GR16CFMP003_final.docx

Η Κομισιόν στην επιστολή της σημειώνει ότι «θα θέλαμε να ζητήσουμε πρόσθετες διευκρινίσεις και αναθεώρηση της αίτησης του έργου σε σχέση με»:

  • το κόστος του έργου,
  • την ανάλυση επιλογών,
  • την ανάλυση ζήτησης και τη χρηματοοικονομική ανάλυση,
  • την οικονομική ανάλυση,
  • την ανάλυση κινδύνου και
  • την προσαρμογή και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Και προσθέτει ότι «Επιπλέον, οι υπηρεσίες της Επιτροπής εντόπισαν ορισμένα ζητήματα σχετικά με τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ, σε σχέση με την περιβαλλοντική τεκμηρίωση και τις κρατικές ενισχύσεις.»

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Υψηλόβαθμες αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνιζαν στο economix.gr και την Ελληνική EURACTIV ότι προφανώς η επιστολή της DG REGIO θα απαντηθεί αναλυτικά και εγκαίρως. Μάλιστα το εύρος των θεμάτων που θέτει η Κομισιόν έχει οδηγήσει το θέμα σε υψηλό επίπεδο και αναμένεται η συγκρότηση πολύ πιο ισχυρής επιχειρηματολογίας και ομάδας που θα την ετοιμάσει. Ωστόσο αυτό θα χρειαστεί πιθανότατα περισσότερο χρόνο από τους δύο μήνες που δίνει η Κομισιόν στην Ελλάδα για απάντηση, με ενδεχόμενο να ζητήσει η χώρα μας παράταση για να τεκμηριωθεί πλήρως η απάντηση αυτή.

Από την άλλη πλευρά, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου – και καθ’ύλην αρμόδιος – Π. Νίκας σημείωνε δημοσίως πριν λίγες ημέρες ότι «δεν υπάρχει απόφαση της ΕΕ, υπάρχει ένα έγγραφο της ΕΕ… το οποίο θα απαντηθεί από τους τεχνικούς συμβούλους… Ζητεί επιπλέον κάποια πράγματα… Ένα έγγραφο είναι το οποίο θα απαντηθεί σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κίνδυνος από αυτό για τη διαδικασία.» Είναι απορίας άξιο πως υποβαθμίζει έτσι ένα θέμα που εμπλέκει τη μισή κυβέρνηση σε αντιπαράθεση με την Κομισιόν για κάτι που την ευθύνη εντέλει έχει η Περιφέρεια…

Κινδυνεύει το έργο ή η χρηματοδότησή του;

Πάντοτε σύμφωνα με το economix.gr, «στην πράξη, ακόμη και αν καθυστερήσει η έγκριση της Κομισιόν, η έναρξη του έργου δεν επηρεάζεται. Διότι δεν επηρεάζεται στην πράξη η χρηματοροή. Τα χρήματα της Κομισιόν θα ζητηθούν απολογιστικά από το Υπουργείο Ανάπτυξης, και όχι προκαταβολικά. Άρα μπορούν να καλυφθούν όσες ανάγκες υπάρχουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και φυσικά από τον ανάδοχο. Το πρόβλημα θα υπάρξει αν η Κομισιόν απορρίψει εν τέλει το έργο συνολικά, δηλαδή χαθούν τα χρήματα που αναλογούν σε κοινοτική συνδρομή, περίπου 66 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση και η Περιφέρεια θα βρεθούν σε δύσκολη θέση να πρέπει να χρηματοδοτήσουν και αυτό το μέρος του έργου από εθνικούς πόρους. Παράγοντες που γνωρίζουν τα ζητήματα δεν δίνουν μεγάλη πιθανότητα σε αυτήν την περίπτωση, αλλά δεν μπορούν ακόμη να αποκλείσουν το ενδεχόμενο όλη η υπόθεση εν τέλει να κακοφορμίσει. Πάντως πουθενά δεν διαφαίνεται σήμερα πρόθεση αλλαγής της συμφωνίας ή της κατεύθυνσης του έργου ή των προβλέψεων, σε βαθμό τέτοιο που να πούμε ότι το έργο κινδυνεύει να μην γίνει…»

Πηγή Εικόνας: Norbert Nagel / Wikimedia Commons

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...