Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Περιφερειακό Συμβούλιο | Αρνητική γνώμη για Αιολικό Πάρκο σε περιοχές της Αρκαδίας και της Λακωνίας

Περιφερειακό Συμβούλιο | Αρνητική γνώμη για Αιολικό Πάρκο σε περιοχές της Αρκαδίας και της Λακωνίας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου συζήτησε διεξοδικά για τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο: Εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 18MW, και των συνοδών έργων πρόσβασης και διασύνδεσης αυτού» της εταιρείας «ΝΙΑΤΑ AIOLOS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», στη θέση «Δράμπαλα», των Δ.Ε. Βόρειας Κυνουρίας, Σκιρίτιδας και Καρυών, των Δήμων Βόρειας Κυνουρίας, Τρίπολης και Σπάρτης, των Π.Ε. Αρκαδίας και Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος τόνισε ότι υπάρχει θετική εισήγηση από τον Φορέα Πάρνωνα, ενώ αρνητική άποψη έχει η τοπική κοινότητα Καρυών και κάτοικοι των Βουρβούρων.

«Δεν βλάπτουν το περιβάλλον, μόνο οπτική όχληση μπορεί να υπάρχει και κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος αντίρρησης» είπε ο Αντιδήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Κατσαφάνας.

Επίσης, ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Καρλαύτης τόνισε ότι υπάρχει ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης.

Στη συνέχεια, ο κ. Κατσαφάνας τόνισε ότι στο δημοτικό συμβούλιο δεν ήρθε κάποια εισήγηση για να πάρουμε απόφαση, αλλά και να συζητιόταν το θέμα πάλι τα ίδια θα έλεγα. «Στην περίπτωση που οι ανεμογεννήτριες μπαίνουν σε χώρους που καταστρέφουν δάση ή περιβαλλοντικά προβλήματα, είμαστε αντίθετοι. Αλλά, όταν δεν προκύπτει πρόβλημα, γιατί να φέρουμε αντίρρηση; Εγώ ασχολούμαι με αυτά τα θέματα από το 1990.»

Η Ντίνα Νικολάκου τόνισε ότι δεν έχουν πειστεί από την εισήγηση και ψηφίζουμε αρνητικά.

Ο Γιώργος Πουλοκέφαλος υπογράμμισε ότι κάποιες ανεμογεννήτριες τοποθετούνται σε δασικές εκτάσεις, ενώ υπάρχουν και πηγές που υδρεύονται οι Καρυές και είμαστε αρνητικοί.

Ο Γιάννης Μπουντρούκας είπε ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση για κάθε επόμενη γνωμοδότηση να υπάρχει αυτοψία από τις υπηρεσίες. «Είναι σημαντική ένεση για τα χωριά τα ανταποδοτικά τέλη και είναι θετικό ότι ο Φορέας Διαχείρισης είναι θετικός.» Στη δευτερολογία του, ο κ. Μπουντρούκας είπε ότι εμμένει στο λευκό διότι δεν υπάρχει αυτοψία.

«Πάμε σε μια κορεσμένη περιοχή να τη φορτώσουμε κι άλλο. Έπρεπε να έχει υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να το εισηγηθεί ο κ. Κατσαφάνας. Να έρθει συνολικά να συζητήσουμε τις εξελίξεις για την Ενέργεια. Δεν μας εκφράζει ο Πρόεδρος των Βουρβούρων και ο Δήμος Σπάρτης και μας εκφράζει ο Αντιδήμαρχος Τρίπολης; Καταστρέφεται μια ολόκληρη περιοχή. Δεν πρέπει να εγκρίνουμε σήμερα την μελέτη» είπε ο Νίκος Γόντικας.

«Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει αυτοψία, τα χωριά είναι αντίθετα. Το ότι είναι κορεσμένος όλος ο Πάρνωνας, είναι δεδομένο. Καταψηφίζουμε.» είπε ο Θανάσης Πετράκος.

«Σέβομαι τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, αλλά δεν την αιτιολόγησε επιστημονικά. Πείστηκα από τον κ. Κατσαφάνα ότι αυτή η επένδυση θα είναι θετική για την Πελοπόννησο» είπε ο κ. Τζεμπετζής.

«Η χωροθέτηση είναι απολύτως αναγκαία και πρέπει να σεβόμαστε τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας. Θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για το τι θα αφήσουμε τα παιδιά μας. Είμαστε κάθετα αρνητική» είπε η Δήμητρα Λυμπεροπούλου.

«Μάθαμε πόσο μεγάλο είναι το πάρτυ και είναι χορός εκατομμυρίων, αλλά εμείς ως περιφερειακός συμβούλιο γιατί θα πρέπει να συμφωνήσουμε; Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κάνουν πάρτυ με τις ΑΠΕ και τρώνε με χρυσές μασέλες. Εμείς θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες. Έχουν γεμίσει τα βουνά από ανεμογεννήτριες. Είμαστε κατά.» είπε ο κ. Κάτσαρης.

Ο Περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Νίκας είπε ότι «οι συνάδελφοί μπορούν να ψηφίσουν ό,τι νομίζουν, διότι είναι έκφραση γνώμης και όχι απόφαση. Με προβλημάτισε πολύ η συλλογιστική του κ. Κατσαφάνα. Δεν ξέρω τη συγκεκριμένη περιοχή και είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός. Αυτοί που θα αποφασίσουν όλα τα επιρρήματά. Υπάρχουν δεκάδες αιτήσεων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Είμαι απολύτως αρνητικός που θίγουν το περιβάλλον. Χρειαζόμαστε ρεύμα από ΑΠΕ.»

Ο κ. Πέτρος Τατούλης είπε ότι «πως προχωράμε σε εγκρίσεις νέων αδειών, όταν υπάρχει εκκρεμότητα από το παρελθόν για άλλες επενδύσεις; Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική χωρίς ειδικό χωροταξικό σχέδιο. Να προχωρήσει γρήγορα το Υπουργείο σε αυτό το σχέδιο και δεν μπορούμε να μην ακούμε τις και να ην σεβόμαστε τις τοπικές κοινωνίες».

Η Αντωνία Μπούζα εξέφρασε απορία για το πώς έρχονται εισηγήσεις χωρίς αυτοψία.

Ο Βαγγέλης Γιαννακούρας είπε: «Δεν είμαι πάντα αρνητικός. Πρώτον δεν υπάρχει επιτόπια εξέταση από την υπηρεσία, δεν ξέρουμε την άποψη του Δήμου Τριπολης και έχουμε αντίρρηση από τις τοπικές κοινωνίες».

Η Μαργαρίτα Σπυριδάκου τοποθετήθηκε αρνητικά.

Ο Γιώργος Ρουμελιώτης είπε: «όπου και να πάμε στην Αρκαδία, παντού υπάρχουν ανεμογεννήτριες. Γνωρίζω πολύ καλά την περιοχή. Χωρίς αυτοψία των υπηρεσιών. Πρέπει να λάβει κάποιο τέλος αυτή η ιστορία με τις ανεμογεννήτριες.»

Ο Αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαφάνας είπε αν έχετε διαβάσει την απόφαση του Δήμου Σπάρτης. Να ξέρουμε τι θέλουμε και να κάνουμε προτάσεις. Η απόφαση του Δήμου Σπάρτης δεν έπρεπε να υπάρξει αφού δεν μπαίνει ανεμογεννήτρια στην περιοχή τους.

«Προκαλεί ο Αντιδήμαρχος, οι απόψεις του είναι υπέρ των ανεμογεννητριάδων. Προκαλούμε να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης.» είπε ο κ. Γόντικας.

Στο τέλος, διεξήχθη η ψηφοφορία επί του θέματος. Όλοι ψήφισαν αρνητικά, εκτός από τον κ. Τζεμπετζή που ψήφισε θετικά και τον κ. Μπουντρούκα που ψήφισε λευκό. Η γνώμη του περιφερειακού συμβουλίου ήτα αρνητική.

Κείμενο | www.kalimera-arkadia.gr  

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 17:55 Σύνδεσμος σχολίου

    Α ρε Κατσαφάνα που κατάντησες. Μόνο η ΧΑ να σε στηρίζει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...