Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το Αθήναιο | Καταγγελία για την αποκεντρωμένη, ευθύνες στην περιφερειακή αρχή

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το Αθήναιο | Καταγγελία για την αποκεντρωμένη, ευθύνες στην περιφερειακή αρχή

Πολύωρη συζήτηση έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο με θέμα "Αναξιοπιστία της Περιφερειακής Αρχής και ανακολουθία λόγων και έργων του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Αρκαδίας."

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγιναν πολλές συζητήσεις. 

Με πρότασή του ο Νίκος Γόντικας πρότεινε την εξής απόφαση …

  • Να μην εγκατασταθεί στο Αθήναιο η μονάδα επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων.
  • Να ξηλωθούν τώρα και να απομακρυνθούν όσα μηχανήματα τοποθετήθηκαν στο εργοστάσιο.
  • Παράλληλα με την αγωνιστική μας δράση θα προβούμε και στις αναγκαίες δικαστικές παρεμβάσεις (ένσταση στον υπουργό, ασφαλιστικά μέτρα κλπ.). Ο Δήμος Τρίπολης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου να καλύψουν τα νομικά και δικαστικά έξοδα.
  • Να μην εγκατασταθούν στην περιοχή μας άλλες ρυπογόνες μονάδες, όπως επεξεργασίας αποβλήτων τυροκομείου, πτηνοτροφικών μονάδων, βιοαέριο, καύση απορριμμάτων, πυρινελαιουργείων, Α.Π.Ε., κλπ.
  • Μέτρα στήριξης στη γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, έργα βελτίωσης της δυνατότητας ύδρευσης – άρδευσης και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να επιδεινωθούν οι ήδη δύσκολες συνθήκες από τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων νερού από τις ρυπογόνες δραστηριότητες.
  • Απόκρουση των συνεπειών από τη λειτουργία της ΜΕΑ και του ΧΥΤΥ στην Παλαιόχουνη.

Ο Θανάσης Πετράκος τόνισε: «Μόνο και μόνο η μελέτη του Πανεπιστημίου Πάτρας ότι οι καρκινογενέσεις είναι 40 φορές πάνω από το κανονικό, θα έπρεπε να σας συγκλονίσει. Είναι χοντρά τα συμφέροντα και μεγάλα τα κονδύλια που παίζονται με το συγκεκριμένο. Να καταγγελθεί η Αποκεντρωμένη. να ανακληθεί η απόφαση, επίρριψη ευθυνών στην περιφερειακή αρχή και στον Πρόεδρο και στον αρμόδιο τμήμα που εισηγήθηκε θετικά.»

Ο κ. Τζεμπετζής είπε ότι όλο το πλαίσιο λειτουργίας αυτής της επένδυσης πρέπει να επανεξεταστεί.

Ο Παναγιώτης Κάτσαρης τόνισε ότι ή συντασσόμαστε με το λαό και καταδικάζουμε την κυβέρνηση και όσους συντάσσονται με τα επχιειρηματικά συμφέροντα ή θα παίζουμε τον καλό, τον κακό και τον άσχημο. Ο λαός πρέπει να απορρίψει αυτή την πολιτική.

Η Ντίνα Νικολάκου τόνισε ότι η αποκεντρωμένη διοίκηση βρήκε την ευκαιρία αν δράσει επειδή εμείς δεν είχαμε στείλει απόφαση ως περιφερειακό συμβούλιο. Η υποκρισία και το δήθεν ενδιαφέρον κατόπιν εορτής, είναι πολιτικά καταδικαστέο. Το περιφερειακό συμβούλιο θα αποφασίσει να υπάρχουν ευθύνες παράβασης καθήκοντος.

Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να τις αναλάβουν οι υπεύθυνοι και από εδώ και πέρα όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τη λειτουργία αυτής της μονάδας, είπε  ο Γιώργος Πουλοκέφαλος.

Την παραίτηση του Προέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου ζήτησε ο Βαγγέλης Γιαννακούρας, ενώ μίλησε για δόλο όσον αφορά τους χειρισμούς στην υπόθεση αυτή.

«Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Αρκαδία σε χαβούζα της Πελοποννήσου. Πρέπει να εμποδίσουμε και μπορούμε να μην επιτρέψουμε τη λειτουργία της μονάδας» είπε ο Γιώργος Ρουμελιώτης και είπε κάτω τα χέρια από την Αρκαδία.

«Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος δεν λέει ναι σε όλα, για τις ανεμογεννήτριες εισηγήθηκε αρνητικά στο Μαίναλο. Οι δικηγόροι δουλευούν ήδη για να καταθέσουν την προσφυγή εμπρόθεσμα, ως τις 4 Ιουλίου» είπε ο Αντιπεριφερειάρχης, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Μανώλης Σκαντζός είπε προς την κυρία Σπυριδάκου ότι δεν αμείβεται ούτε με ένα ευρώ. Μέχρι τις 30/4/2021 δεν υπήρχε καμία αντίδραση για το ζήτημα αυτό από πουθενά. Την πρώτη αντίδραση είχαμε από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης στις 26 Μαΐου. Ο Δήμος πήρε απόφαση τότε. Γιατί τα βάρη όλα σε μένα; Εσείς που ήσασταν; Οι πολίτες που ήταν; Δύο μήνες άπραγοι οι πάντες. Ξέρετε πότε το έκανε ο κ. Γιαννακούρας; Όταν είχαμε εξαντλήσει τα θέματα που πρωτίστως σας ενδιεφέραν, στο τέλος. Σε αυτό δεν θέλαμε κουβέντα; Εγώ έπρεπε να κάνω παράβαση καθήκοντος και να το βάλω 11.30 το βράδυ;

Ειπώθηκε από την κυρία Νικολάκου και την κυρία Μπούζα ότι εγώ υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση στην αποκεντρωμένη. Ψέμα. Εγώ είπα ότι εγώ σκέφτηκα μήπως έγινε κάποια παρέμβαση κυβερνητική. Γιατί το σκέφτηκα; Αυτές τις Αποκεντρωμένες τις διορίζουν οι κυβερνήσεις. Μην τολμάτε να αμφισβητήστε εμένα και του κ. Λαμπρόπουλου το ενδιαφέρον μας για την Αρκαδία, διότι θα το μετανιώσετε.

Βλέπω κάποιες ιδιαίτερες συμμαχίες οι οποίοι είναι ανεξήγητες για μένα. Για όλους μας ισχύει ότι η πολιτική έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Πάρα πολλοί έχουν ενδιαφερθεί για αυτή την επένδυση, κάνετε ότι δεν τα ξέρατε. Για αυτό και μίλησε για περίεργες συμμαχίες. Και γράμμα έστελνα εγώ, θα είχαν βγάλει την απόφαση. Χαζός πολιτικά δεν είναι κανένας από εμάς. Δεν θα είχε πρωτοκολληθεί το έγγραφο, αν δεν δινόταν η έγκριση.

Ο Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι αυτή η τακτική μας βολεύει κι εμάς, κάνετε την τρίχα – τριχιά. Το πρόβλημα, σα είναι ότι δεν αποφασίζουμε, λέμε μόνο τη γνώμη μας. Οι υπηρεσίες αποφασίζουν σύμφωνα με το νόμο, όχι με τις εντολές κάθε Περιφερειάρχη. Δεν παρενεβησα, ούτε θα παρενεβαινα ποτέ. Η υπηρεσία δεν μπορεί να κάνει δίκη προθέσεων. Οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι δίκαιες, διότι δεν μπορούν να συσσωρεύονται δραστηριότητες οχλούσες σε μια περιοχή. Εγώ το έμαθα σχετικά αργά το θέμα αυτό. Εμείς πρέπει να κινηθούμε σε νομικό επίπεδο, μέχρι το ΣτΕ. Έχω ζητήσει να ενημερώσω τον Υπουργό Περιβάλλοντος. Όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει να γίνει, δεν θα γίνει και δεν συμφέρει και τον επιχειρηματία. Εμείς είμαστε σε συντονισμό με τον Δήμο Τρίπολης. Εγώ τον επιχειρηματία δεν τον έχω συναντήσει και εχω πει σε συνεργάτες μου να μην το συναντήσουν.

Στο τέλος υπήρξαν τρεις προτάσεις, η μία της περιφερειακής αρχής, η μία του Νίκου Γόντικα και μια των άλλων έξι παρατάξεων (Τατούλη, Δέδε, Πετράκου, Λυμπεροπούλου, Μπουντρούκα και Κάτσαρη).

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η κοινή πρόταση των έξι παρατάξεων και προβλέπει καταγγελία εναντίον της αποκεντρωμένης, επιρρίπτει ευθύνες στην περιφερειακή αρχή και στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, ηθική και υλική στήριξη στον αγώνα των κατοίκων, ασκεί κριτική στο τμήμα περιβάλλοντος και τέλος να γίνει το παν να μην υλοποιηθεί η λειτουργία αυτής της μονάδας.

Κείμενο | www.kalimera-arkadia.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...