Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Θετική γνωμοδότηση για λατομείο στο Βυδιάκι – «Θα βλάψει τον τόπο μας» λένε κάτοικοι της περιοχής

Θετική γνωμοδότηση για λατομείο στο Βυδιάκι – «Θα βλάψει τον τόπο μας» λένε κάτοικοι της περιοχής

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου πήρε την απόφαση  να γνωμοδοτήσει θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο: «Λατομείο σχιστολιθικών πλακών, στη θέση ‘Βρωμονέρι – Λαζιά’ Βιδιακίου Κοντοβαζαίνης του Δήμου Γορτυνίας».

p>Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Αντιεπριφερειάρχης Απόστολος Παπαφωτίου είπε ότι «εμείς γνωμοδοτούμε και δεν εισερχόμεθα στη σκοπιμότητα του έργου». Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει εγκρίνει την τεχνική μελέτη με τη σημείωση ότι δεν έχει αρμοδιότητα να επέμβει επί τους είδους του υλικού και επί του τρόπου εξόρυξης του υλικού.

Ανέφερε ακόμα ότι το ΙΓΜΕ δεν γνωμοδοτεί επί των μελετών περιβαλλοντικών όρων, γνωμοδοτεί ύστερα από επιτόπια αυτοψία.

Πρότεινε τη θετική γνωμοδότηση για να πάει το θέμα στην αποκεντρωμένη διοίκηση, και να εξετάσει το ζήτημα ο γενικός γραμματέας ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος, βάσει Νόμου.

Από την πλευρά των κατοίκων, ο κ. Κολιόπουλος είπε ότι η μελέτη είναι νομικά πλημμελής και περιλαμβάνει ψευδή στοιχεία.

Ανέφερε ότι στη μελέτη δεν αξιολογούνται οι επιπτώσεις για την περιοχή και τους οικισμούς και δεν εξετάζει εναλλακτικές μορφές λατομικής μεθόδου.

Στη συνέχεια, είπε: «Η ΜΠΕ λέει ότι σε500 μέτραδεν υπάρχει κανένα κοινωφελές έργο, εμείς σας λέμε και σας καταθέτουμε χάρτες ότι στα350 μέτραυπάρχει το υδραγωγείο, η υδροληψία του Βυδιακίου.

Η ΜΠΕ λέει ότι η απόσταση από το Βυδιάκι είναι μεγαλύτερη από1000 μέτρα. Δεν ισχύει. Ο οικισμός είναι πιο κοντά από τα1000 μέτρα.

Η ΜΠΕ δεν αναφέρεται σε αρχαιολογικά ευρήματα, έχουμε την τύχη να έχουμε τη ακρόπολη της αρχαίας Στράτου.

Η ΜΠΕ λέει ότι δεν αναπτύσσεται τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή, εδώ και 40 χρόνια Γερμανοί και Ελβετοί μένουν στο Βυδάκι γιατί κατεβαίνουν τον Ερύμανθο.

Η ΜΠΕ δεν αναφέρεται στη φέρουσα ικανότητα της περιοχής χωροθέτησης του λατομείου. Η περιοχή έχει καταστραφεί από την παράνομη λατομική δραστηριότητα. Σας καταθέσαμε προσφυή στο ΣΤΕ που ανέστειλε αδειοδότηση παρόμοιου έργου στην ίδια περιοχή, για παρόμοιους λόγους».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Δρακος τόνισε ότι «όταν το ΙΓΜΕ δεν μιλά για διαταραχή του υδατικού ορίζοντα και δεν υπάρχει οπτική ρύπανση, πρέπει να γίνει η επένδυση. Αν δεν υπάρχουν, τότε έχουν δίκιο οι κάτοικοι. Αυτές τις επενδύσεις, τις έχει ανάγκη ο τόπος».

Αρνητικός εμφανίστηκαν στις τοποθετήσεις τους, ο Νίκος Γόντικας και ο Θανάσης Πετράκος.

Η Πρόεδρος Συλλόγου Βυδιακιωτών Ελένη Παπαγιάννη είπε: «Ερχόμαστε εδώ και φωνάζουμε κάτοικοι και φορείς της περιοχής, είναι πολύ σημαντικό θέμα, βλάπτει σοβαρά τον τόπο μας.

Σαφώς και φαίνεται από το Βυδιάκι, στα350 μέτραείναι το υδραγωγείο».

«Δεν συντρέχουν λόγοι απαγορευτικοί και θα το ψηφίσω» είπε ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Λυτρίβης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βαγγέλης Γιαννακούρας τόνισε ότι «δεν έχω πειστεί αν αυτές οι πλάκες είναι σχιστολιθικές ή όχι. Πρέπει να επιμείνουμε εκεί, δεν μπορούμε να ψηφίζουμε χωρίς να ξέρουμε, δεν είμαστε ειδικοί. Εκεί κολλάω. Η πηγή ύδρευσης πάντως δεν πρόκειται να επηρεαστεί».

Η γνωμοδότηση ήταν θετική, κατά πλειοψηφία. Κατά ψήφισαν οι Πετράκος, Γόντικας και Γούργαρης.

Λευκό ψήφισαν οι Σιούκουλη, Βαλασόπουλος, Μανδρώνης και Μπούκλης. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...