Menu
RSS
Σάββατο, 18/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τα «Άνθη της Πέτρας» τίμησαν με την παρουσία τους την κωμόπολη της Νέας Φιγαλείας

Τα «Άνθη της Πέτρας» τίμησαν με την παρουσία τους την κωμόπολη της Νέας Φιγαλείας
Ποίος έχτισε τον Άγιο Νικόλαο στη Ζούρτσα, με ποιο τρόπο και με ποια υλικά, ποια χρονολογία και ποιο το κόστος κατασκευής αυτού του μεγαλοπρεπή πέτρινου ορθόδοξου ναού..
Σε αυτά και σε άλλα τόσα ερωτήματα θα μας απαντήσουν σύντομα φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών - Κατεύθυνση Μορφολογίας & Αναστήλωσης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα). Οι φοιτητές στα πλαίσια της πτυχιακής τους εργασίας εδώ και ένα περίπου μήνα ερευνούν με κάθε λεπτομέρεια όλα τα παραπάνω ερωτήματα με σκοπό να δώσουν απαντήσεις στην Κίνηση Πολιτών («Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Αρκαδίας») ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ενός συλλόγου από τα Λαγκάδια Αρκαδίας. Όραμα αυτής της κίνησης.. Η ανάδειξη της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Λαγκαδίων και η  σχέση της με την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην μελέτη, καταγραφή και προβολή της συμβολής και των επιδράσεων της τέχνης των Λαγκαδινών μαστόρων στην Ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική αλλά και σε άλλους τομείς του πολιτισμού.
 
Την Παρασκευή 29 Μαίου στην Νέα Φιγαλεία παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών ''ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ'' Ιωάννης Τσιαούσης μαζί με τον εξαιρετικό καθηγητή γνωστό σε όλη την Ελλάδα,  κ. Αργύρη Π.Π. Πετρονώτη Δρ. Μηχ. - Αρχιτέκτων, πτυχιούχος Φιλ , Καθηγητή Ιστορίας Αρχιτεκτονικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα τους περιλάμβανε γνωριμία και επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου με σκοπό να ενημερωθούν για την εξέλιξη των εργασιών από τους φοιτητές και τους καθηγητές του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας σε θέματα που αφορούν την κατασκευή του μεγαλοπρεπή ναού από τους Λαγκαδινούς πετροχτιστάδες. Εκεί τους υποδέχθηκε ο Ενεργός Πολίτης της πόλης Θάνος Χουλιάρας, ενώ στο Ναό βρέθηκαν και ο Ιερέας της πόλης π. Αναστάσιος αλλά και ο εξαιρετικός τεχνίτης της πέτρας με μεγάλη πείρα στην περιοχή, Ευθύμιος Βλάχος. Ενημερώθηκαν για πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν τον Ναό και την κατασκευή του, για τις ενέργειες της τότε κοινότητας Κάτω Φιγαλείας αλλά και για πολλά ιστορικά στοιχεία που αφορούν τον Ναό. Ο κ. Πετρονώτης έμεινε έκπληκτος από τις πληροφορίες που άκουσε αλλά και από την ενημέρωση που είχε από τους φοιτητές και τους καθηγητές για την αρχιτεκτονική του ναού. Μετά το πέρας της ενημέρωσης ακολούθησε γεύμα στο Κέντρο Πανόραμα. Εκεί βρέθηκε και ο Δήμαρχος Ζαχάρως - Φιγαλείας κ.Φάμελος όπου και χαιρέτησε τους επισκέπτες αλλά και ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών.
 
Τέλος οι κ.Τσιαούσης και κ. Πετρονώτης ξεναγήθηκαν από τον Θάνο Χουλιάρα και τον π. Αναστάσιο στη Νέα Φιγαλεία, στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης Σωτήρος, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας ενώ λίγο πριν αποχωρήσουν για τα Λαγκάδια επισκέφθηκαν και το Μοναστήρι της Νέας Φιγαλείας, μνημείο τεράστιας βυζαντινής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.
Πηγή: ΦΙΓΑΛΕΙΑ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...