Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αντιπαράθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον απολογισμό του 2012 (vd)

Αντιπαράθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον απολογισμό του 2012 (vd)

Σε απολογισμό προχώρησε η διοίκηση της περιφέρειας Πελοποννήσου για το περασμένο έτος. Οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων έκαναν το δικό τους απολογισμό και την κριτική τους στη μέχρι τώρα στάση της αιρετής περιφέρειας για την επίλυση των προβλημάτων της Πελοποννήσου.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης κατηγόρησε τον Ν. Πατσαρίνο ότι ψεύδεται και συγκεκριμένα για το θέμα των τριών αεροδρομίων. Μίλησε για τραγικό φαινόμενο των νέων σταλινικών πολιτικών που εκφράζονται στο περιφερειακό συμβούλιο. Διευκρίνισε ότι η παρέμβαση του για τους Ρομά ήταν μια ξεκάθαρη θέση προσαρμοσμένη στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αναφέρθηκε και στα επεισόδια που έγιναν πέρυσι στο περιφερειακό συμβούλιο για το θέμα της αδειοδότησης της μονάδας βιοαερίου λέγοντας ότι 'φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πίσω από όλη αυτή την ιστορία'. Είμαστε πρωτοπόροι είπε και κάνουμε αυτό που δεν κάνουν άλλες περιφέρειες. Επίσης για τις ειδικές οικονομικές ζώνες είπε ότι 'για μας είναι μια πιλοτική πολιτική. Η κατοχύρωση των δύο ΕΟΖ (ναυτιλία και ενέργεια) αποτελεί σημαντικό στοιχείο της δικής μας οικονομικής πολιτικής για την περιφέρεια Πελοποννήσου. Το ζητούμενο είναι η ύπαρξη ενός σταθερού φορολογικού δικτύου. Τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων δεν θα θιχτούν'. Σχετικά με τα έργα είπε ότι 'παραλάβαμε 75 ημιτελή έργα, αν δεν τα κάναμε θα έπρεπε να επιστρέψουμε 75 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα μόνο δύο έργα είναι σε εκκρεμότητα, τα οποία θα κλείσουν, ένα έργο στο νοσοκομείο Τρίπολης και ένα για την ύδρευση της Βυτίνας'.

Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου τόνισε ότι η περιφέρεια δεν είναι ουραγός στο ΕΣΠΑ αλλά πρωτοπόρος και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης. 'Το 2013 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά αλλά θα συνεχίσουμε με εξωστρέφεια, δύναμη και αποφασιστικότητα' είπε και συμπλήρωσε ότι αντίπαλος μας είναι ο λαϊκισμός. Όσον αφορά στα λειτουργικά έξοδα δήλωσε ότι έχουν μειωθεί πάνω από 50%.

O Δημήτρης Δράκος (επικεφαλής της παράταξης 'Δυνατή Πελοπόννησος') υποστήριξε ότι πρέπει να γίνεται προσέγγιση της αλήθειας η οποία δε μπορεί να είναι στο 100% αλλά αξίζει να κάνουμε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια. Αυτή την προσπάθεια προσπαθεί να κάνει ο ίδιος και η παράταξη του είπε και όχι μια στείρα αντιπολίτευση, με στόχο να συμβάλουν στην ανάπτυξη πολιτικών σχέσεων για να οικοδομηθεί το μέλλον του τόπου. Συμπλήρωσε ότι το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει δεν ανταποκρίνεται στα μεγάλα προβλήματα γιατί λείπει η τεχνοκρατική προσέγγιση τους. Επίσης μίλησε για απουσία της έκφρασης της μειοψηφίας και των περιφερειακών συμβούλων, οι οποίοι όπως δήλωσε πολλές φορές ενημερώνονται τελευταία στιγμή για διάφορα θέματα. Ζήτησε να μην έρχονται θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης 7 ή 10 θέματα και την τήρηση και την κατανομή του χρόνου.

Ο κ. Γόντικας κατηγόρησε την περιφέρεια για το κλείσιμο υπηρεσιών και σχολείων. Πρόσθεσε ότι η Πελοπόννησος έχει όλες τις δυνατότητες να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες αλλά το ζήτημα είναι να αλλάξει χέρια η εξουσία.

Ο Νίκος Πατσαρίνος (επικεφαλής παράταξης 'Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου') για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων τόνισε ότι η περιφέρεια πρέπει να καταλάβει ότι το πρόβλημα δεν είναι να τα εξαφανίσει ή να τα κάψει. Για τις ΑΠΕ είπε ότι παρουσιάστηκε μ ια προσπάθεια αλλά μετά απέκτησε προβλήματα και για τη διαχείριση των υδάτων κατηγόρησε την περιφέρεια για κατάχρηση εξουσίας . Όσον αφορά στο λιγνιτωρυχείο της Μεσσηνίας δεν ήρθε ποτέ στη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου, είπε. Για την παρέμβαση με τους Ρομά υποστήριξε ότι ευτυχώς που η περιφέρεια το 'μάζεψε' κάπως και δεν εκτεθήκαμε περισσότερο στη χώρα αλλά και παγκοσμίως. Επίσης είπε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για τρία αεροδρόμια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πρέπει να έχουμε αναπτυξιακά κριτήρια και όχι προσωπικά. Αν η περιφέρεια δεν διεκδικήσει τους ΚΑΠ (κεντρικούς αυτοτελής πόρους) σημαίνει ότι είναι επιλογή της η κατάντια αυτή. Με τις μελέτες υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, δεν είναι αποδοτικές όπως γίνονται, δεν υπάρχει διαφάνεια και γίνονται πελατειακά, δήλωσε.

Ο Λάμπρος Μπούκλης (επικεφαλής παράταξης 'Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά') έδωσε ευχές για καλή συνέχεια και δήλωσε ότι θα είναι δίπλα αλλά και απέναντι στην περιφερειακή αρχή. Επιπλέον δήλωσε ότι είναι περήφανος που ήταν ο μόνος οικολόγος που ψήφισε το ΣΔΙΤ και έδωσε λευκή ψήφο για τις ΕΟΖ.

Β.Π.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...