Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Γόντικας: «Η καταστροφική πολιτική των συγκυβερνήσεων βρήκε καλό υποστηρικτή στην περιφέρεια Πελοποννήσου»

Γόντικας: «Η καταστροφική πολιτική των συγκυβερνήσεων βρήκε καλό υποστηρικτή στην περιφέρεια Πελοποννήσου»

Σκληρή κριτική έκανε στη διοίκηση της περιφέρειας ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας κατά το απολογισμό περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας.

Ειδικότερα, τόνισε: «  Το σχήμα που συγκροτήσατε πριν δυόμισι χρόνια με κορμό το ΠΑΣΟΚ αλλά και δυνάμεις από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, ήταν το πρόγευμα των συγκυβερνήσεων πρώτα του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και στη συνέχεια τη σημερινή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Η καταστροφική για τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες πολιτική των συγκυβερνήσεων, βρήκε καλό υποστηρικτή στην περιφέρεια Πελοποννήσου.

Τον πρώτο χρόνο οι αποφάσεις του ΠεΣυ υπερψηφίστηκαν σε ποσοστό 99% και το δεύτερο χρόνο κατά 99,9%, από τις δυνάμεις της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και όποιων άλλων δυνάμεων του ευρωμονόδρομου δεν έχουν ακόμα εκφραστεί.

Αυτή σας η ταύτιση φέρνει τη σφραγίδα του κ. Περιφερειάρχη που αργά αλλά σταθερά ρυμουλκεί αγωνιστές και συνειδήσεις όλο και πιο συντηρητικά.

Δυο χρόνια Καλλικράτης είναι αρκετά για να αποδειχθεί η ορθότητα των εκτιμήσεών μας ότι η Τοπική και Περιφερειακή διοίκηση αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του αστικού κράτους. Είναι το κράτος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Δεν υπάρχει αντεργατική-αντιλαϊκή επιλογή των συγκυβερνήσεων που να μην υιοθετήσατε και να μην υλοποιήσατε.

Κεντρικές σας επιλογές είναι:

Οι αδειοδοτήσεις και η διαμόρφωση των υποδομών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου ιδιαίτερα στους τομείς των ΑΠΕ, του τουρισμού των πέντε αστέρων για υψηλά βαλάντια, των δικτύων μεταφοράς και την διαμόρφωση των υποδομών από το κράτος για επενδύσεις από τους καπιταλιστικούς ομίλους.

Υπονομεύετε έτσι παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες όπως είναι η αγροτική, η κτηνοτροφική, η τουριστική που στηρίζεται σε μικρές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Καταστρέφετε ζωικό κεφάλαιο και το φυσικό περιβάλλον, αλλοιώνετε το οικιστικό τοπίο.

Στηρίζετε ουσιαστικά τις προσαρμογές του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Βάλατε πλάτη να καταργηθούν τρία νοσοκομεία των Μολάων, της Κυπαρισσίας και το ψυχιατρείο της Τρίπολης με την συνένωση στην αρχή και την υποβάθμιση όπως και των κέντρων υγείας. Δεν βρήκατε ούτε λέξη να ψελλίσετε για την ανθυγιεινή πολιτική του Υπουργείου Υγείας που επανειλημμένα συναντήσατε.

Είσαστε συνένοχοι στο κλείσιμο δεκάδων σχολείων Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων στην Πελοπόννησο. Δεν βρήκατε να πείτε ούτε μια λέξη συμπαράστασης σε γονείς και που πάλευαν να μην κλείσει το σχολείο τους.

Δεκάδες άλλες κρατικές υπηρεσίες ή υποκαταστήματα πρώην ΔΕΚΟ καταργήθηκαν και άλλες είναι υπό κατάργηση όπως υποκαταστήματα του ΙΚΑ, του ΤΤ, των ΕΛΤΑ, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, του ΙΓΜΕ, ΔΟΥ, χημείο, ΣΕΠΕ κλπ και εσείς κωφεύσατε, σε μερικές που μετριούνται στα δάχτυλα βγάλατε κάποια άχρωμα-άοσμα και ουδέτερα ψηφίσματα στήριξης των επιλογών της κυβέρνησης και των διοικήσεων παρά καταδίκης-αντίδρασης και οργάνωσης του αγώνα.

Ουσιαστικά υπονομεύονται οι δημόσιες υπηρεσίες με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να είναι υπό διάλυση και ουσιαστικά οι πολίτες να μην εξυπηρετούνται. Ακόμα και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αποδεχθήκατε, δεν δεχτήκατε ούτε το ομόφωνο ψήφισμα του ΠεΣυ Αττικής που βάλαμε σε ψηφοφορία και προέβλεπε ότι δεν θα σταλεί κανένας κατάλογος με ονόματα υπαλλήλων για απόλυση ότι δεν θα υπογραφεί καμία διαπιστωτική πράξη απόλυσης κανενός εργαζομένου στην περιφέρεια Πελοποννήσου και ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία κατάργηση οργανικής θέσης μέσα από τους νέους οργανισμούς που φτιάχνονται.

Αναθέτετε σε ιδιώτες, σε εταιρείες και συμβούλους ακόμα και την οργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας

μελέτες που για χρόνια έκαναν κρατικές υπηρεσίες και οργανισμοί

την διαχείριση του ΕΣΠΑ και των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων

τη νομική στήριξη της περιφέρειας

ακόμα και την καθαριότητα των κτιρίων που στεγάζονται οι υπηρεσίες αναθέσατε σε ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού

Έχετε μετατρέψει την Περιφέρεια σε μεσάζοντα για να μοιράζονται εκατομμύρια ευρώ σε μικρούς και μεγάλους εργολάβους και εταιρείες υμετέρων όπως με το 1,200,000€ για την τουριστική προβολή ή το 1,800 που έγινε 140 ή τα 120,000 για τα ΤΟΠΕΚΟ.

Πρωτοστατείτε στην υπονόμευση των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών σε παιδεία, υγεία και πρόνοια, προωθώντας την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση σε αυτούς τους τομείς.

Προωθείτε και συμπράττετε στην παροχή ενός ανεπαρκέστατου πακέτου υπηρεσιών στους πιο πάνω τομείς, για εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού κυρίως μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Λειαίνετε έτσι ακραίες πλευρές της φτώχιας και της εξαθλίωσης ρουσφετολογώντας ταυτόχρονα με ένα πεντάμηνο για να προλάβετε όπως λέτε κοινωνικές εκρήξεις. Αντικαθιστάτε με αυτόν τον τρόπο τις άγριες περικοπές των κρατικών πόρων σε αυτούς τους τομείς.

Στηρίζετε παράλληλα στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου, διευκολύνοντας την επιχειρηματική πρόσβαση σε αυτούς τους τομείς. Διασπάτε τον ενιαίο χαρακτήρα των κοινωνικών υπηρεσιών μεταφέροντας τη δαπάνη σε κάθε λαϊκή οικογένεια.

Εγκαινιάσατε τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα τα γνωστά ΣΔΙΤ με διαδικασίες εξπρές για την ολοκληρωτική εκχώρηση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πρόκειται για ένα ακόμα από τα πολλά ¨επενδυτικά προγράμματα που έχετε υποσχεθεί στο εγχώριο και ευρωενωσιακό κεφάλαιο με εξασφαλισμένη και υψηλή κερδοφορία. Κερδοφορία που στην προκειμένη περίπτωση θα τροφοδοτείται άμεσα μέσω των ανταποδοτικών τελών από το λεηλατημένο εισόδημα των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων των λαϊκών στρωμάτων στην Πελοπόννησο. Είναι πρόκληση ότι αναθέτετε στον καπιταλιστικό όμιλο τη μέθοδο διαχείρισης και σας το λέμε θα είναι η καύση τις χωροθέτησεις, τις μελέτες, την τιμολογιακή πολιτική.

Ένα νούμερο, φτάνει να τσακώνονται δυο καπιταλιστές με ενστάσεις και τέτοια για δουλεία ύψους 1 εκ ευρώ για μελέτη ναι για μελέτη μόνο για την αποκατάσταση των ενεργών ΧΑΔΑ.

Παίρνετε μέτρα όπως αυτό της παύσης λειτουργίας όλων των ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου για να οξυνθεί το πρόβλημα και να έχουμε τη γνωστή απαράδεκτη κατάσταση με τα απορρίμματα σε όλη την Πελοπόννησο σε πόλεις και χωριά, τη δημιουργία άλλων ανεξέλεγκτων σε πολλές περιοχές, την εκτόξευση στα ύψη των αμοιβών των εργολάβων από 40και 45 ευρώ τον τόνο στα 80 και 100 ευρώ. Είσαστε συνένοχοι στο έγκλημα που συντελείται.

Αυτή η πολιτική είναι ενιαία και από το κεντρικό κράτος και στις Περιφέρειες και στους Δήμους άσχετα απόχρωσης της πλειοψηφίας. Μπορεί εδώ στο ΠεΣυ για αντιπολιτευτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζει κάποια, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων στην Πελοπόννησο που συνδιοικούν αλλού με τη ΝΔ αλλού με το ΠΑΣΟΚ, αλλού με ανάμεικτα σχήματα σαν της πλειοψηφίας του ΠεΣυ, τα υλοποιούν.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής είναι η δική μας πρόταση για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Η χώρα μας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες για να αναπτυχτεί και να καλύψει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Έχει πολυάριθμη εξειδικευμένη εμπειρία και μορφωμένη εργατική τάξη, πλούσιο υπέδαφος, γόνιμη γη, ήλιο, αέρα, θάλασσες, γεωστρατηγική θέση.

Το ζήτημα είναι να αλλάξει χέρια η εξουσία. Να περάσει από την αστική τάξη που από καιρό έχει γίνει αντιδραστική, επικίνδυνη και ανήθικη (μίζες σκάνδαλα και Σια) στην εργατική τάξη και στους συμμάχους της.

Για να λειτουργεί η κοινωνία και η οικονομία με κριτήριο την ικανοποίηση των ολοένα και διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος των καπιταλιστών.

Στην πάλη για τέτοιες συνολικότερες ανατροπές και αλλαγές εμείς καταθέτουμε και έχουμε καταθέσει ειδικευμένες προτάσεις για την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία, για την ενέργεια, για την κατασκευή των μεγάλων έργων και των υποδομών, για τις μεταφορές, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, για τα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων, για την προστασία και την ανακούφιση των ανέργων και των απολυμένων.

Αυτές μας τις προτάσεις και τις επεξεργασίες, τις θέτουμε βεβαίως και στο ΠεΣυ για να επιδράσουμε στη συνείδηση όσων θέλουν να ακούσουν και για την ιστορία, χωρίς να έχουμε αυταπάτες ότι θέλετε να τις αποδεχθείτε. Γιατί είσαστε ταγμένοι να υλοποιείτε μια πολιτική καπιταλιστικής ανάπτυξης και διαχείρισης της κρίσης που τώρα περνάμε σε όφελος της πλουτοκρατίας.

Γι αυτό αυτές μας τις θέσεις τις απευθύνουμε πρώτα και κύρια στο λαϊκό κίνημα σαν στόχους πάλης και διεκδίκησης που απαντάνε στα σημερινά αδιέξοδα για την εργατική λαϊκή οικογένεια».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...