Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Λυμπεροπούλου προς Τατούλη: «Θα εντάξετε τον Σιδηρόδρομο Πελοποννήσου στο Δίκτυο της UNESCO ή θα μείνετε στα λόγια;»

Λυμπεροπούλου προς Τατούλη: «Θα εντάξετε τον Σιδηρόδρομο Πελοποννήσου στο Δίκτυο της UNESCO ή θα μείνετε στα λόγια;»

Το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης διοργάνωσε στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2016 στην Ζυρίχη ένα διεθνές συμπόσιο με θέμα “Τουρισμός, Τρένο και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Στο Συμπόσιο παρουσιάστηκαν  υλοποιημένα παραδείγματα από την διεθνή εμπειρία σιδηροδρομικών διαδρομών ενταγμένων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και διερευνήθηκε η αντίστοιχη δυνατότητα ένταξης του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου στο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Κατά την διεξαγωγή των συμπερασμάτων τονίστηκε από όλους τους φορείς η ανάγκη της σταδιακής προσέγγισης για την επανενεργοποίηση του δικτύου και της σύνταξης φακέλου για την ένταξη τμημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου στο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στην εκδήλωση διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ προανήγγειλε την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας, για την ένταξη του σιδηροδρομικού δικτύου όλης της Πελοποννήσου στο Δίκτυο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου φακέλου.

Δεν θα είναι εύκολη διαδικασία καθώς απαιτεί πολύ λεπτομερή τεκμηρίωση ο σχετικός φάκελος χρειάζεται χρόνο και χρήμα για να ετοιμαστεί και έχει πολλούς περιορισμούς, για να  συγκεντρώσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για ένταξη στο δίκτυο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.  

Το γεγονός όμως ότι ήδη υπάρχουν σημαντικά μνημεία πιστοποιημένα στη διαδρομή του σιδηροδρόμου, όπως η Αρχαία Ολυμπία, οι Μυκήνες, η Επίδαυρος, ο Μυστράς και η Νεμέα, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για μια τέτοια διεκδίκηση.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεσμεύτηκε ότι θα ετοιμάσουν τον πρώτο φάκελο που θα υποβληθεί στο υπουργείο Πολιτισμού για να χαρακτηριστεί η σιδηροδρομική γραμμή μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Αποφασίστηκε, τέλος, το επόμενο συμπόσιο, όπου θα διατυπωθεί και η κοινή διακήρυξη για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου, να γίνει στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη.   

Θέτουμε λοιπόν το ερώτημα:

Ποιες οι εξελίξεις – προοπτικές σχετικά με το  ενδεχόμενο ο σιδηρόδρομος Πελοποννήσου να ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO; Ποιες οι ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου;

Για την

Περιφερειακή Παράταξη “Πελοπόννησος Οικολογική”

Δήμητρα Λυμπεροπούλου

1 σχόλιο

  • μωραινει Κύριος
    μωραινει Κύριος Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 19:18 Σύνδεσμος σχολίου

    Ναι τωρα θα το εντάξει , για γύρνα πλευρό !!!!!!!!!!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...