Menu
RSS
Πέμπτη, 23/05/2019
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

Τατούλης: «Ποτέ δεν άλλαξα παράταξη. Είμαι περισσότερο ΝΔ από όλους αυτούς τους γυρολόγους»!

Τατούλης: «Ποτέ δεν άλλαξα παράταξη. Είμαι περισσότερο ΝΔ από όλους αυτούς τους γυρολόγους»!
Για τις προσεχείς εκλογές, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης στον Ελεύθερο Τύπο.
«Δεν άλλαξα  πολιτική ιδεολογία. Ούτε παράταξη. Ποτέ. Είμαι περισσότερο Νέα Δημοκρατία  από όλους αυτούς τους γυρολόγους της πολιτικής που σήμερα το παίζουν  τιμητές, ενώ μέχρι χθες υπέσκαπταν την παράταξη.» τόνισε μεταξύ άλλων.
Διεκδικείτε για τρίτη φορά την περιφέρεια Πελοποννήσου χωρίς, μάλιστα, να έχετε κομματική υποστήριξη. Δεν είναι ένα δύσκολο εγχείρημα;
Δύσκολο είναι να χαράζεις και να ασκείς πολιτική στην πράξη κα Κατσαβού, δεν είναι αυτοσκοπός οι πολιτικοί αγώνες. Στα 35 χρόνια του δημόσιου βίου μου δεν έχω γονατίσει μπροστά σε κανέναν. Το 2007 ήμουν ο μόνος που με παρρησία επεσήμανα τον κίνδυνο η χώρα να πέσει στα βράχια, δυστυχώς όμως δεν εισακούστηκα. Συγκρούστηκα μάλιστα με τον πανίσχυρο τότε Πρωθυπουργό και δεν ψήφισα τον προϋπολογισμό του 2008, γιατί θεωρούσα ότι οδηγούσε τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση. Ξεκίνησα λοιπόν την πορεία μου στην περιφερειακή διακυβέρνηση με καθαρούς όρους ανεξάρτητης υποψηφιότητας. Και το έκανα αυτό γιατί πιστεύω ότι η διοίκηση αφορά τις ικανότητες των στελεχών που αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν ένα πολιτικό πρόγραμμα και όχι την οποία κομματική ταυτότητα εχουν. Οι πολίτες δεν χωρίζονται στην καθημερινότητα τους σε αριστερούς, κεντρώους, ή δεξιούς. Απλά συνυπάρχουν και συνεννοούνται. Και αυτό συμβαίνει γιατί μπορούν να κρατούν διακριτές την πολιτική από την προσωπική και την επαγγελματική τους ταυτότητα. Η ανεξαρτησία μου ωστόσο είχε πολιτικό πρόσημο εξ αρχής. Αντιμετωπίζω την διοικητική αποκέντρωση, που σηματοδοτεί η περιφερειακή και αυτόδιοικητική διακυβέρνηση, ως ένα βαθιά πολιτικό βήμα για την χώρα μας. Ως μια φιλελεύθερη, κοινωνικη και ριζοσπαστική αλλαγή. Με αυτή την πολιτική ταυτότητα απευθυνθήκαμε. οι συνεργάτες μου κι εγώ, μέσα από την Νέα Πελοπόννησο στους πολίτες από την πρώτη στιγμή. Ανατρέψαμε μια κοσμοθεωρία φτιάχνοντας έναν ακομμάτιστο συνδυασμό. Δε ζητήσαμε από κανέναν ούτε χρίσμα ούτε στήριξη. Το 2010 η στήριξη προήλθε από πρωτοβουλίες των πολιτικών κομμάτων και τη δεύτερη φορά η στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία ήρθε από την εκπεφρασμένη άποψη του τότε πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ότι αναγνωρίζει την προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής λόγω του μεγάλου της έργου. Και αυτά τα λόγια δεν είναι κουβέντες δικές μου, είναι κουβέντες του πρώην πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά.
Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Νίκα. Θεωρείτε τον εαυτό σας «αντάρτη»;
Πολιτεύομαι από την πρώτη στιγμή που μπήκα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προάγοντας τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, ή ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό όπως τον όρισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με στόχο ένα μοντέλο διακυβέρνησης περισσότερο δίκαιο, ανταγωνιστικό και προοδευτικό για τον τόπο. Είμαι διαχρονικά ιδεολογικά απέναντι στον κρατισμό που οδηγεί σε αυταρχική υπερσυγκέντρωση εξουσιών σε κυβέρνηση και κόμμα. Δεν άλλαξα πολιτική ιδεολογία. Ούτε παράταξη. Ποτέ. Είμαι περισσότερο Νέα Δημοκρατία από όλους αυτούς τους γυρολόγους της πολιτικής που σήμερα το παίζουν τιμητές, ενώ μέχρι χθες υπέσκαπταν την παράταξη. Κόμμα μου ωστόσο, αν μπορώ να το θέσω ετσι, ειναι η Πελοπόννησος την οποία υπηρετώ από την θέση του Περιφερειάρχη τα τελευταία οκτώ χρόνια. Και χρίσμα σε αυτο το κόμμα δίνουν οι πολίτες. Διεκδικώ την ψήφο τους στην βάση ενός τρίπτυχου που απευθύνεται στον άδολο, ακομμάτιστο, πατριωτισμό τους και μετριέται με την καθημερινή μας αποτελεσματικότητα στην παραγωγή έργου , τόσο στα μικρά όσο και στα μεγάλα. Και θα ήταν υποκριτικό να ζητάω στήριξη από κόμματα ή να επικαλεστώ αντάρτικο. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι ο κος Μητσοτάκης ψάχνει ανθρώπους που θα εκφράσουν την πολιτική του. Οι Περιφέρειες ωστόσο δεν υπηρετούν κόμματα, αλλά τους πολίτες. Τα οκτώ χρόνια που βρίσκομαι στο τιμόνι της Πελοποννήσου άλλαξαν διαδοχικά πέντε κυβερνήσεις τις οποίες στήριξαν έξι διαφορετικά κόμματα και υπηρέτησαν έξι πρωθυπουργοί μαζί με τους υπηρεσιακούς. Οι Περιφέρειες λειτουργούν όμως για να διασφαλίζουν το αδιάλειπτο της Δημόσιας Διοίκησης και την συνέχιση της αναπτυξιακης ατζέντας που οι ίδιες θέτουν. Και θεσμικά πλέον έχουν διαφορετικές πολιτικές ατζέντες από τα κόμματα.
Πώς κρίνετε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό;
Υποδέχθηκα τον Πρωθυπουργό στο αναπτυξιακό συνέδριο στην Τρίπολη με μια απλή αρχή την οποία και εξήγησα τοσο στο υπουργικο συμβούλιο που έγινε εκεί, όσο και δημόσια. Είμαστε από δύο διαφορετικούς κόσμους με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά είμαστε καταδικασμενοι να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου. Η περιφερειακή διακυβέρνηση βλέπετε κα Κατσαβού δεν λειτουργεί μόνο όταν στην κεντρική κυβέρνηση υπάρχει διοίκηση με το ίδιο πολιτικό και ιδεολογικό πρόσημο με εμάς. Λειτουργεί διαρκώς και ανεξαρτήτως αν συμφωνούμε με το κόμμα ή τα κόμματα που αναλαμβάνουν την εθνική πολιτική διακυβέρνησης της χώρας. Στον δικό μας τον κόσμο οφείλουμε να δίνουμε λύσεις και όχι να δημιουργούμε προβλήματα. Στην περιφέρεια, οι πολίτες και εμείς που διοικούμε βρισκόμαστε σε διαρκή διαβούλευση και επικοινωνία. Τα προβλήματα τους είναι δικά μας. Και τα έργα που φέρνουμε εις πέρας δικά τους. Κάθε έργο έχει το ονοματεπώνυμο αυτών που εξυπηρετεί και όχι αυτών που το υπογράφουν ή το κατασκευάζουν. Όσον αφορά το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και την πολιτική του πορεία στην κυβέρνηση, την αξιολόγηση θα την κάνει ο λαός στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτό συμβαίνει με τους ηγέτες. Κρίνονται από τον υπέρτατο κριτή. Τον λαό.
Ως περιφερειάρχης ασκείτε φιλελεύθερη πολιτική υποστηρίζοντας τις επενδύσεις και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Με τη ΝΔ στην κυβέρνηση, πιστεύετε ότι η χώρα θα γυρίσει σελίδα στην οικονομία;
Και η σημερινή και οι αυριανές κυβερνήσεις, έχουν μπροστά τους μια δύσκολη και πολυετή περίοδο να εξορθολογίσουν και να ισορροπήσουν δημοσιονομικά την χώρα. Ταυτόχρονα, είναι επίσης γεγονός ότι το βάρος της ανάπτυξης, θεσμικά, πολιτικά και ιστορικά έχει αφεθεί στην πλάτη των Περιφερειών. Εκτιμάται - και πιστεύω στην ορθότητα της οικονομικής πρόβλεψης- ότι μέσα στην προσεχή τετραετία θα χρειαστούν περίπου 100 δις ευρώ προκειμένου η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Ποιος μπορεί να πει ότι θα ξανα-σώσει τις τράπεζες και από πού θα βρει αυτά τα 100 δις; Και με δεδομένη μια δημόσια διοίκηση που με τα χίλια της προβλήματα συνεχίζει να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ειδικές απαιτήσεις που δημιούργησε η κρίση. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος - και αυτό κυρία Κατσαβού κρατήστε το, σημειώστε το: Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται λύσεις σήμερα. Όχι αύριο. Και τίποτε θετικό δεν μπορεί να επιτευχθεί, στους χρόνους που απαιτούνται, αν δεν συνεργαστούν τουλάχιστον τα δύο μεγάλα κόμματα προκειμένου γρήγορα να μπούμε στην ανάνηψη. Να το πάρουμε απόφαση. Από μόνος του δεν μπορεί κανείς. Κανείς δεν μπορεί να ανακτήσει την χαμένη του αξιοπιστία, παρά μόνο αν, συναινώντας και συνεργαζόμενο όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος παλέψει να ξαναπιστέψουν οι πολίτες στην πολιτική και ως εκ τούτου και στα κόμματα που την υπηρετούν. Και αυτό, ότι μόνος του δεν μπορεί κανείς, το απέδειξε με τον χειρότερο τρόπο για τους Ελληνες και τις Ελληνίδες η περίοδος των μνημονίων. Αυτό είναι το καίριο πολιτικό ζήτημα και διακύβευμα της χώρας για το οποίο πρέπει να δώσουν απαντήσεις τα κόμματα της κεντρικής πολιτικής. Όσον αφορά εμάς και την φιλελεύθερη πολιτική που ασκούμε στην Πελοπόννησο, αναλάβαμε την πολιτική πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με κύρια χαρακτηριστικά την τοπικότητα, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της παιδείας αποταμίευσης των υφιστάμενων νοικοκυριών. Αφού εξετάσαμε διάφορα μοντέλα, καταλήξαμε στο μοντέλο των τοπικών ταμιευτηρίων της Γερμανίας, των Sparkasse. Ήδη αυτή τη στιγμή ωριμάζει ο φάκελος της αίτησης μας προκειμένου να υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος για την αδειοδότησή της, η Περιφερειακή Τράπεζα Πελοποννήσου .
Ποια είναι η θέση σας για την απλή αναλογική; 
Η απλή αναλογική πέραν από ένα εκλογικό σύστημα είναι ένας κοινωνικός αλγόριθμος. Επηρεάζει τις τοπικές κοινωνίες και αυξάνει την δυνατότητα παρέμβασης κοινωνικών και πολιτικών ομάδων στην χάραξη και την άσκηση περιφερειακής πολιτικής. Δεν έχω κρύψει άλλωστε ποτέ την άποψή μου διαχρονικά υπέρ της απλής αναλογικής και σήμερα πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η πρώτη δοκιμή είναι απαραίτητο να πετύχει, προκειμένου να αποτελέσει την αφετηρία εφαρμογής της και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Εξηγούμαι. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην εποχή μας, απαιτούν οι πολίτες από το πολιτικό σύστημα να βρεθεί μεταξύ των πυλώνων του ένα πεδίο συνεννόησης, ένα πεδίο συνεργασίας, ένα πεδίο ισορροπίας του μέτρου, ένα πολιτικό πεδίο που να απομονώνει τις ακραίες φωνές, ένα πεδίο του κέντρου που θα δημιουργεί τις συνθήκες γρήγορων αλλαγών και θετικών βημάτων προς το μέλλον. Οι Περιφέρειες αποτελούν το εκκολαπτήριο αυτού του εγχειρήματος που θα εκπαιδεύσει τοπικές κοινωνίες και τοπικές κυβερνήσεις: Θα τις εκπαιδεύσει να παίρνουν από κοινού αποφάσεις. Να αντιπαρατίθενται χωρίς κόμπλεξ και να συνευρίσκονται στην λύση. Να συνυπάρχουν χωρίς να μηδενίζουν τις διαφορετικότητες. Να ανταγωνίζονται στην καλύτερη λύση χωρίς να αντιπολιτεύονται στείρα και μηδενιστικά. Η απλή αναλογική απαιτεί ισχυρές και υπερκομματικές ηγεσίες. Τέτοιες θα αναδείξει ο λαός. Το στοίχημα θα το κερδίσουν οι πολίτες.

10 σχόλια

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 20:17 Σύνδεσμος σχολίου

  ΕΠΙΑΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΑΛΙ Η ΒΛΑΣΣΟΠΑΡΕΑ ..........ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΤΕ Ο Τ Α Τ Ο Υ Λ Η Σ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ . ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΚΟΥΜΠΟΥΝ ΟΙ ΥΒΡΕΙΣ ΣΑΣ . _

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 09:57 Σύνδεσμος σχολίου

  O " Δουλίτσας" πολύ καλό μου άρεσε !!! Ετσι θα πρέπει να τον αποκαλούμε το φίλο μας. οι δουλίτσες μας και τίποτα άλλο. Κατά τα άλλα η Περιφέρεια της αειφορίας είναι υπόδειγμα και για άλλες περιφέρειες ! Εδω φυσικά γελάνε !

 • Χχχχ
  Χχχχ Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 07:05 Σύνδεσμος σχολίου

  Δεν πείθεις πλέον κανενα, Νεοδημοκράτη και μη. Σε σιχάθηκαν όλοι. Μόνο ψέμματα χορτάσες τους πάλαι ποτέ θερμούς υποστηρικτές σου, τους οποίους αποφεύγεις και να τους κοιτάξεις, όχι να τους τους μιλήσεις ή να τους εξυπηρετήσεις. Τις "δουλιτσες σου" να κάνεις και τίποτα άλλο.

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 22:39 Σύνδεσμος σχολίου

  νεοδημοκρατη μαινομενε σιγά μη σκίσεις το καλσόν σου

 • ο βετερανος
  ο βετερανος Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 19:27 Σύνδεσμος σχολίου

  Το παιντί απεφάνθη !!!! ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΠΕ ................ !!! Αστο να πάει .................!!!!

 • ΓΕΙΑΣΟΥ ΥΠΟΓΙΓΑΝΤΑ
  ΓΕΙΑΣΟΥ ΥΠΟΓΙΓΑΝΤΑ Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 12:12 Σύνδεσμος σχολίου

  Γιάσου Πέτρο γυρολόγε ! Πας από δω πας από κει να δούμε που θα στεριώσεις !!!!!!! Ρε δεν σε θέλει κανένας ! Μόλις συσπειρωθεί η ΝΔ να δεις πόσα απίδια πιάνει ο σάκος ! Μονοψήφιο ποσοστό σε βλέπω και μετά κλαάαααααμα η πολιτευτής !!!!!

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2018 23:41 Σύνδεσμος σχολίου

  κατι φοβισμένα ανθρωπάκια !!!!

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2018 23:23 Σύνδεσμος σχολίου

  εννοείς ότι δεν άφησες και καμμία που να μην περάσες

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2018 23:20 Σύνδεσμος σχολίου

  είπε ο πρώην ΕΚΚΕ που υποστηρίξε και το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές ,θα τρελαθούμε τελείως

 • νεοδημοκρατης μαινομενος
  νεοδημοκρατης μαινομενος Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2018 22:24 Σύνδεσμος σχολίου

  THN NEA ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πετράκη την γονατισες το 2008 προδωσες την εμπιστοσυνη του Πρωθυπουργού που σε έκανε και Υφυπουργό Πολιτισμού ! Τότε έπαιζες τα παιχιδάκια σου με την Ντόρα ! Σε είχαν βάλει μπροστά και έπαιζες το ρόλο σου ! Γιατί δεν μας λες τι έκανες το ΥΠΠΟ! Μετα άδειασες τον Κώστα Καραμανλή όπως αδειασες και τον Αντώνη Σαμαρά που σε ξαναέκανε Περιφερειάρχη το 2014. Τώρα πήγες να ζητήσεις τα "χρεωστικά " από τον Κυριάκο αλλά δεν πιάνουν οι γαλιφιές σου ! Μια στο καρφί Πέτρο και μια στο πέταλο. Σε καταλάβανε όλοι ! Μόνον κάτι χαιβάνια που έχεις γύρω σου ξοφλημένους Νεοδημοκράτες και τελειωμένους Πασοκους ! Σε αυτούς στηρίζεσαι και στα ρουσφετάκια της παλαιοκοματικής νοοτροπιας σου ! Γιαυτό καλό είναι να τελείωσεις άδοξα την πολιτική καριέρα! Και να θυμάσαι ότι πρόδωσες την ΝΔ στα δύσκολα . Ολα τα άλλα είναι αμπελοφιλοσοφίες ! Το κόμμα των "μιζαδόρων" όπως μας αποκαλούσες δεν σε αναγνωρίζει για δικό της παιδί! Εδω δεν παίζουμε φίλε ! Και πρέπει οι Νεοδημοκράτες που σε ακολουθούν να διαλέξουν ή με την νομιμότητα που επαγγέλεται ο Κυριάκος ή πατάμε σε 2 βάρκες. Να διαλέξουν τώρα οι θεσάκιδες !

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...