Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εισβολή στη Συρία | Άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς – Ανελέητες συγκρούσεις

Εισβολή στη Συρία | Άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς – Ανελέητες συγκρούσεις

Ηεισβολή και η μάχη όχι μόνο έχει ξεκινήσει στη βορειοανατολική Συρία, αλλά όσο περνά η ώρα οι συγκρούσεις γίνονται και πιο σφοδρές.

Οι βομβαρδισμοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σκότωσαν ανεπιβεβαίωτο αριθμό αμάχων, όπου όσο περνά η ώρα αυξάνονται, αλλά και μαχητές των -υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)- τραυματίζοντας επίσης δεκάδες αμάχους. Ο τραγικός απολογισμός θα γίνει μεγαλύτερος, από τη στιγμή κατά την οποία, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ξεκίνησε η χερσαία επίθεση των τουρκικών στρατευμάτων, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Μαρβάν Καμισλό, στρατιωτικός αξιωματούχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και αρμόδιος για την υπηρεσία Τύπου, τόνισε πως μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων των SDF στη βορειοανατολική Συρία και τουρκικών δυνάμεων κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων.

«Οι συγκρούσεις μαίνονται κατά μήκος σχεδόν όλης της συνοριακής γραμμής. Οι SDF απαντούν», τόνισε ο Καμισλό στο Reuters.

Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μουσταφά Μπαλί, με tweet του είπε πως ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Κομπάνι στη βορειοανατολική Συρία.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τουρκικά μαχητικά F-16 κατέστρεψαν θέσεις Κούρδων μαχητών (YPG/PKK) σε βάθος 30 χλμ. ανατολικά του Ευφράτη.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στη συριακή μεθοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ και συγκρούονται με μαχητές των SDF.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας εναντίον περιοχών στο βόρειο τμήμα της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Υπάρχουν χιλιάδες εκτοπισμένοι στην περιοχή Ρας αλ Άιν και στα χωριά του Τελ Αμπιάντ» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντέλ Ραχμάν.

Οι εκτοπισμένοι έφυγαν προς γειτονικές περιοχές, όπου δεν σημειώνονται βομβαρδισμοί, διευκρίνισε ο ίδιος.

Πώς ξεκίνησε η επίθεση

Νωρίτερα την Τετάρτη είχε γίνει γνωστό ότι τα στρατεύματα της Τουρκίας είχαν αρχίσει να περνούν σε συριακό έδαφος. Τα πρώτα χτυπήματα έγιναν από το τουρκικό πυροβολικό και από μαχητικά αεροσκάφη. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς από τουρκικά μαχητικά και για θύματα μεταξύ αμάχων. Σύμφωνα με τους SDF, τουρκικά μαχητικά πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές στο Τελ Αμπιάντ, το Ρας αλ Άιν, το Καμισλί και το Άιν Ίσα, σε βάθος 50 χλμ. στη Συρία. Συνολικά 25 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την παραμεθόριο περιοχή στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Την έναρξη της επίθεσης στη Βόρεια Συρία ανακοίνωσε μέσω... twitter o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  «Μαζί με τον συριακό εθνικό στρατό (σ.σ. Σύροι αντάρτες που υποστηρίζει η Αγκυρα), οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση ενάντια στο PKK/ YPG και το Ισλαμικό Κράτος στη Βόρεια Συρία», έγραψε ο Ερντογάν στην ανάρτησή του. «Στόχος μας είναι να καταστρέψουμε τον διάδρομο τρομοκρατίας που προσπαθεί να δημιουργηθεί στα νότια σύνορά μας και να φέρουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», έγραψε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.

sdffdsf.jpg
Ξεκίνησε η χερσαία επίθεση της Τουρκίας στη Συρία (Turkey Defence Ministry)

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να ενημερωθεί για την τουρκική εισβολή στη Συρία, μια επιχείρηση που ονομάστηκε «Πηγή Ειρήνης».

Η στάση του Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Τουρκία για την επίθεση στη Συρία, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρησή της είναι «κακή ιδέα», την οποία δεν στηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες.

«Σήμερα το πρωί, η Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, εισέβαλε στη Συρία. Οι ΗΠΑ δεν επιδοκιμάζουν αυτήν την επίθεση και το κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι αυτή η επιχείρηση είναι μια κακή ιδέα» αναφέρει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. «Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό, τις θρησκευτικές μειονότητες, μεταξύ αυτών τους Χριστιανούς, και να διασφαλίσει ότι δεν θα εκτυλιχθεί καμία ανθρωπιστική κρίση, και εμείς κρατάμε αυτή τη δέσμευση». «Η Τουρκία είναι επομένως υπεύθυνη να διασφαλίσει ότι όλοι οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που κρατούνται, θα παραμείνουν στη φυλακή και ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα ανασυνταχθεί με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τον εαυτό του έναντι των σφοδρών επικρίσεων που διατυπώνουν οι Ρεπουμπλικανοί σύντροφοί του με αφορμή την απόφασή του να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία. «Δεν υπάρχουν Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή. Από την πρώτη ημέρα που μπήκα στην πολιτική αρένα, το κατέστησα σαφές ότι δεν ήθελα να συνεχίσω αυτούς τους ατέρμονους, παράλογους πολέμους, ιδίως εκείνους που δεν είχαν κανένα όφελος για τις ΗΠΑ».Ο μεγιστάνας εξόργισε πολλούς Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς με την απόφασή του, την Κυριακή, να απομακρύνει 50 Αμερικανούς στρατιώτες από τη βόρεια Συρία, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον ενημέρωσε ότι η σχεδιαζόμενη από καιρό επίθεση εναντίον των Κούρδων θα ξεκινήσει σύντομα.

Γιούνκερ σε Τουρκία: Σταατήστε την επιχείρηση

Η πρώτη αντίδραση της ΕΕ ήρθε διά στόματος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση, τονίζοντας ότι δεν θα δοθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για μια ζώνη ασφαλείας.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Διεθνείς αντιδράσεις για την επιχείρηση της Τουρκίας

Εντονες είναι οι διεθνείς αντιδράσεις μετά την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία και, όσο περνά η ώρα, πληθαίνουν οι φωνές που καλούν τον Ερντογάν να την τερματίσει, κάτι που θεωρείται απίθανο αυτή την ώρα.

Το μόνο βέβαιο είναι πως το μέτωπο που έχει ανοίξει, σε πρώτη φάση, η Τουρκία έχει εύρος 120 χλμ., μεταξύ των πόλεων Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αιν, ενώ η ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Αγκυρα έχει βάθος 32 χιλιομέτρων.

Παρ’ όλα αυτά, την Τετάρτη, σύμβουλος του Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η ζώνη ασφαλείας προκειμένου να συμπεριλάβει ακόμη και τις επαρχίες Ντέιρ Εζόρ και Ράκα. Κάτι που θα σήμαινε ότι η Τουρκία θα καταλάμβανε όλα τα εδάφη που είναι υπό των έλεγχο των Κούρδων και των Αράβων συμμάχων τους του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού.

Το εξίσου σημαντικό είναι πως όλη αυτή η επιχείρηση είναι ακόμα στην αρχή, με ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο για την εν λόγω περιοχή.

ethnos.gr 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...