Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τι ισχύει για οδήγηση με σαγιονάρες ή ξυπόλητος;

Τι ισχύει για οδήγηση με σαγιονάρες ή ξυπόλητος;
Σε έλεγχο της Τροχαίας, ο αστυνομικός μπορεί να κόψει πρόστιμο αν ο οδηγός φορά σαγιονάρες ή είναι ξυπόλητος; Υπάρχει νόμος που να λέει τι επιτρέπεται και τι όχι; Τι ισχύει στο εξωτερικό; Το autotriti.gr δίνει τις απαντήσεις...

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι βόλτες, τα μπάνια και γενικότερα οι καλοκαιρινές αποδράσεις έχουν ξεκινήσει για τα καλά. Με τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» πολλοί είναι εκείνοι που αφήνουν στην άκρη τα κλειστά παπούτσια και δεν αποχωρίζονται τις σαγιονάρες τους για βόλτα, οδήγηση, παραλία κ.λπ.. Τι προβλέπει όμως ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για την οδήγηση με σαγιονάρες, ή όταν ο οδηγός είναι ξυπόλητος;

Η αλήθεια ειναι... τίποτα σαφές! Στο άρθρο 13 του Κ.Ο.Κ. αναφέρεται ότι «ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθρεία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς». Ως εκ τούτου, η κατάσταση περνά στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε αστυνομικού που διενεργεί τον έλεγχο.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η οδήγηση με σαγιονάρες ή ξυπόλητος θεωρηθεί παράβασηΚυρώνεται πρόστιμο 100 ευρώ και αφαιρείται η άδεια οδήγησης για έως και 30 ημέρες!

Βασικά, το να οδηγείς με το -κατά πολλούς- απαραίτητο αξεσουάρ του καλοκαιριού (σαγιονάρες) ή ξυπόλητος δεν είναι και ό,τι καλύτερο και μπορούμε να πούμε πως είναι και επικίνδυνο, αφού η αίσθηση που έχει το πόδι στο πεντάλ δεν είναι η σωστή, ενώ το παραμικρό «γλίστρημα» σε λάθος πεντάλ μπορεί να κοστίσει. Ιδιαίτερα με τις σαγιονάρες, ενδέχεται να γλιστρήσει το πόδι ανάμεσα στα πεντάλ γκαζιού και φρένου με αποτέλεσμα η σαγιονάρα να βρίσκεται κάτω από τα πεντάλ και το πέλμα του ποδιού από πάνω δημιουργώντας προσωρινή σύγχυση. Δε θέλει και πολύ για να γίνει το κακό!

Έτσι, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, καλό θα ήταν να υπάρχει ένα ζευγάρι κλειστά παπούτσια (αθλητικά ή μη) μέσα στο αυτοκίνητο αυτό το διάστημα, ούτως ώστε ακόμα και γυρνώντας από την παραλία ή κάποια βόλτα να τα φορέσετε και να οδήγησετε απροβλημάτιστα.

Τι γίνεται στο εξωτερικό;
Σύμφωνα με διεθνή ασφαλιστική εταιρεία στο εξωτερικό, ο κανόνας είναι λίγο πολύ ο ίδιος: «ορισμένες χώρες μπορεί να είναι πολύ αυστηρές σε αυτόν τον τομέα και να επιβάλλουν πρόστιμο στον οδηγό εάν δεν φορά κατάλληλα παπούτσια που του επιτρέπουν να οδηγεί σωστά το όχημά του». Για παράδειγμα στην Ισπανία, σύμφωνα με την εταιρεία ενοικίασης Sixt, απαγορεύεται η οδήγηση χωρίς παπούτσια ή με σαγιονάρες και επιβάλλεται πρόστιμο 200 ευρώ για αυτή την παράβαση.

https://www.autotriti.gr

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 11:12 Σύνδεσμος σχολίου

    Σιγά μην πάρουν οι κλαρινογαμπροί με τη σαγιονάρα διχάλα κι άλλο ζευγάρι παπούτσια στο αυτοκίνητο. Αυτοί είναι μόνο μαγκιά, κλ@νιά κι εξάτμιση

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...