Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Μαμά, θέλω παγωτό!»: Τι να απαντήσουμε στο παιδί;

«Μαμά, θέλω παγωτό!»: Τι να απαντήσουμε στο παιδί;

Κάθε καλοκαίρι ερχόμαστε αντιμέτωποι με την καθιερωμένη μάχη της εποχής: το μικρό μας μάς παρακαλάει σε καθημερινή βάση να του δώσουμε παγωτό κι εμείς συχνά… για το καλό του, του στερούμε αυτό που τόσο λαχταρά. Τελικά πόσα παγωτά μπορεί να φάει το παιδί και πώς θα αποφύγουμε τις 

οικογενειακές «διενέξεις»;

Τι «κρύβεται» σε ένα παγωτό

Τα βασικότερα συστατικά ενός συνηθισμένου παγωτού είναι το γάλα, τα αβγά, η ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά, το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος και οι χυμοί διαφόρων φρούτων. Επίσης, ορισμένα παγωτά μπορεί να περιέχουν ξηρούς καρπούς, κομμάτια σοκολάτας ή φρούτων και σιρόπι.

Η θρεπτική αξία του

Το παγωτό περιέχει πρωτεΐνη, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη D και Α, αλλά σε μικρές ποσότητες. Σκεφτείτε μόνο ότι θα έπρεπε να φάτε σχεδόν τέσσερις μπάλες παγωτό βανίλιας για να πάρετε την ίδια ποσότητα ασβεστίου και πρωτεΐνης που βρίσκεται σε ένα ποτήρι γάλα. Πέραν της ζάχαρης, το παγωτό περιέχει επίσης κορεσμένα λιπαρά – χοληστερόλη και πρόσθετα –, ενώ μπορεί να μας επιβαρύνει με πολλές θερμίδες. Με λίγα λόγια, το παγωτό δεν παρέχει μόνο «κενές» θερμίδες ζάχαρης και λιπαρών, αλλά προσφέρει και θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που εντοπίζονται στο γάλα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να τρώγεται ανεξέλεγκτα ή να αντικαταστήσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μπορεί να τρώει το παιδί παγωτό  ως καθημερινό σνακ;

Το παγωτό μάς δίνει ενέργεια όταν το τρώμε, όπως κάνουν άλλωστε όλα τα τρόφιμα λιγότερο ή περισσότερο. Ομως ένας από τους λόγους που το παγωτό μάς δίνει ενέργεια είναι επειδή περιέχει πολλή ζάχαρη. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης, προκαλώντας μια έκρηξη ενέργειας (γι’ αυτό το μικρό σας χοροπηδάει αφού φάει το γλυκό του). Ωστόσο, αυτή η ενέργεια είναι προσωρινή, αφού στη συνέχεια το σάκχαρο πέφτει εξίσου απότομα, συντρίβοντας την ενέργειά μας. Επίσης, η ζάχαρη χωνεύεται γρήγορα από το σώμα μας και στη συνέχεια μας αφήνει κουρασμένους και πεινασμένους. Επομένως, το παγωτό δεν είναι ένα σνακ το οποίο μπορεί να τρώει το παιδί σε καθημερινή βάση. Αντιθέτως, το γιαούρτι με κομμάτια φρέσκων φρούτων και μέλι θυμίζει τη γεύση του παγωτού και παρέχει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά στο μικρό μας, κρατώντας το χορτάτο για περισσότερη ώρα.

Τι πρέπει να έχουμε κατά νου…

Το παγωτό είναι σίγουρα ένα από τα πιο απολαυστικά γλυκίσματα που μπορεί να φάει το παιδί και όταν καταναλώνεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, δεν υπάρχει λόγος να μας προβληματίζει. Αλλωστε, υπάρχουν τρόποι να αποφύγουμε τις οικογενειακές… αντιπαραθέσεις και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.

Θεσπίζουμε συγκεκριμένους κανόνες για όλη την οικογένεια

Η οργάνωση είναι βασική προϋπόθεση της επιτυχίας. Ορίζουμε, λοιπόν, συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την κατανάλωση γλυκών και παγωτών, οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται από όλους μας.

Δεν απαγορεύουμε στο παιδί να φάει παγωτό

Οι αυστηρές απαγορεύσεις σε καμία περίπτωση δεν είναι ο τρόπος να καλλιεργήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες στο παιδί. Μάλιστα, θα μπορούσαν να έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, αφού συχνά πυροδοτούν αντιδράσεις.

Δεν χρησιμοποιούμε το παγωτό ως επιβράβευση

Μπορεί οι γονείς μας να μας έδιναν γλυκό ως επιβράβευση που φάγαμε όλο μας το μπρόκολο ή επειδή φέραμε καλούς βαθμούς στον έλεγχο, όμως στην πραγματικότητα έτσι χτίζουμε μια λάθος σχέση με το φαγητό.

Γινόμαστε παράδειγμα προς μίμηση

Είναι γνωστό ότι λειτουργούμε ως πρότυπα για τα παιδιά μας και ο τρόπος διατροφής μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να περιορίσει το παιδί τα παγωτά, αν μας βλέπει κάθε μέρα να τρώμε γλυκά.

Πόσα παγωτά μπορεί να φάει το παιδί;

Τα παιδιά μπορούν να τρώνε ένα μικρό παγωτό 1-2 φορές την εβδομάδα, ως μέρος ενός ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος. Επίσης έχει σημασία και το είδος του παγωτού που καταναλώνουν. Συγκεκριμένα, καλό είναι να προτιμάμε τα απλά παγωτά με γεύση βανίλιας ή φρούτων αντί των πιο σύνθετων που περιέχουν κομμάτια σοκολάτας, μπισκότου ή σιρόπια. Μια πολύ καλή εναλλακτική πρόταση είναι οι γρανίτες, τα σορμπέ φρούτων και το παγωμένο γιαούρτι. Αν μάλιστα έχετε όρεξη να φτιάξετε τα δικά σας σπιτικά παγωτά με αγνά υλικά, ακόμη καλύτερα!

 

Πηγή https://www.vita.gr/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...