Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος για ένα βιογραφικό;

Ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος για ένα βιογραφικό;

Το βιογραφικό αποτελεί ένα σημαντικό έγγραφο που αποτυπώνει την εργασιακή μας και όχι μόνο ταυτότητα. Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να το γεμίσουν με όλα τα στοιχεία που θεωρούν ότι αποδίδουν στοιχεία της εργασιακής τους απόδοσης, του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους. Ωστόσο, αναλογιζόμενοι το μέγεθος που πρέπει να έχει ένα βιογραφικό, είναι σημαντικό να βρεθούμε στην πλευρά του εργοδότη. Τί ψάχνει ο εργοδότης από έναν υποψήφιο; Πόσα βιογραφικά θα έχει άραγε λάβει και θα πρέπει να αξιολογήσει; Πώς θα κάνουμε το δικό μας να ξεχωρίσει;

 

Το μέγεθος ενός βιογραφικού δεν σχετίζεται τόσο με την εργασιακή εμπειρία που έχει κάποιος υποψήφιος, με τις σπουδές και τα σεμινάρια, τις δεξιότητες και τις γνώσεις που μπορεί να αναφέρει. Έχει να κάνει κυρίως με αυτά που εκείνος θέλετε να αναφέρει στο βιογραφικό, φιλτράροντας τις σημαντικές από τις περιττές πληροφορίες. Ο στόχος είναι ένα συμπυκνωμένο έγγραφο που θα αποτυπώνει το προφίλ του υποψηφίου από αρκετές διαφορετικές οπτικές. 

 

Το ιδανικό μέγεθος για ένα βιογραφικό

Ο στόχος ενός βιογραφικού είναι να πληροφορήσει τον εργοδότη με ειλικρίνεια και αμεσότητα για όσα χαρακτηρίζουν τον εργαζόμενο. Όλα αυτά, βεβαίως, χωρίς να κουράσει, αλλά και χωρίς να είναι τόσο μικρό που να δείχνει πρόχειρο. Έτσι, περίπου μιάμιση με δύο σελίδες δείχνουν ιδανικές για τη διάταξη ενός βιογραφικού, το οποίο βεβαίως θα έχει αρκετό κενό χώρο λόγω της κατηγοριοποίησης με bullets και points.

Η οργάνωση και η διάταξη είναι σημαντικά, ώστε το βιογραφικά να διαβάζεται εύκολα και γρήγορα, ξεχωρίζοντας τις κατηγορίες και διευκολύνοντας το φιλτράρισμα των πληροφοριών. Εργαλεία με πρότυπα βιογραφικών είναι αρκετά χρήσιμα σε αυτές τις περιπτώσεις, ώστε η πληροφορία να παρουσιαστεί με προσεγμένο αισθητικά τρόπο. 

 

Τα μειονεκτήματα ενός πολύ μεγάλου βιογραφικού

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα βιογραφικά καταλήγουν να εκτείνονται σε μερικές σελίδες λόγω των λεπτομερειών που αναφέρουν οι υποψήφιοι. Μπορεί να αφιερώνουν ολόκληρες παραγράφους για όσες ικανότητες εφάρμοσαν ή αποκόμισαν από κάθε εργασιακό χώρο που απασχολήθηκαν. Ωστόσο, αυτά σπάνια ενδιαφέρουν τους εργοδότες. Η υπερβολική πληροφορία αποθαρρύνει τον αναγνώστη από το να επενδύσει χρόνο και να διαβάσει. Αντίθετα, είναι πιθανό να βγάλει το συμπέρασμα ότι έχετε μία τάση για υπερβολή και φλυαρία. 

Βοηθάει να έχετε στο μυαλό σας ότι το βιογραφικό είναι η διαφήμισή σας. Όπως στην τηλεόραση μία μακράς διάρκειας διαφήμιση χάνει το ενδιαφέρον του κοινού, έτσι και στα βιογραφικά, η υπερβολική λεπτομέρεια έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένετε. Εστιάστε στα σημαντικά και τα απαραίτητα, τα οποία θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό. Αναφέρετε τα δυνατά σας σημεία, χωρίς να εστιάζετε στις κλασικές δεξιότητες που θα έχει ο κάθε άλλος υποψήφιος για τη θέση.

 

Τα μειονεκτήματα ενός πολύ μικρού βιογραφικού

Αν και δεν συμβαίνει συχνά, μερικά βιογραφικά εμφανίζονται σε πολύ μικρό μέγεθος, που φτάνει και τη μισή σελίδα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ανάμεικτα συναισθήματα σε έναν εργοδότη. Από το πρώτο και βασικό, ότι δεν έχετε εμπειρία -άρα και γνώσεις- για το συγκεκριμένο αντικείμενο, μέχρι στο ότι… βαριόσασταν να αφιερώσετε χρόνο για να ετοιμάσετε το βιογραφικό ή ακόμα ότι δεν έχετε και τις γνώσεις για να το κάνετε. 

Η έλλειψη πληροφοριών τείνει να δημιουργεί ανασφάλεια στους ανθρώπους, γι’ αυτό και είναι καλό το βιογραφικό σας να φτάνει τουλάχιστον τη μία σελίδα. Αν δεν έχετε εργασιακή εμπειρία ή σπουδές για να συμπληρώσετε, μπορείτε να βάλετε δεξιότητες που αναγνωρίζετε στον εαυτό σας και πιστεύετε ότι θα πρέπει να έχει υπόψη ο ενδιαφερόμενος να σας προσλάβει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...