Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πασχαλινή λαμπάδα: Ας μάθουμε στα παιδιά μας την αξία της προσφοράς

Πασχαλινή λαμπάδα: Ας μάθουμε στα παιδιά μας την αξία της προσφοράς

Είναι σίγουρο ότι στην καθημερινότητά μας με τα παιδιά μας, δεν προσπαθούμε απλώς να επιβιώσουμε κι εμείς κι εκείνα. Προσπαθούμε να κάνουμε και κάτι παραπάνω: να τους διδάξουμε τις δεξιότητες εκείνες που πιστεύουμε ότι χρειάζεται να διαθέτουν για μία ζωή αυτόνομη, δημιουργική, χαρούμενη με νόημα.

Πώς όμως μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας τις δεξιότητες αυτές; Σίγουρα όχι μέσω «κηρύγματος»: «Πρέπει να είσαι ανεξάρτητος», «Πρέπει να είσαι ευτυχισμένος», «Πρέπει να μπαίνεις στη θέση των άλλων». Οι αξίες που υπηρετούμε στη ζωή δεν καλλιεργούνται μέσω της παρατήρησης της ζωής των άλλων, αλλά μέσα από τον έμπρακτο τρόπο που εμείς οι ενήλικες συνδέουμε την ύπαρξή μας με την ύπαρξη των άλλων. Όταν το παιδί μας είναι στενοχωρημένο κι εμείς δίνουμε χρόνο να

συζητήσουμε μαζί του γι’ αυτό, είναι φανερό ότι νοιαζόμαστε και κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Όταν ένας φίλος μας είναι άρρωστος και τον καλούμε για να μάθουμε, αν αισθάνεται καλύτερα, είναι φανερό ότι ανησυχούμε και κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

‘Κάνω κάτι’ σημαίνει υιοθετώ μία ενεργητική στάση απέναντι στη ζωή και τους άλλους. Σημαίνει επίσης, αναλαμβάνω ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο θέλω να ζω και τον τρόπο που θέλω τα παιδιά μου να ζουν σε αυτόν τον κόσμο. Μέσα από απλές κινήσεις στην καθημερινότητά μας.

Η γιορτή του Πάσχα ας αποτελέσει την αφορμή να ‘κάνουμε κάτι’. Να προσφέρουμε στο παιδί, ή το πνευματικό παιδί μας ως νονά ή νονός μια λαμπάδα με κοινωνικό σκοπό. Προσφέρουμε το δώρο και την αγάπη μας στο βαφτιστήρι μας και μαζί με αυτό, δείχνουμε τι σημαίνει με μια απλή κίνηση νοιάζομαι και προσφέρω στον συνάνθρωπό μου. Ένα δώρο αγάπης και ένα μάθημα σεβασμού, εκτίμησης και δράσης μέσα στη ζωή.

Τρόποι υπάρχουν και η δράση «MAX για το Παιδί» η οποία στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών και τον ανεφοδιασμό φορέων που υποστηρίζουν παιδιά και οικογένειες, είναι ένας από αυτούς. Γιατί η αγορά μίας χειροποίητης λαμπάδας, μπορεί να λειτουργήσει σαν κουδουνάκι αφύπνισης προς μία στάση ζωής γεμάτη νόημα.

Ράνια Καραμπά
Ψυχολόγος, M.Sc. in Child Development

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...