Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οκτώ προγράμματα για χιλιάδες ανέργους και εργαζόμενους

Οκτώ προγράμματα για χιλιάδες ανέργους και εργαζόμενους

Για οκτώ προγράμματα για χιλιάδες ανέργους και εργαζόμενους από ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ, μίλησε το πρωί της Κυριακής 22/1 στην ΕΡΤ ο Σπύρος Πρωτοψάλτης Διοικητής Δ.ΥΠ.Α.

«Κλείσαμε μία μεγάλη δράση για 120.000 ανέργους και τώρα έχουμε ξεκινήσει αυτή τη δράση με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. 150.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μπορούν να πάνε να παρακολουθήσουν μάθημα σε ψηφιακές ή πράσινες δεξιότητες τις οποίες έχει ανάγκη η οικονομία προφανώς και να λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα που είναι 5 ευρώ την ώρα, 80 ώρες είναι τα μαθήματα έως 80 ώρες, άρα έως 400 ευρώ το εκπαιδευτικό επίδομα. Είναι ένα πρόγραμμα που πραγματικά στοχεύει σε αυτό που έχει μεγάλη ανάγκη η οικονομία μας είναι δηλαδή, καθώς γίνεται ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της οικονομίας και το εργατικό δυναμικό να μάθει αυτά που πρέπει να έχει, τις δεξιότητες που ζητάνε οι εργοδότες και ήδη η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη. Πάνε πολύ καλά οι αιτήσεις. Σύντομα θα ξεκινήσει και η επιλογή των προγραμμάτων και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής από το πώς προχωράει το πρόγραμμα. Είναι πραγματικά μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για οποιονδήποτε μας βλέπει, που είναι εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα να μπαίνει στο vouchers.gov.gr, κάνει αίτηση. Εμείς ελέγχουμε με την ΕΡΓΑΝΗ ότι είναι όντως εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα.

Επίδομα εργασίας: ποιοι θα συνεχίσουν να το παίρνουν

Για το επίδομα εργασίας είπε: «Για πρώτη φορά υπάρχει επίδομα εργασίας. Είναι αποτέλεσμα του νομοσχεδίου δουλειάς ξανά, το οποίο ψηφίστηκε πέρσι και ενεργοποιήθηκε στις αρχές του έτους. Τι κάνει το επίδομα εργασίας; Λέει ότι αν είσαι επιδοτούμενους ανέργους και βρεις δουλειά, θα συνεχίσεις να παίρνεις το μισό επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα υπολειπόταν. Παράδειγμα: Είμαι δικαιούχος του 12μηνου επιδόματος ανεργίας. Τον πέμπτο μήνα πιάνω δουλειά για άλλους 7 μήνες θα παίρνω το 50% του επιδόματος ανεργίας. Επιπλέον του μισθού που θα παίρνω από την νέα δουλειά. Είναι κίνητρο και επιβράβευση για την ταχύτερη δυνατή επανένταξη στην αγορά εργασίας. Το επίδομα εργασίας θα ισχύσει μόνο για θέσεις πλήρους απασχόλησης».

Για το επίδομα ανεργίας είπε ότι δίνεται μέχρι 12 μήνες. «Μετά κάνεις αίτηση για το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας που είναι 200 ευρώ και το οποίο όμως επειδή έχει τα εισοδηματικά κριτήρια του προηγούμενου φορολογικού έτους, δεν το παίρνουν πάρα πολλοί. Δηλαδή περίπου ένας στους πέντε, ένας στους τέσσερις. Αυτό είναι για άλλους 12 μήνες. Αλλά είναι πολύ μικρός ο αριθμός αυτών που το παίρνουν συγκριτικά με το επίδομα ανεργίας και μετά υπάρχουν ειδικά επιδόματα ανεργίας όπως των εποχικών. Τώρα αυτή τη στιγμή έχουν έρθει όλοι οι εποχικοί του τουρισμού και παίρνουν τρεις μήνες και 5 μέρες».
Για τα στατιστικά της ανεργίας ανέφερε ότι η ανεργία τον Νοέμβριο του 2022 ήταν 11,4%. Αυτό είναι μια πτώση πάνω από 6 μονάδες συγκριτικά με το πού ήταν πριν από τρία χρόνια, δηλαδή ήταν 17,5 και τώρα είναι 11,4. Δεν πανηγυρίζουμε, κανείς δεν πανηγυρίζει, δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Ο αγώνας κατά της ανεργίας είναι καθημερινός και συνεχής, αλλά να πούμε ότι όντως οι πολιτικές της κυβέρνησης τα τελευταία τρία χρόνια έχουν οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας».

Για το «Σπίτι μου» για νέους 25 – 39 ετών

«Υπάρχουν πολλοί νέοι που δυσκολεύονται πάρα πολύ να αποκτήσουν την πρώτη κατοικία. Είναι λοιπόν ένα νέο πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τον σχεδιασμό του και τον Μάρτιο θα ξεκινούσαν οι πρώτες αιτήσεις για δάνεια το οποίο τι λέει; Αν είσαι νέος 25 ως 39 ετών, είτε άγαμος είτε ζευγάρι και θέλετε να αποκτήσετε την πρώτη σας κατοικία, ελάτε και εμείς τα 3/4 του δανείου θα είναι άτοκα. Ουσιαστικά τα τρία τέταρτα της χρηματοδότησης τα βάζει η ΔΥΠΑ και είναι άτοκα. Το 1/4 το βάζουν οι τράπεζες και θα έχει το κανονικό επιτόκιο και χωρίς εγγυητή. Εμείς καλύπτουμε το 90%. Δηλαδή συμμετοχή είναι μόνο 10%. Είναι μέχρι 150.000 ευρώ το δάνειο για σπίτια 15ετίας τουλάχιστον. Θα υπάρξουν περιπτώσεις ανθρώπων που με αυτό το δάνειο ουσιαστικά θα πληρώνουν σε στεγαστικό λιγότερο από ότι σε ένα πολύ σημαντικό μέτρο. Στεγαστική πολιτική δεν έχει αυτή η χώρα εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Για πρώτη φορά ξεκινάμε και κάνουμε δράσεις της στεγαστικής πολιτικής. Η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον του κόσμου να σας πω είναι πάρα πολύ μεγάλο και όντως πιστεύουμε ότι θα πάει πολύ καλά το πρόγραμμα και όπως έχουμε δεσμευτεί εντός του πρώτου τριμήνου» είπε και ανέφερε ότι μέσα στον Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις.

Τέλος ανέφερε ότι ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό ότι θα δοθεί τετράμηνη παράταση στο κοινωφελές πρόγραμμα.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...