Menu
RSS
Τετάρτη, 01/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μεγάλο ενδιαφερόν από τις γυναίκες της Τρίπολης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού – Δωρεάν μαστογραφίες σε άπορες (vd)!

Μεγάλο ενδιαφερόν από τις γυναίκες της Τρίπολης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού – Δωρεάν μαστογραφίες σε άπορες (vd)!

Ενημερωτική ημερίδα για τη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες πραγματοποιήθηκε στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης. Ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη μορφή καρκίνου με τα μεγαλύτερα ποσοστά στις γυναίκες.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η αφύπνιση των γυναικών για την σημασία της πρόληψης, καθώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σημαίνει ίαση!

Μαστογραφία πρέπει να κάνουν γυναίκες άνω των 35 ετών. Δεν πρέπει να επαναπαύεται καμία γυναίκα με το σκεπτικό ότι σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα γιατί 8 στις 10 γυναίκες στις οποίες έχει διαγνωστεί καρκίνος του μαστού δεν είχαν ξανά ανάλογο περιστατικό στην οικογένεια.

Η επιστήμη προχωρά και σε λίγα χρόνια τα περιστατικά θα έχουν μειωθεί καθώς θα υπάρξει εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού. Η αυτοεξέταση πάντα θα αποτελεί το Α και το Ω της έγκαιρης διάγνωσης, πρέπει να γίνεται κάθε μήνα και μάλιστα από μικρή ηλικία (από 18 ετών), ώστε οι ίδιες οι γυναίκες να γνωρίζουν το σώμα τους για να μπορούν να βοηθήσουν και το γιατρό. Καλύτερα να γίνεται στο μπάνιο, μετά από περίοδο.

Άλλοι μέθοδοι έγκαιρης διάγνωσης είναι η μαστογραφία, το υπερηχογράφημα και η εξέταση από ειδικό γιατρό (μια φορά το χρόνο). Ο καρκίνος του μαστού δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά και τους άντρες, βέβαια είναι εξαιρετικά σπάνιο, στους 100 καρκίνους του μαστού ο ένας είναι σε άντρα.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ψηλάφηση μαστού σε όσες γυναίκες θέλησαν από την Κωνσταντίνα Σώτηρα (γυναικολόγος στην Τρίπολη) και τον Διονύσιο Κουφουδάκη (χειρούργος μαστολόγος). Επίσης 50 γυναίκες (οικονονικά αδύναμες) είχαν την ευκαιρία να πάρουν βεβαίωση για δωρεάν εκτέλεση 50 μαστογραφιών στην Παναρκαδική Μέριμνα Τρίπολης ή στο ιατρείο του κ. Καντζάβελου, μέχρι τέλος Οκτώβρη.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Τρίπολης Χριστίνα Ζαμπαθά, ο γιατρός Κώστας Μπεντεβής, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας πρόληψης μαστού Σπύρος Λαζάρου, ο γιατρός Κώστας Καντζάβελος και ο χειρούργος μαστολόγος Διονύσιος Κουφουδάκης, οι οποίοι μίλησαν κιόλας.

Δείτε απόσπασμα από την ημερίδα:

Β.Π.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...