Menu
RSS
Τρίτη, 30/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Παρέμβαση Δήμητρας Λυμπεροπουλου για την διάσωση της οικίας Συναδινού και βίλας Τουρκοβασίλη στην Τρίπολη

Παρέμβαση Δήμητρας Λυμπεροπουλου  για την διάσωση της οικίας Συναδινού και βίλας Τουρκοβασίλη στην Τρίπολη

Στην Τρίπολη, βρίσκεται το διώροφο νεοκλασικό αρχοντικό, οικία του θεατρικού συγγραφέα και δημοσιογράφου, αρκαδικής καταγωγής, Θεόδωρου Ν. Συναδινού το οποίο σήμερα είναι εγκαταλειμμένο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε χαρακτηρίσει παράνομη την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία είχε χαρακτηριστεί μνημείο η οικία Συναδινού.

Είναι χαρακτηριστικό, δε, πως στο σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου, αναφέρεται πως "δεν υπάρχουν άλλα παλαιά κτήρια επί της οδού Ταξιαρχών" φυσικά, αυτό δεν ευσταθεί.

Ιδιαίτερα δυσάρεστη η εξέλιξη αυτή για την Αρκαδική πρωτεύουσα, καθώς δημιουργείται και το σχετικό "προηγούμενο", που, δυνητικά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίστοιχες ενέργειες που θ' αφορούν άλλα αξιόλογα, ιστορικά κτίρια της πόλης.

Ειδικά στην Τρίπολη, όπου διασώζονται πολλά αξιόλογα κτίρια, θα έπρεπε να είναι κατανοητό πως τα ιστορικά κτίρια δίνουν υπεραξία, ζωή και κύρος στην πόλη. Το συγκεκριμένο κτίριο έχει πολλές αρετές και είναι κτίριο που συμβάλλει στην ατμόσφαιρα της πόλης και στην ιστορική μνήμη της. Ένα σπίτι το οποίο θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε πολιτιστικά, δυστυχώς μένει στη σκιά του χρόνου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το θέμα απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης, το οποίο όμως δεν ανέλαβε πρωτοβουλία. Ωστόσο, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και αρχιτέκτων, Παναγιώτης Καμπυλαυκάς, εξέφρασε άποψη υπέρ της ανάγκης διάσωσης του κτιρίου.

Μήπως αυτό όμως προϋποθέτει την αγορά του ακινήτου από τον Δήμο Τρίπολης και στην συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να κριθεί ως «διατηρητέο»;

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν το χαρακτηρίζει «μνημείο» μπορεί όμως να κριθεί «διατηρητέο» ως άλλα κτήρια;

Επιπλέον ενημερωθήκαμε από τοπικά δημοσιεύματα ότι σε κακή κατάσταση αυτή την στιγμή είναι η βίλα Τουρκοβασίλη στην Τρίπολη. Ένα πολύπαθο κτίριο που κατέληξε τελικά στα χέρια του Δήμου Τρίπολης με ελάχιστο όμως περιβάλλοντα χώρο, το οποίο βρίσκεται σε κακή κατάσταση με ρωγμές, κομμάτια από σοβάδες και τσιμέντο να πέφτουν ενώ το υπόγειο είναι εστία μόλυνσης όπως δείχνει πρόσφατο φωτογραφικό υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Υπάρχουν προτάσεις να χρησιμοποιηθεί η βίλα ως χώρος πολιτισμού αλλά ακόμη δεν έχει γίνει η αξιοποίηση του κτιρίου. Παρά τις ανακοινώσεις του Δήμου Τρίπολης τίποτα δεν προχωρεί για την εξέλιξη σε μουσείο αλλά ούτε υπάρχει η σκέψη για ανακαίνιση η αναστήλωση.

Το δυστύχημα είναι ότι ουδείς ασχολείται σοβαρά με την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, που αποτυπώνει την ιστορία των πόλεων μας από τα μέσα του 19ου αιώνα και ύστερα.

Σε μια πολιτισμένη χώρα θα είχε βρεθεί τρόπος αποκατάστασης και ανάδειξης όλων των αξιόλογων κτιρίων των πόλεων μας.

Το θέμα θα το φέρει η περιφερειακή μας παράταξη μας για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την ελπίδα ότι η Περιφερειακή Αρχή θα μπορούσε να πάρει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τον Δήμο Τρίπολης για την διάσωση της οικίας Συνοδικού και βίλας Τουρκοβασίλη και με αφορμή αυτό το γεγονός αν  έχει κάποιο γενικότερο σχεδιασμό για την αρχιτεκτονική κληρονομία της περιφέρειας μας.

Δήμητρα Λυμπεροπούλου

Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης

Πράσινη Πελοπόννησος

10 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023 13:23 Σύνδεσμος σχολίου

    Δημαρχείο φτιάχνεται, πνευματικό φτιάχνεται, βίλλα Τουρκοβασίλη ξεκινάει. Όλα με χρήματα που έφερε ο Τζιούμης. Πότε είχαν ξαναγίνει αυτά στην Τρίπολη ρε παπαγαλάκια. Γιαυτό θα πάρει 60%

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023 13:16 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο Τζιούμης ενέταξε τη βίλλα Τουρκοβασίλη και σε ενα μήνα ξεκινάει ανακατασκευή της. Τόσα χρόνια οι άχρηστοι οι προηγούμενοι γαιτί δεν έκαναν κάτι;

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023 08:37 Σύνδεσμος σχολίου

    Μη νομίζεις πως αν παραβείς υπόσχεση, ο ψηφοφόρος θα ξεχάσει.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 19:27 Σύνδεσμος σχολίου

    Τώρα ο colgate θυμήθηκε την βίλα του Τουρκοβασίλη. Δεν στέλνεις ρε γέρο των 7.500 να μάθει λίγο το ιδιοκτησιακό καθεστώς?

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 19:26 Σύνδεσμος σχολίου

    Ειδικά το Μαντζούνειο το φτιάχνει τελεια!!! Το ψέμα του ψέματος και όλα μαζί συνιστούν το αποτέλεσμα ΠΑΡΑ-ΜΥΘΑΣ!

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 19:15 Σύνδεσμος σχολίου

    Ρωτήθηκα για το προσωνύμιο Παρα-συφρίδας. Οποιος ξέρει από ψάρι γνωρίζει καλά ότι η σφυρίδα έχει χρώμα πρασινωό προς τον χαλκό και ενίοτε καφέ. Έχει μακριά κάτω σαγόνα, σαν τους γλείφτες. Όταν λοιπόν παραγγείλεις σφυρίδα και το κατάστημα δεν έχει σου λέει σε κωδική ονομασία να σου φέρω μία ΠΑΡΑ-ΣΦΥΡΊΔΑ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΆ ΜΕ ΤΗΝ ΣΦΥΡΊΔΑ? ΕΝΝΟΏΝΤΑς ΤΟ ΨΑΡΙ ΣΤΗΡΑ!! Αυτός λοιπόν είναι ο Παρα-σφυρίδας της πόλης!

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 19:03 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο δήμαρχος που δεν ξέρει που πατά και που πηγα΄΄ινει, ότι του κατεβαίνει λέει, μέχρι και θάλασσα υπόσχεται Γη και ύδωρ! 3.442 τον μήνα

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 19:01 Σύνδεσμος σχολίου

    Το παραμύθι πάει σύννεφο.! Θα φτιάξει ο Τζιούμης τα αρχι@@@@ α μας. Τώρα τα θυμήθηκε όλα. Χαθείτε από εκεί.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 17:58 Σύνδεσμος σχολίου

    Παλαιό δημαρχείο, πνευματικό κέντρο, Μαντζούνειο , βίλα Τουρκοβασίλη όλα τα φτιάχνει ο Τζιούμης. Τι να πείτε ρε άχρηστοι που τα είχατε όλα εγκαταλείψει.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 17:56 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...