Menu
RSS
Πέμπτη, 02/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τρίπολη - Ευαισθητοποίηση γύρω από τη σχολική βία | Σεμινάριο με θέμα «Διαμεσολάβηση Ομοτίμων»

Τρίπολη - Ευαισθητοποίηση γύρω από τη σχολική βία | Σεμινάριο με θέμα «Διαμεσολάβηση Ομοτίμων»

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας διοργάνωσε σεμινάριο με θέμα «Διαμεσολάβηση Ομοτίμων» στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης γύρω από τη σχολική βία. Το σεμινάριο υλοποιήθηκε σε τρεις φάσεις ( Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2023,  Μάρτιος 2024) και συμμετείχαν εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Διευθυντές σχολικών μονάδων και Σύμβουλοι Εκπαίδευσης.

Η Διαμεσολάβηση Ομοτίμων είναι μία αυστηρά δομημένη διαδικασία επίλυσης συγκρούσεων/διαφωνιών και αποκατάστασης των σχέσεων, που λειτουργεί όχι μόνο “πυροσβεστικά”, αλλά και για την πρόληψη της βίας και επιθετικότητας στο σχολείο. Οι μαθητές/τριες εκπαιδεύονται βιωματικά, έτσι ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες, για να μπορούν να βοηθούν τους συμμαθητές τους στην επίλυση των διαφορών τους. Τη λύση τη  βρίσκουν οι ίδιοι οι διαφωνούντες και καταλήγουν σε μία συμφωνία που ικανοποιεί εξίσου και τους δύο.

Στόχος του Σεμιναρίου ήταν οι εκπαιδευτικοί να ευαισθητοποιηθούν και να ασκηθούν στις παραπάνω δεξιότητες, καθώς και στην εφαρμογή της μεθόδου, ώστε να εκπαιδεύσουν με τη σειρά τους  μαθητές/τριες και να εφαρμόσουν το πρόγραμμα στο σχολείο. Την επιμόρφωση τον εκπαιδευτικών ανέλαβαν η κ. Άννα Μπαφίτη (Διευθύντρια Γυμνασίου Αμμοχωρίου, πρώην Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Φλώρινας),με ειδίκευση στην εφαρμογή μέσων διαμεσολάβησης και επανορθωτικής δικαιοσύνης στο ελληνικό σχολείο) η κ. Μαρία Κωτσέλη (πρώην Υπεύθυνη του Γραφείου Αγωγής Υγείας ΔΔΕ Δυτικής Αττικής) και η κ. Αγγελική Γιαννάτου (πρώην Διευθύντρια 2ου Γυμνασίου Ασπροπύργου), οι οποίες έχουν υλοποιήσει επί σειρά ετών προγράμματα Διαμεσολάβησης στα σχολεία τους .

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις βασικές αρχές της μεθόδου της Διαμεσολάβησης Ομοτίμων. Στις επόμενες δύο φάσεις είχαν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν περισσότερο στη μέθοδο της Διαμεσολάβησης, αλλά και να ασκηθούν με τη μέθοδο της βιωματικής εκπαίδευσης.

IMG 20240330 103332IMG 20240330 103010

1 σχόλιο

  • ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΥΜΠΡΟΥΚΟΥ
    ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΥΜΠΡΟΥΚΟΥ Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 16:09 Σύνδεσμος σχολίου

    Εξαιρετικό βιωματικό σεμινάριο, πραγματικά πολύ χρήσιμο για όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς. Συγχαρητήρια στην Δ.Π.Ε Αρκαδίας και στη Διευθύντρια κα. Γ. Καρούντζου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...