Menu
RSS
Πέμπτη, 02/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κοινόχρηστα ποδήλατα στην Τρίπολη | Εγκρίθηκε η μελέτη εφαρμογής!

Κοινόχρηστα ποδήλατα στην Τρίπολη | Εγκρίθηκε η μελέτη εφαρμογής!

Εγκρίθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή Τρίπολης η Μελέτη Εφαρμογής για την προμήθεια και εγκατάσταση σταθμών κοινόχρηστων ποδηλάτων στο πλαίσιο της πράξης με τίτλο «Ενίσχυση της μικροκινητικότητας στον Δήμο Τρίπολης».

Τα κοινόχρηστα Συστήματα Αυτόματης Μίσθωσης Δημόσιας Χρήσης Ποδηλάτων είναι συστήματα ενοικίασης ποδηλάτων, τα οποία τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από πολίτες πόλεων της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης και αποτελούν μια πρωτοβουλία με ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό.
Είναι ιδιαίτερα εύχρηστα και βολικά, λόγω του ότι το ποδήλατο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, απαιτεί μηδαμινό χώρο στάθμευσης, έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και εκτός οδικού δικτύου ενώ παράλληλα δε μολύνει το περιβάλλον με κανένα τρόπο (καυσαέρια, ηχορύπανση κ.λπ.).
Πρόκειται για συστήματα όπου μια ομάδα ποδηλάτων είναι διαθέσιμη προς χρήση από μια κοινότητα χρηστών που αποτελείται από άτομα που δεν είναι ιδιοκτήτες των ποδηλάτων.
Οι λόγοι υιοθέτησης συστημάτων μίσθωσης ποδηλάτων είναι πολλοί και προφανείς:
• Διευκόλυνση της κυκλοφορίας των ανθρώπων στο αστικό κέντρο.

• Δημιουργία θετικής δημοσιότητας για την πόλη και στη συμβολή της τουριστικής ανάπτυξης.
• Ανάδειξη του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου και όχι μόνο αναψυχής.
• Ανάπτυξη νέων μεθόδων βιώσιμης κινητικότητας στον αστικό ιστό.
• Ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος.
• Μείωση των αστικών ρύπων και του θορύβου.
• Βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των δημοτών.
• Καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης και της οικολογικής παιδείας.
• Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των δημοτών.
• Ενίσχυση της εμπορικής κίνησης καθώς οι ποδηλάτες (στατιστικά) είναι χρήστες της αγοράς της περιοχής που κινούνται, σε αντίθεση με διερχόμενους χρήστες ΙΧ.
• Μεταστροφή των χρηστών ΙΧ και ΤΑΧΙ προς το ποδήλατο.
• Αισθητική αναβάθμιση της πόλης.
Το παρόν έργο αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων για τον Δήμο.
Το σύστημα θα επιτρέπει την αυτόματη μίσθωση ηλεκτρικών ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού. Πρόκειται για προμήθεια και εγκατάσταση ενός αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος που θα δίδει στους πολίτες την ευχέρεια να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για το χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Συστήματος, επιστρέφοντάς το σε κάποιο από τα σημεία στάθμευσης τα οποία θα είναι εγκατεστημένα σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου.
Το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση, τριάντα οχτώ (38) ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων, εκ των οποίων τα δύο (2) είναι Ειδικής Σχεδίασης ΑΜΕΑ και τα υπόλοιπα τριάντα έξι (36) απλά ποδήλατα ειδικής κατασκευής για δημόσια χρήση, έξι (6) αυτοματοποιημένων σταθμών μίσθωσης ποδηλάτων, σαράντα (40) ηλεκτρονικών θέσεων ασφάλισης ποδηλάτων και τέλος το απαραίτητο λογισμικό ελέγχου και τιμολόγησης της χρήσης του συστήματος.
Τα ποδήλατα θα τοποθετηθούν σε σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισής τους, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος/φόρτισης και θα επιτρέπουν τη φόρτιση των ποδηλάτων όσο αυτά είναι κλειδωμένα στον σταθμό.
Το σύστημα περιλαμβάνει 6 σταθμούς μίσθωσης ποδηλάτων, οι 2 από τους οποίους θα διαθέτουν τερματικό μίσθωσης ποδηλάτων και οι υπόλοιποι 4 θα διαθέτουν σύστημα φόρτισης σταθμού μίσθωσης με ενσωματωμένο βιομηχανικό υπολογιστή και 4G router.

Το σύστημα θα περιλαμβάνει 2 σταθμούς των 8 θέσεων έκαστος και 4 σταθμούς των 6 θέσεων έκαστος.
Το σύστημα θα επιτρέψει στον Δήμο να προσφέρει στους πολίτες και στους επισκέπτες της πόλης οικονομική πρόσβαση σε ηλεκτρικά ποδήλατα με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην πόλη, τη διευκόλυνση των υπολοίπων μέσων μαζικής μεταφοράς, τον περιορισμό του κυκλοφοριακού φόρτου στην πόλη και τον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος και του θορύβου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...