Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εντυπωσιακό: Με χιλιάδες πέρλες και χρυσάνθεμα στολισμένος ο Επιτάφιος του Αγίου Βασιλείου! (vd)

Εντυπωσιακό: Με χιλιάδες πέρλες και χρυσάνθεμα στολισμένος ο Επιτάφιος του Αγίου Βασιλείου! (vd)
Τα βλέμματα σε όλη την Ελλάδα κεντρίζει, τα τελευταία χρόνια, ο στολισμένος Επιτάφιος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Βασιλείου, στην Τρίπολη!
Φέτος, ο Επιτάφιος είναι στολισμένος από χιλιάδες πέρλες και ο στολισμός του ολοκληρώθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη, ύστερα από μία κοπιαστική δουλειά μηνών! Τον Αύγουστο του 2016 ήταν έτοιμο το σχέδιο και από το Νοέμβριο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Από το Γενάρη μέχρι σήμερα, οι εθελοντές δούλεψαν πάρα πολλές ώρες.
«Είναι απόρροια της αγάπης και της εργασίας της ομάδας των εθελοντριών της Ενορίας μας και είναι αγώνας πολλών μηνών» τονίζει ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Βασιλείου, π. Ιωάννης Σουρλίγγας και τονίζει ότι ο Σεβασμιώατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος ευλογεί τις ενέργειες για το στολισμό του Επιταφίου.
Επίσης, ο π. Ιωάννης αναφέρεται στις Μυροφόρες Γυναίκες που είναι το θέμα το φετινού Επιταφίου. Οι γυναίκες αυτές είναι οι πρώτες που προσέτρεξαν στον Τάφο του Κυρίου και οι πρώτες που διεμήνυσαν τον μήνυμα της Αναστάσεως σε όλο τον Κόσμο.
Τέσσερις Μυροφόροι γυναίκες στέκουν επιβλητικά στις τέσσερις παραστάδες του Επιταφίου. Πρόκειται για τις γυναίκες, πού φρόντισαν για τον Θάνατο του Αθανάτου, τις γυναίκες εκείνες, πού ἡ διδασκαλία του Χριστού τούς έδωσε ζωή και ήταν αυτές πού μάς μετέφεραν το άγγελμα της Αναστάσεως.
Τα κεντρικά σημεία του Επιταφίου έχουν κοσμηθεί με την επιγραφή, κεντημένη με πέρλες, η οποία αναγράφει: «Ἔραναν τόν τάφο, αἱ Μυροφόροι μύρα...». Στον τρούλο έχουν κατασκευαστεί περίτεχνες παραστάσεις.
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Ο π. Ιωάννης Σουρλίγγας ανάφερε για το θέμα του κόστους ... «Το κόστος του επιταφίου είναι πολύ μικρό.
Όλες αυτές οι πέρλες που χρησιμοποιήθηκαν κόστισαν μόλις 97 ευρώ, ενώ τα 7.000 χρυσάνθεμα έχουν μικρό κόστος σε σχέση με άλλους στολισμένους Επιταφίους».

6 σχόλια

  • anonymoys
    anonymoys Κυριακή, 16 Απριλίου 2017 18:39 Σύνδεσμος σχολίου

    Η απάντηση του Κυρίου στον Ιούδα κ.λ.π. παρισταμένους στο δείπνο.....Στον δε δόλιο Ιούδα απάντησε πως τους φτωχούς θα τους έχουν πάντοτε μαζί τους και έχουν χρέος και καθήκον να τους ελεούν, όμως το μύρο ετούτο είναι δωρεά μιας πονεμένης καρδιάς προς τον ελεήμονα Κύριο του κόσμου. Το πολύτιμο μύρο ήταν μια μικρό δείγμα της μεγάλης μετάνοιας και ευγνωμοσύνης αυτής της γυναίκας.

  • Λ.Δ.
    Λ.Δ. Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017 09:37 Σύνδεσμος σχολίου

    Χωρίς να έχω διάθεση να υποτιμήσω τις ατέλειωτες- είναι προφανές- ώρες που αναλώνουν όσοι εμπλέκονται με το στολισμό του επιταφίου του Αγ. Βασιλείου προκειμένου να βρουν το θέμα της παράστασης, τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν και να λύσουν όλα τα τεχνικά προβλήματα που τυχόν ανακύπτουν κάθε χρονιά, εκφράζω την απόλυτη αντίθεσή μου στην επιλογή των τελευταίων ετών να προσπαθούν να παρουσιάσουν έναν επιτάφιο με τόσο περίτεχνο στολισμό. Πραγματικά δεν μπορώ να κατανοήσω τη σκοπιμότητα. Επιχειρήματα που υπονοούν ότι αποσκοπείται η ανάδειξη του συγκεκριμένου επιταφίου σε αξιοθέατο και η προσέλευση επισκεπτών στη Τρίπολη προκειμένου να το θαυμάσουν, θεωρώ ότι δεν έχουν θέση και δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα της ημέρας, ούτε με την ταπεινότητα του Θεανθρώπου. Ένας επιμελημένα καλαίσθητος επιτάφιος και με αγάπη φτιαγμένος, με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ενοριτών θα εξέφραζε περισσότερο τα συναισθήματα των πιστών. Η υπέρβαση του μέτρου, πάντοτε καταλύει το άριστο.

  • Πανος
    Πανος Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017 08:23 Σύνδεσμος σχολίου

    Δυστυχως καταντησαμε καρναβαλι. Χιλιαδες ευρω για στολισμο που δε συναδει με τη θρησκεια μας. Μια ημερα θλιψης για την Ορθοδοξια την ξευτιλιζουμε.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017 02:51 Σύνδεσμος σχολίου

    Σπυράκο τι ωραία που τα λες..... .Αλλά εκτός από τις γυναίκες και τα ίσως τενκνα... που αναφέρεις από το πανέξυπνο μυαλό σου ....
    Είμαι και εγώ " αδελφός εν Κυρίω" ...
    Ή για να στο πω και λαϊκά αδερφός. ... ( για να μην παρεξηγηθώ)
    .....
    Αλλά ευτυχώς που εσύ δεν είσαι κάνα κουτορνήθη!!

  • Σπύρος
    Σπύρος Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017 21:44 Σύνδεσμος σχολίου

    ο επιτάφιος ,δηλαδή ο τάφος του Χριστού καταντησε να είναι μόνο εντυπωσιακός και μάλιστα να πρωτοστατεί η εκκλησία (συν γυναιξί και ίσως τέκνοις ) για να μας εντυπωσιάσει ,εντυπωσιακό

  • Μαρία
    Μαρία Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017 21:40 Σύνδεσμος σχολίου

    για ποιούς σταυρώθηκε;(!!!!)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...