Menu
RSS
Τετάρτη, 15/08/2018
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
komis490 1972018

Πάντα θα τους ... πονάει η Άλωση της Τριπολιτσάς - Είμαστε υπερήφανοι για την Ιστορία μας!

Πάντα θα τους ... πονάει η Άλωση της Τριπολιτσάς - Είμαστε υπερήφανοι για την Ιστορία μας!
Κάθε χρόνο, στις 23 Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται μία από τις κορυφαίες στιγμές της Επανάστασης του '21, η Άλωση της Τριπολιτσάς!
Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός το οποίο πολλές φορές στο παρελθόν έχει δυσφημιστεί και έχει γίνει προσπάθεια να … υποβαθμιστεί η σημασία του.
Το σχέδιο είναι γνωστό. Αυτοί που εμφάνισαν τον ξεριζωμό της Σμύρνης ως «συνωστισμό», έχουν βαλθεί –τα τελευταία χρόνια- να δυσφημίσουν την Άλωση της Τριπολιτσάς.
Θέλουν να την εξαφανίσουν από κάθε βιβλίο, είναι τόσο μεγάλη η μανία τους που θέλουν να μην γίνεται πουθενά, καμία αναφορά στο γεγονός αυτό, που είναι γνωστό ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την θετική έκβαση της Επανάστασης του ’21. Θέλουν να μας κάνουν να ντρεπόμαστε που υπήρξε η Άλωση. Θέλουν να πάψουν να διδασκόμαστε οποιοδήποτε ιστορικό γεγονός αποδεικνύει ότι οι Έλληνες μπορούν να πετύχουν το ακατόρθωτο.
Δεν πρόκειται όμως να τα καταφέρουν ΠΟΤΕ.
 
Στην Τρίπολη, κάθε χρόνο, στις 23 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την επέτειο της Άλωσης. Γιορτάζουμε την Ελευθερία και τιμάμε τους Προγόνους μας που μάτωσαν για να είμαστε εμείς σήμερα Ελεύθεροι.
Στη μεγαλύτερη Πλατεία της πόλης, υπάρχει το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και εκεί φυλάσσονται τα οστά του. (Είναι δεδομένο ότι θα τρίζουν με όλα αυτά που ακούγονται για τον ίδιο και τον Αγώνα του ’21).
 
Για όλους εμάς, η Άλωση έγινε για να απελευθερωθεί η –υπό τουρκική κατοχή- Τρίπολη. Κι αυτό γιορτάζουμε κάθε χρόνο. Δεν έγινε για να σφαγιαστούν οι κατακτητές και οι σύμμαχοί τους.
Για όλους εμάς, ο Κολοκοτρώνης είναι ο μέγας πολέμαρχος του ιερού Αγώνα, ενός Αγώνα, χωρίς τον οποίο σήμερα δεν θα είμαστε Ελεύθεροι. Δεν είναι ένας πλιατσικολόγος … Απίστευτα πράγματα έχουν ακουστεί και έχουν μεταδοθεί τις τελευταίες εβδομάδες, σχετικά με την Άλωση και το Γέρο του Μοριά. Αυτά ούτε στα Τουρκικά βιβλία Ιστορίας δεν γράφονται …
 
Είναι ξεκάθαρο ότι τόσο τους … καλούς μας γείτονες, όσο και τους εγχώριους … τουρκολάγνους τους «καίει» πολύ και ο Απελευθερωτικός Αγώνας του 1821 και ο ηγέτης αυτού του Αγώνα, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, για να δυσφημίσουν το ’21.
Τους … πονάει πολύ η Άλωση της Τριπολιτσάς, διότι ξέρουν καλά ότι αν δεν είχε γίνει η Άλωση, μπορεί η έκβαση του Αγώνα να μην ήταν η ίδια. Αν δεν είχε «πέσει» η Τρίπολη, τότε σήμερα πολλά πράγματα ίσως να ήταν τελείως διαφορετικά...
Τους ενοχλεί αφάνταστα που ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντοτε ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για την Άλωση.
Είναι απολύτως σαφές ότι κάποιοι θέλουν να μας κάνουν να νοιώσουμε ντροπή για την Ιστορία μας. Θέλουν να ξεχάσουμε, να διαγράψουμε από τη μνήμη μας, ότι η Άλωση της Τριπολιτσάς υπήρξε αποφασιστικής σημασίας για την εδραίωση και την εξέλιξη της Επανάστασης, για την στρατηγική και ψυχολογική σημασία της μεγάλης νίκης. Θέλουν να νοιώσουμε ότι άδικα πατήσαμε την Τριπολιτσά το 1821.
 
Θα ρωτήσει κάποιος… Δηλαδή, δεν υπήρξαν θύματα στην Άλωση της Τριπολιτσάς; Η απάντηση δίνεται με μία άλλη ερώτηση. Ξέρετε κανέναν πόλεμο που μην έχει θύματα;
Η Τριπολιτσά ήταν υπό κατοχή και έπρεπε να ελευθερωθεί. Πως θα γινόταν αυτό;
Ο Ελληνικός λαός πολεμούσε για την πατρίδα του. Και όταν πολεμάς για την πατρίδα σου, δεν μοιράζεις ροδοπέταλα…
Και κάτι επίσης σημαντικό… Οι Έλληνες ήταν υπό τουρκικό ζυγό επί 400 χρόνια. Είχαν υποστεί άπειρες σφαγές από τους οθωμανούς. Η οργή τους ξεχείλιζε και δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να συγκρατηθεί την ώρα της Επανάστασης.
Τι θέλουν να μας πουν δηλαδή; Ότι οι Έλληνες μπήκαν στην Τριπολιτσά με σκοπό να σφάξουν τους Τούρκους; Γιατί; Ήταν αιμοδιψείς; Όχι, βέβαια. Να απελευθερώσουν την Τριπολιτσά ήθελαν κι αυτό κατάφεραν.
 
Στην Άλωση της Τριπολιτσάς, δεν μπήκαμε σε μια ξένη πόλη για να υλοποιήσουμε κάποιο επεκτατικό σχέδιο. Μπήκαμε σε μία Ελληνική πόλη που υπέφερε κάτω από τον τουρκικό ζυγό. Και όταν έφτασε η κατάλληλη στιγμή, την Απελευθερώσαμε.
Εμείς, στην Τρίπολη, όχι μόνο δεν ντρεπόμαστε, αλλά νιώθουμε υπερήφανοι για τον Αγώνα του ’21 και για την Άλωση. Και θα συνεχίζουμε να τη γιορτάζουμε κάθε χρόνο. Θα συνεχίσουμε να θυμόμαστε… Διότι πολλοί θέλουν να ξεχάσουμε…
Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Τα σχέδια τους θα πέσουν στο κενό…
 
«Καλημέρα Αρκαδία»

8 σχόλια

 • αλέξης
  αλέξης Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 12:16 Σύνδεσμος σχολίου

  Καλά μην τσακώνεστε για το άλωση ή απελευθέρωση
  (απελευθέρωση ήταν γιατί ο οικισμός προυπήρχε της Τουρκοκρατίας)
  Πάντως απελευθέρωση θα είναι και στον μέλλον....από το Ισλάμ που μας φέρνουν. Ετοιμάζουν την Τουρκοελληνική ομοσπονδία του Αιγαίου η οποία θα είναι το αντίδωρο στην Τουρκία για δεχθεί να δώσει το Κουρδιστάν.

 • Ηραιάτης
  Ηραιάτης Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 20:08 Σύνδεσμος σχολίου

  Η ιστορία της Τρίπολης δεν είναι πολύ παλιά και μπορεί να εντοπιστεί όχι νωρίτερα από τον 15ο αιώνα, όταν ήταν γνωστή ως Τριπολιτσά ή Ντροπολιτσά (παλιότερα Υδροπολιτσά ή Δρομπογλίτσα). Η πόλη ξεκίνησε σαν ένας μικρός οικισμός τσοπάνων και γεωργών. Στα "Βενετικά Χρονικά" του Stefano Magno , που γράφτηκαν το 1647, ανάμεσα στα ερειπωμένα κάστρα αναφέρεται το τοπωνύμιο Droboliza . Γύρω από την ετυμολογία της ονομασίας αυτής έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις, από τις οποίες η επικρατέστερη είναι, ότι παράγεται από την σλαβική λέξη dabr, που σημαίνει βελανιδιά. Σε αυτό συνηγορεί και η μαρτυρία του Παυσανία, ο οποίος βεβαιώνει ότι η περιοχή ήταν στην εποχή του κατάφυτη από δρυς. Το παραπάνω τοπωνύμιο μεταπλάστηκε σταδιακά με το πέρασμα των χρόνων και από Ντρομπολιτσά έγινε Ντροπολιτσά, Τριπολιτσά και τελικά Τρίπολη.

  Η προέλευση της πόλης τοποθετείται ανάμεσα στον 8ο και 10 μ.Χ. αιώνα, όταν στους πρόποδες του Μαινάλου και κοντά στη θέση της σημερινής Τρίπολης δημιουργήθηκε ένας αρχικός μικρός οικισμός από λιγοστούς νομάδες Σλάβους. Ο οικισμός αυτός αργότερα ενώθηκε με τους κοντινούς πολυπληθείς οικισμούς των ντόπιων Ελλήνων (Θάνα κλπ) με αποτέλεσμα το ξένο στοιχείο σταδιακά να απορροφηθεί και τελικά να εξελληνισθεί. Ο οικισμός με τον καιρό μεγάλωσε και στη συνέχεια μετακινήθηκε προς την περιοχή του λόφου Μπιζάνι (Μεγάλη Τάπια). Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε τελικά σε πόλη.
  πηγή: http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/arcadia-hist/topics/tripolih
  Απελευθέρωση λοιπόν και όχι άλωση.

 • anonymous
  anonymous Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 19:03 Σύνδεσμος σχολίου

  Πάντα θα υπάρχουν προσκυνημένοι, δυστυχώς , στα τέσσερα όπως είπε πρώην πρωθυπουργός καταγόμενος εκ Μεσσηνίας....

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 00:56 Σύνδεσμος σχολίου

  Μαρία μάθε πρώτα πότε ιδρύθηκε η Τριπολιτσά και μετά θα δεις πως δεν ειναι απελευθέρωση, γιατί δεν υπήρχε Ελληνική πόλη που την κατέκτησαν οι Τούρκοι, ώστε να απελευθερωθεί. Η Τριπολιτσά έγινε από τους Τούρκους σαν πόλη. Γι΄ αυτό είναι άλωση. Οι Έλληνες κατέλαβαν μια πόλη που δεν ήταν δημιούργημα δικό τους. Έκαναν ΑΛΩΣΗ δηλαδή.

 • Κικη Τουρλουκη
  Κικη Τουρλουκη Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017 16:24 Σύνδεσμος σχολίου

  Τιμή και δόξα στους αγωνιστές μας και καθε χρόνο να τους θυμόμαστε και να μεταφέρουμε την ιστορία τους στα παιδια μας. Συγχαρητήρια στους αρμόδιους που έκαναν αυτή τη τελετή φέτος. Εύχομαι καθε χρόνο το ιδιο και καλλιτερα.

 • ΑΝΩΝΥΜΟΙ
  ΑΝΩΝΥΜΟΙ Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017 21:01 Σύνδεσμος σχολίου

  Τιμή και δόξα στους αγωνιστές του 1821 που αγωνίσθηκαν να ελευθερώσουν το Ελληνικό Έθνος. Οι μισέλληνες και οι προδότες να καταγραφούν και να κατακρημνιστούν στα τάρταρα της ιστορίας! βρομίζουν την Ελληνική ιστορία με τις κακές πράξεις τους κ.λ.π., δεν τους θέλουμε!

 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 23:30 Σύνδεσμος σχολίου

  Σωσταααά!!!!

 • Μαρία
  Μαρία Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 23:21 Σύνδεσμος σχολίου

  δεν είναι άλωση ,απελευθέρωση είναι

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...