Menu
RSS
Σάββατο, 27/07/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Παραλίου Άστρους" | Αντιδράσεις από δημότες - "Να μην κοπούν 84 δέντρα και μπαζωθεί ο Χάνδακας"

"Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Παραλίου Άστρους" | Αντιδράσεις από δημότες - "Να μην κοπούν 84 δέντρα και μπαζωθεί ο Χάνδακας"

Κείμενο δημοτών του Παραλίου Άστρους εκφράζει αντίθεσή τους "να κοπούν 84 δέντρα (61 αιωνόβιοι ευκάλυπτοι, 10 πεύκα, 6 φοίνικες, 3, ακακλιες, 2 κυπαρίσσια, 2 λεύκες ) και να μπαζωθεί ο Χάνδακας, (αντιπλυμμηρικό έργο του 1908 και το μονο που υπάρχει να προστατευει το χωριό από πλημμύρες ), προκειμένου να επεκταθεί ο ήδη υπάρχων αυτοκινητόδρομος".

Έχουν ήδη προχωρήσει σε δικαστική διαμάχη και επιφυλάσσονται για την προσφυγή στο ΣτΕ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

εκ μέρους της

Κίνησης Κατοίκων Παραλίου Άστρους

για τη

ΔΙΑΣΩΣΗ του ΧΑΝΤΑΚΑ

Συντοπίτισσες, Συντοπίτες,

Αυτή τη στιγμή κινδυνεύει με εξαφάνιση ένα κομμάτι της ιστορίας του Παραλίου Άστρους, ο ΧΑΝΤΑΚΑΣ, εξαιτίας του έργου που θέλει να υλοποιήσει η δημοτική αρχή με τίτλο «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Παραλίου Άστρους».

Κινδυνεύει με εξαφάνιση ο ΧΑΝΤΑΚΑΣ γιατί η αλαζονεία περισσεύει σ΄αυτούς που έχουν την εξουσία.

Κινδυνεύει ο ΧΑΝΤΑΚΑΣ γιατί η γνώμη της τοπικής κοινωνίας δεν ζητήθηκε ποτέ και για κανένα έργο που υποτίθεται πως γίνεται προς το συμφέρον της. 

Το αιωνόβιο αυτό αντιπλημμυρικό έργο, δυστυχώς, εσκεμμένα όπως αποδεικνύεται, απαξιώθηκε και παραμελήθηκε με το πέρασμα των χρόνων, ώστε να αποβεί μη λειτουργικό και να εγείρει την μήνιν των κατοίκων ως εστία μόλυνσης.

Οι ευκάλυπτοι που σοφά είχαν φυτευτεί, δέντρα συνυφασμένα με την υγεία, αλλά και την υδροαπορροφητική τους ικανότητα, «πετσοκόφτηκαν» με ευθύνη του Δήμου. Κάποιοι απ΄ αυτούς δηλητηριάστηκαν με ευθύνη «ευυπόληπτων πολιτών», προετοιμάζοντας σιγά-σιγά το έδαφος για την οριστική εξαφάνισή τους.

«Θυσιάστηκε» λοιπόν ο ΧΑΝΤΑΚΑΣ με τα δέντρα του, υπέρ της επέκτασης του σχεδίου πόλης, με την ανήκουστη δικαιολογία δια στόματος Δημάρχου «πώς θα περνάνε απέναντι τα αυτοκίνητα, θα πηδάνε το χαντάκι;» λες και δεν υπάρχουν πόλεις που τις διασχίζουν όχι χαντάκια, αλλά ποτάμια. Και φυσικά έβαλαν και το κερασάκι στην τούρτα, τον ποδηλατόδρομο, αλλά και τον πεζόδρομο λόγω όψιμου ενδιαφέροντος για την ασφάλεια των πεζών.

Κανένα όνειδος εκ μέρους του Δημάρχου, ο οποίος όταν ρωτήθηκε κατά την εκδίκαση της προσωρινής διαταγής των ασφαλιστικών μέτρων που καταθέσαμε στις 6/11/23 στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου, αν εξετάστηκαν εναλλακτικοί τρόποι πρόσβασης στο νέο σχέδιο πόλης αντί της κοπής των δέντρων και του μπαζώματος του ΧΑΝΤΑΚΑ, απάντησε ΟΧΙ!

Απέναντι σ΄ αυτό το έγκλημα πρέπει να σταθούμε με σθένος και να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια αλλαγής της φυσιογνωμίας του ΧΑΝΤΑΚΑ και κατ΄επέκταση του Παραλίου Άστρους.

Τα αναπτυξιακά έργα δεν γίνονται με τους κατοίκους απέναντι, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη τους. Η ανάπτυξη δεν έρχεται με την εξαφάνιση της τοπικής ιστορίας άρα και μνήμης, όπως έγινε με το γκρέμισμα του παλιού Σχολείου, με τον τάφο των Ζαφειρόπουλων, τη Βυζαντινή Δεξαμενή, το Πάρκο.

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην υλοποίηση αυτού του έργου και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση της δημοτικής αρχής.

Πρέπει να πειστεί και ο τελευταίος δύσπιστος πολίτης πως για να δημιουργήσεις κάτι καινούργιο δεν χρειάζεται απαραίτητα να καταστρέψεις το παλιό.

Ο δικαστικός μας αγώνας συνεχίζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η με κάθε τρόπο υποστήριξη του αγώνα μας έχει ιδιαίτερη σημασία για επιτυχή έκβαση και το νικηφόρο αποτέλεσμα.

Καλούμε τους πολιτιστικούς και μορφωτικούς συλλόγους του Δήμου μας, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να συνδράμει τον αγώνα μας για τη ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤΑΚΑ.

 

--------------------------

Προς                :           ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ                                    12-11-2023

                                               

Κοιν/ση           :           ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΑΡΝΩΝΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΜΜΕ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΦΙΛΩΝ ΠΑΡΑΛΙΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ

Απο                 :           Γιώργο Λουρδή (6932253852)

                                    Μηχανολόγο Μηχανικό /

Μέλος του Δ.Σ της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

ΘΕΜΑ:           ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ - ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΝΤΑΚΑ

(Για το έργο ‘ Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας Παραλίου Αστρους’)

 

Κυρίες, Κύριοι καλή Κυριακή και καλή εβδομάδα,

Προσπαθώντας και εγώ με την σειρά μου να καταλάβω στο σύνολό του το παραπάνω έργο και γνωρίζοντας ότι έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις μεταξύ των Συγχωριανών μας και όχι μόνο και συμμετέχοντας σε αρκετές σχετικές συζητήσεις, (όσο μου επέτρεπαν οι επαγγελματικές - οικογενειακές μου υποχρεώσεις), θα ήθελα να πάρω λίγο από τον χρόνο σας, προκειμένου να διαφωτίσουμε ορισμένες πτυχές αυτού του έργου που ίσως δεν είναι τόσο γνωστές και πριν να έχουμε, ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ και ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΑ γεγονότα.

Παρ’ όλες λοιπόν τις παραπάνω συζητήσεις, αλλά και την προσεκτική ανάγνωση όσων Μελετών έχουν πέσει στην αντίληψή μου, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα - προβληματισμοί, που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και γιατί όχι να τα συζητήσουμε..., πιο συγκεκριμένα:

Αληθεύει ότι στα πλαίσια του παρόντος έργου, θα αφαιρεθούν πολλοί υπερονόβιοι ευκάλυπτοι;  Εάν ναι, παρακαλούμε να μας ενημερώστε, για πόσα δένδρα μιλάμε, ότι θα κοπούν; (δεν είναι αυτό απόλυτα σαφές, μέσα στις διαθέσιμες Μελέτες..).

Με πρόχειρους υπολογισμούς από τις σχετικές μελέτες, υποδεκαπλασιάζεται, (είναι τουλάχιστον 10 φορές μικρότερη), η στιγμιαία ποσότητα νερού που θα μπορούν να φέρουν οι σωλήνες που θα τοποθετηθούν για τα όμβρια ύδατα, (δείτε ενδεικτική επισυναπτόμενη φωτογραφία από σχετική Μελέτη), σε σχέση με τον όγκο νερού που μπορεί να φέρει σήμερα ο Χάντακας σε πλημυρικά φαινόμενα.

Όταν λοιπόν όλοι μιλάνε, ειδικά μετά την ‘Θεσσαλία’, ότι απαιτούνται μεγάλες λεκάνες απορροής υδάτων, για να υπάρχει μια χρονική καθυστέρηση και μια πιο ομαλή απορροή υδάτων σε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.., γιατί επιλέγεται στο Παράλιο Άστρος, να μειώνεται σημαντικά αυτή δυνατότητα, ενώ αντίθετα, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί, ότι θέλουμε καθάρισμα του χάντακα και καλύτερη και ευκολότερη έξοδο των υδάτων σε περίπτωση έντονων βροχοπτόσεων προς την θάλασσα; (ενδεχομένως μεγαλύτερη κλίση, για να έχουμε καλύτερη λειτουργία του ‘εργαλείου’ που λέγεται χάντακας, σε περίπτωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων.., δείτε και σχετική επισυναπτόμενη Μελέτη από στοιχεία μέχρι και  το 2010, που στην σελίδα 23, αναφέρετε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για έντονα καιρικά φαινόμενα ή περίπτωση πλημμύρας.., πόσο μάλλον για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που είναι στην ‘πόρτα’ μας, με την κλιματική αλλαγή που ήδη βιώνουμε.. ).

Γιατί ο πεζόδρομος ή ο ποδηλατόδρομος, που θα αυξήσει την οδική ασφάλεια, δεν μπορεί να γίνει ενδεχομένως, είτε σκεπάζοντας κάποιο κομμάτι του χάντακα, (χωρίς να μειωθεί ο όγκος νερού που μπορεί να φέρει), είτε με μετατροπή του υπάρχοντος δρόμου σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας και ταυτόχρονα ανοίγοντας μερικούς από τους κάθετους δρόμους, (που υπάρχουν και σήμερα με γεφυράκια, πάνω από τον χάντακα), για να γίνει και η επέκταση του Σχεδίου που όλοι επιθυμούμε;

Μήπως τελικά μια τροποποίηση της υπάρχουσας μελέτης - έργου, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι τελικά πολύ πιο αποδοτική  και πολύ πιο συμφέρουσα για το σύνολο των Κατοίκων αλλά και των Επισκεπτών του χωριού μας, μια και τα πλημμυρικά φαινόμενα, μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε χρονική περίοδο;

Μήπως τελικά η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΟΝΟΒΙΩΝ ΕΥΚΑΛΥΠΤΩΝ και η ΜΗ ΜΕΙΩΣΗ της φέρουσας ικανότητας ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΝΕΡΟΥ σε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από τον σημερινό χάντακα, είναι σήμερα ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ που κληρονομήσαμε... και δεν δικαιούμαστε με κανένα τρόπο να τις αφήσουμε να χαθούν.., έναντι των σημερινών, αλλά και των επόμενων γενεών;

Σας ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σας και περιμένω τις απόψεις σας.

Με εκτίμηση

Λουρδής Γιώργος (6932253852)

Μηχανολόγος Μηχανικός

2 σχόλια

  • Παδιώτης Νίκος
    Παδιώτης Νίκος Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 18:56 Σύνδεσμος σχολίου

    Οι Δημοτικοί μας άρχοντες κάνουν έργα μεγαλόπνοα- και καλά κάνατε και τους ξαναψηφίσατε!!!! - όπως :
    Τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο στην καφετέρια Mayo είχε άσφαλτο και τον ξανάφτιαξε από την αρχή με προδιαγραφές!!!
    Στα Κάτω Δολιανά ανεβαίνοντας για την κορυφή της Ζάβιτσας ασφαλτόστρωσε 3-4 χιλιόμετρα δρόμο που πάει στα χωράφια!!! στο πουθενά!!!!
    Εμείς εδώ λασπονώμαστε στους γύρω δρόμους για να εξυπηρετηθούμε μέσα στο Παράλιο Άστρος…!!!!!.
    Αυτά….

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 07:29 Σύνδεσμος σχολίου

    Μπράβο Γιώργο ..συνεχίζουμε δυναμικά...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...