Menu
RSS
Παρασκευή, 03/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αναπτυξιακή Πάρνωνα: "Καμία καθυστέρηση για τα έργα που υλοποιούμε με το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και τη ΔΕΥΑ"

Αναπτυξιακή Πάρνωνα: "Καμία καθυστέρηση για τα έργα που υλοποιούμε με το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και τη ΔΕΥΑ"
 

Αναπτυξιακή Πάρνωνα

Ανώνυμη Εταιρεία. Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
 

Λεωνίδιο,

29-02-2024

  Προς

Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας, κ. Γεώργιο Καμπύλη

   
   

ΘΕΜΑ:

«ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΑΡΝΩΝΑ ΣΕ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΟ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ»

Ενημερωθήκαμε από τον Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας σχετικά με επερώτηση της μειοψηφίας στον νέο θεσμό λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου και διαβάσαμε στη συνέχεια στην τοπική ειδησεογραφία τα εξής:

…«Εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα έργα που παρουσιάζουν προβλήματα είναι αυτά που η εκτέλεση και η διοίκησή τους έχουν εκχωρηθεί με προγραμματικές συμβάσεις στην Τεχνική Υπηρεσία της Πάρνωνα Α.Ε.

Επειδή είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι αυτού του τύπου οι εμπλοκές δεν παρατηρούνται σε εργολαβίες άλλων Δήμων που διαχειρίζεται η Πάρνωνας, έχετε αναρωτηθεί μήπως υπάρχουν δυσλειτουργίες στον τρόπο που σχεδιάζονται και παρακολουθούνται τα έργα του Δήμου μας από την Τεχνική Υπηρεσία της Πάρνωνα Α.Ε.?

Ποιοι είναι οι επιβλέποντες και οι εντεταλμένοι μηχανικοί για τα έργα του Δήμου μας και της ΔΕΥΑ;

Ασκούν τα καθήκοντα της Διευθύνουσας Υπηρεσίας επιμελώς;

Παρακολουθούν σωστά τις εργολαβίες;

Οι κοινές επιτροπές των προγραμματικών συμβάσεων έχουν συνεδριάσει;

Παρακαλούμε για τα πρακτικά αυτών των συνεδριάσεων.»

Ασφαλώς και οι παραπάνω ερωτήσεις που συμπεριλαμβάνονται στην επερώτηση της μειοψηφίας του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας απευθύνονται στο Δήμαρχο κατά Νόμο που έχει την επάρκεια και την πλήρη γνώση να απαντήσει.

Εμείς όμως από την πλευρά μας, επειδή η επερώτηση προφανώς και μας αφορά και επιπλέον είδε το φως της δημοσιότητας, οφείλουμε να προστατεύσουμε το κύρος, την φήμη και την αξιοπιστία της Τεχνικής μας Υπηρεσίας και κατ΄επέκταση της Εταιρείας μας.

Αρχικά, θέλουμε να αναφέρουμε ότι καμία καθυστέρηση δεν προκύπτει με βάση τα χρονοδιαγράμματα όλων των προγραμματικών συμβάσεων που υλοποιούμε με το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και τη ΔΕΥΑ.

Τα χρονοδιαγράμματα αποτελούν βασική συμβατική υποχρέωση, όπου η μη τήρηση τους επιφέρει ρήτρες και αδυναμία είσπραξης του συμβατικού οικονομικού αντικειμένου.

Όλα τα αναγκαία νομοθετικά στάδια υλοποίησης, οι σχετικές εγκρίσεις από μια σειρά Υπηρεσιών και οργάνων (βλ. Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, Υπηρεσίες Περιβάλλοντος, Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, Διεύθυνση Υδάτων, ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ.) και ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση ενός έργου, δε μπορούν να χαρακτηρίζονται ως καθυστέρηση, καθώς μόνο ως αποκόμιση εντυπώσεων μπορούν να χαρακτηριστούν.

Η παραπάνω διατύπωση, ότι τέτοιου τύπου εμπλοκές δεν παρατηρούνται με τις εργολαβίες άλλων Δήμων καθιστά προφανή την πρόθεση διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Αλήθεια, σε ποια στοιχεία για τα έργα άλλων Δήμων βασίζεται η παραπάνω διατύπωση; Υπάρχει κάποια συγκριτική μελέτη αξιολόγησης;

Κατά την άποψη μας, αποτελεί μια πλήρως αστήρικτη αναφορά με πρόθεση να δημιουργήσει εντυπώσεις και προβλήματα στη συνεργασία της Εταιρείας μας με το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, ώστε τότε να δημιουργηθούν προβλήματα στην υλοποίηση των έργων.

Οι επιβλέποντες Μηχανικοί ορίζονται κατά νόμο με απόφαση της Προϊσταμένης της Τεχνικής Υπηρεσίας, με χώρο ευθύνης το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και αποτελούνται από Μηχανικούς των απαραίτητων κάθε φορά ειδικοτήτων. Ασκούν με πλήρη επιμέλεια τα καθήκοντά τους και μπορούμε με αναλυτικά στοιχεία να παρουσιάσουμε τη δουλειά που έχει γίνει σε κάθε έργο.

Τα έργα που επιβλέπουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Αναπτυξιακής Πάρνωνα «ολοκληρώνονται και παραδίδονται για χρήση στους δημότες».

Μόνο με αυτό τον τρόπο η Εταιρεία εξασφαλίζει την βιωσιμότητά της και μπορεί να πληρώνει το προσωπικό της και τα στελέχη της που ανέρχονται σε 50 άτομα.

Λογικό να υπάρχει το ερώτημα «αν συνεδριάζουν οι Επιτροπές», η απάντηση είναι ότι εφόσον πρόκειται για Προγραμματικές Συμβάσεις με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα όλες οι διαδικασίες γίνονται κανονικά.

Δεκάδες έλεγχοι από ΕΔΕΛ, ΕΣΠΕΛ, Αρχή Διαφάνειας, Διαχειριστικές Αρχές, ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ, σε έργα που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Πάρνωνα κατέληξαν σε πορίσματα που μπορούν να χαρακτηριστούν «συστατικές επιστολές».

 

Με εκτίμηση

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος

   
 

Μαρίνης Μπερέτσος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...