Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μαγευτικές ομορφιές προσφέρει ο ποταμός Τάνος (εικόνες)

Μαγευτικές ομορφιές προσφέρει ο ποταμός Τάνος (εικόνες)

Ο Χριστόφορος Νικολάου, Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Τάνου και Προδρόμου, σε άρθρο του, αναφέρεται στη ρύπανση του ποταμού Τάνου, υπογραμμίζοντας ότι είναι λάθος να προβάλλεται μόνο η αρνητική εικόνα ενός μέρους που είναι πανέμορφος...

Γράφει: "Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα στα τοπικά ΜΜΕ  για τη ρύπανση του ποταμού Τάνου και σωστά. Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη και αντί να βελτιώνεται με τα χρόνια, χειροτερεύει. Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται κυρίως στην τελευταία διαδρομή του ποταμιού, στον κάμπο του Άστρους. Οι κυριότερες αιτίες είναι αναμφισβήτητα η έλλειψη παιδείας και η αδράνεια των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων.

   Είναι άδικο όμως, με τα δημοσιεύματα αυτά και τις φωτογραφίες που τα συνοδεύουν να δυσφημίζεται ένα από τα ομορφότερα ποτάμια μας. Στο μεγαλύτερο μήκος του ο Τάνος, από τις πηγές του στον Πάρνωνα έως και τα κάτω Καστριτοχώρια, είναι καθαρός. Και όχι μόνο καθαρός αλλά και πανέμορφος. Τα όποια προβλήματα ρύπανσης υπάρχουν είναι ασήμαντα και το κυριότερο χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν. Πρόκειται κυρίως για απόθεση υλικών κατεδάφισης παλιών σπιτιών και άχρηστων αντικειμένων, όχι όμως στην κοίτη του ή αυτή των παραποτάμων του.  Όλοι οι κοινοτάρχες της περιοχής ενδιαφέρονται και κάνουν ότι είναι δυνατόν για να διατηρηθεί το περιβάλλον καθαρό. Η καλή αυτή εικόνα οφείλεται κυρίως στην ερήμωση της περιοχής αλλά και στην ευαισθησία των απομεινάντων ηλικιωμένων κατοίκων. Είναι γι αυτούς το αγαπημένο τους Ποτάμι, είναι η ζωή τους άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί του.

   Στη διαδρομή του αυτή ο Τάνος, κατά μήκος των Καστρίτικων Χωριών και Οικισμών, έχει μαγευτικές ομορφιές να προσφέρει στους φυσιολάτρες και ορειβάτες. Πολλοί ορειβατικοί σύλλογοι τον γνωρίζουν και τον εντάσσουν στα προγράμματά τους. Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων(Σ.Α.Ο.Ο.) έχει πολλές φορές κάνει εξορμήσεις στον Τάνο. Ο Σύλλογος Φίλων Τάνου και Προδρόμου οργάνωσε πέρυσι εκδήλωση ΄΄ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΤΑΝΟ΄΄ με τεράστια επιτυχία(απ’ όπου και το video). Και δεν είναι μόνο η κοίτη του με τα πεντακάθαρα νερά, όταν κι όπου έχει, με την απίθανη ποικιλία σχηματισμών, με την πλουσιότατη χλωρίδα και πανίδα του, αλλά και τα διάσπαρτα μνημεία απ’ το πέρασμα του ανθρώπου: γιοφύρια, ξωκλήσια, μονοπάτια, νερόμυλοι και λιοτρίβια, αγροικίες, σπηλιές, μαντριά, οικισμοί, χωριά.  Χωριά ερημωμένα πια, αλλά με την πλατεία τους και τον πλάτανο πάντα φιλόξενα.

   Κυρίαρχο στοιχείο της κοιλάδας του Τάνου είναι το Μοναστήρι του Προδρόμου. Χτισμένο σαν αετοφωλιά στο χείλος του θεόρατου Κοκκινόβραχου, απέναντι ακριβώς στην Περδικόβρυση, είναι το αρχαιότερο μοναστήρι της Πελοποννήσου! Αναπαλαιωμένο πιστά και καλαίσθητα, διακονείται πλέον από ιερομόναχο και είναι πάντοτε ανοιχτό.  Απείρου κάλλους και το ιστορικό Μονοπάτι του Προδρόμου.

   Αυτά τα ολίγα και μερικές φωτογραφίες, για να μην δημιουργούνται άσχημες και εσφαλμένες εντυπώσεις για τον Τάνο."

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...