Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κάντε επιτέλους προσλήψεις οδηγών για τα ασθενοφόρα | Σοβαρά περιστατικά μετακινούνται με αγροτικά οχήματα στη Γορτυνία

Κάντε επιτέλους προσλήψεις οδηγών για τα ασθενοφόρα | Σοβαρά περιστατικά μετακινούνται με αγροτικά οχήματα στη Γορτυνία

Η τραγική έλλειψη οδηγών ασθενοφόρων έχει ως αποτέλεσμα κάποιες φορές ολόκληρη η Γορτυνία να μένει χωρίς ασθενοφόρο!

Το «Καλημέρα Αρκαδία», με αίσθημα ευθύνης, θα περιγράψει και θα αναδείξει την δύσκολη, αλλά και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή αυτή.

Στα Κέντρα Υγείας Δημητσάνας και Τροπαίων υπάρχουν μόνο δύο οδηγοί (ένας για κάθε Κέντρο Υγείας).

Είναι αδύνατον ένας οδηγός να καλύψει όλο το 24ωρο, αυτό το αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται κενά μεγάλα και η περιοχή να μένει χωρίς κανένα ασθενοφόρο, όταν οι οδηγοί δεν έχουν βάρδια ή όταν παίρνουν τα προβλεπόμενα ρεπό τους.

Πρόκειται για μία κατάσταση απαράδεκτη, που ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα, υπήρξαν δύο περιστατικά που μεταφέρθηκαν με αγροτικό όχημα.

Περιστατικά σοβαρά. Το ένα αφορούσε την πτώση ενός ανθρώπου από ελαιόδεντρου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι και μεταφέρθηκε με αγροτικό στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας.

Το άλλο αφορούσε καρδιοπαθή ο οποίος μεταφέρθηκε με τη συνοδεία γιατρού του Κέντρου Υγείας Τροπαίων, με αγροτικό, αφού δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο, προς το Παναρκαδικό Νοσοκομείο, ενώ στην πορεία το περιστατικό διακομίστηκε στην Αθήνα.

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, αλλά και των Κέντρων Υγείας της Γορτυνίας, υπερβάλλουν εαυτούς για να καλύψουν τα τεράστια κενά. Και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε.

Όμως, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Διότι μπορεί να θρηνήσουμε ανθρώπινη ζωή και τότε θα είναι αργά.

Πρέπει άμεσα να γίνουν προσλήψεις οδηγών ασθενοφόρων, τόσο για την Τρίπολη (για όλη την πόλη, υπάρχουν μόνο 2!), όσο και για τα Κέντρα Υγείας της Γορτυνίας.

Το έχει επισημάνει άλλωστε και ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ στην Αρκαδία, Νίκος Λεζές ο οποίος έχει κρούσει το κώδωνα του κινδύνου, πολλάκις στο παρελθόν, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμία σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος. (Διαβάστε τι έλεγε στις 21/6/2019 Αρκαδία | Σήμα κινδύνου: "Ενισχύστε το ΕΚΑΒ, για να μην θρηνήσουμε θύματα). Ενώ, παράλληλα, υπάρχει σε εκκρεμότητα και η πρόταση για τη δημιουργία τομέα ΕΚΑΒ στην Καρκαλού της Γορτυνίας.

© www.kalimera-arkadia.gr

2 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 14:21 Σύνδεσμος σχολίου

    για να λειτουργησει τομεας εκαβ χρειαζονται 10 ατομα.η διαχειρηση των κλησεων και η κινηση των ασθενοφορων θα γινεται απο το εκαβ τριπολης, με οτι συνεπαγεται αυτο...πχ μπορει να τα καλεσει σε βοηθεια σε οποιδηποτε σημειο του νομου.τα ασθενοφορα των κεντρων υγειας και οι οδηγοι τους θα πρεπει να βγαζουν βαρδιες σε κοινο προγραμμα με τους εκαβιτες του εκει τομεα,που θα εκδιδεται απο την τριπολη.οι γιατροι των κεντρων υγειας..δεν θα μπορουν να δινουν εντολες στο εκαβ.βαση νομοθεσιας υπευθυνο για τις διακομιδες και τα επειγοντα ειναι το εκαβ.σε καμμια περιπτωση δεν θα βγει παραπανω απο ενα ασθενοφορο ανα βαρδια.ακομα και με 10 ατομα που δεν θα βρεθουν ποτε.υποψιν οτι εδω και 6 μηνες υπολειτουργει και η τριπολη,τοσο απο διασωστες οσο και απο ασθενοφορα.χρειαζεται: επικαιροποιηση αμμεσα του χαρτη υγειας του εκαβ,γινεται σε 2-3 μερες, καταγραφη ολων των περιστατικων της γορτυνιας, ασθενοφορα,και μεταθεσεις εκαβ απο αλλες περιοχες εκτος τριπολης.δηλαδη οποιος επιθυμει να ερθει απο αλλους τομεις.ζητηστε αυτα για αρχη....να παρετε ενα 10 τοις εκατο...και βλεπουμε.αυτα εχει η δημοσια διοικηση.και για να ειμαι σαφης φυσικα και εχετε ολοι δικιο.σωστα τα αιτηματα.
    ΥΓ: ποτε ηταν η τελευταια φορα που ζητησατε απο την 6η υπε οδηγους και τι απαντησε; επικουρικους;μονιμους;,απο κελπνο;

  • Κολοκυθάς Σ. Δημήτριος
    Κολοκυθάς Σ. Δημήτριος Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 13:52 Σύνδεσμος σχολίου

    Αυτό που διατυμπανίζω επτά και πλέον χρόνια, (από τότε που ξεκίνησα να εργάζομαι και να ασκώ την Ιατρική στη δύσκολη αυτή περιοχή της ορεινής Αρκαδίας) είναι ότι η καλύτερη λύση στο πρόβλημα των πληρωμάτων ασθενοφόρων είναι να δημιουργηθεί σταθμός ΕΚΑΒ στην Καρκαλού, που βρίσκεται σε κομβικό σημείο, πάνω στον επαρχιακό δρόμο στο κέντρο της Γορτυνίας, με εύκολη πρόσβαση σε κάθε γωνιά του χάρτη (είτε προς Δημητσάνα-Στεμνίτσα, είτε προς Τρόπαια, είτε προς Ηραία, είτε προς Βυτίνα-Βαλτεσινίκο).
    Στον σταθμό του ΕΚΑΒ-Καρκαλούς θα βρίσκονται 2 ασθενοφόρα (π.χ: της Δημητσάνας & των Τροπαίων που τώρα κάθονται άπραγα και σαπίζουν) και οι διασώστες θα είναι εκπαιδευμένα πληρώματα του ΕΚΑΒ που θα καλύπτουν όλες τις βάρδιες 24 ώρες το 24ωρο.
    Εφόσον το περιστατικό που θα κληθούν να συνδράμουν και να παραλάβουν είναι σοβαρό, θα το μεταφέρουν αρχικώς για σταθεροποίηση στην πλησιέστερη υγειονομική δομή (π.χ: ΚΥ Δημητσάνας ή ΚΥ Τροπαίων) και αφού εκεί γίνουν τα δέοντα, ο σταθεροποιημένος πλέον ασθενής θα διακομίζεται - συνοδεία ιατρού αν χρειαστεί - στο ΓΠΝ Τρίπολης.
    Το οίκημα για τη στέγαση του σταθμού ΕΚΑΒ στην Καρκαλού είναι έτοιμο και είναι το παλιό Δημοτικό Σχολείο, το οποίο με κάποιες τροποποιήσεις και βελτιώσεις θα αποτελεί ιδανικό σταθμό στέγασης των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ.
    Το βασικό σε όλα αυτά είναι, οι τοπικές κοινωνίες να καταλάβουν ότι με την παρούσα κατάσταση υποβαθμίζονται τα Κέντρα Υγείας της περιοχής τους και κατ' επέκταση η ίδια η ποιότητα ζωής των πολιτών κάθε ηλικίας. Φυσικά, πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα είναι τα ζητούμενα τόσο για τον Δήμο Γορτυνίας όσο και για το Υπουργείο Υγείας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...