Menu
RSS
Τρίτη, 16/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Παπαηλιού: "Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο ελλείπουν ακτινολόγοι, ενώ έχει κλείσει η παιδοχειρουργική κλινική"

Παπαηλιού: "Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο ελλείπουν ακτινολόγοι, ενώ έχει κλείσει η παιδοχειρουργική κλινική"

 

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος  Παπαηλιού, μιλώντας στην  Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη είπε, μεταξύ των άλλων τα εξής :

 

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη  αποτυπώνεται με ενάργεια η επιλογή του «συστήματος Μητσοτάκη» της κυβέρνησης της ΝΔ, να ωθήσει,  το  ΕΣΥ-το Δημόσιο Σύστημα Υγείας προς νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και εν τέλει να το ιδιωτικοποιήσει.

 

Μία επιλογή που στηρίζεται στη θεώρηση της υγείας ως εμπορικού προϊόντος, και ό χ ι  ως βασικού ανθρώπινου δικαιώματος και δημόσιου κοινωνικού αγαθού.

 

Στο επίκεντρο κάθε υγειονομικού συστήματος είναι το ανθρώπινο δυναμικό που το στελεχώνει.

Η υποστελέχωση των δομών υγείας είναι μεγάλη, με τα κενά να είναι πολλά και σε ιατρικό και σε νοσηλευτικό προσωπικό.

 

Τα περιφερειακά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

 

Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο ελλείπουν ενδεικτικά, ακτινολόγοι, με συνέπεια ο αντινοδιαγνωστικός εξοπλισμός να παραμένει εν πολλοίς αδρανής (υπέρηχοι, μαστογραφίες, τομογραφίες δεν γίνονται, διότι ελλείπουν ακτινολόγοι, με συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι-οι ασθενείς να προστρέχουν σε ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια.

Έχει κλείσει η παιδοχειρουργική κλινική, αφού δεν έχουν γίνει προσλήψεις εδώ και τρία χρόνια.

Εκτός αυτών, το ιατρικό προσωπικό εν γένει  είναι γηρασμένο, χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός για  την ομαλή αναπλήρωσή του και για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας συγκεκριμένων κλινικών.

Τα Κέντρα Υγείας, ιδίως όσα βρίσκονται σε απομακρυσμένες, δυσπρόσιτες και άγονες περιοχές, έχουν εγκαταλειφθεί από πλευράς εξοπλισμού, στελέχωσης και ασθενοφόρων, και όπου αυτά υπάρχουν, οδηγών.

 

Εξάλλου, η σχέση των στελεχών του συστήματος υγείας με αυτό είναι καθοριστική, διότι προσδιορίζει τον χαρακτήρα του (του ΕΣΥ). 

 

Με το υπό κρίση νομοσχέδιο καταργείται-ανατρέπεται η θεμελιώδης εργασιακή συνθήκη, όπως θεσμοθετήθηκε από τον  ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ,  δηλαδή η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών. Με αυτό τον τρόπο δίδεται η χαριστική βολή, στη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

 

Από το 2019 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το «σύστημα Μητσοτάκη» της ΝΔ απαξιώνει και υποβαθμίζει το ΕΣΥ, αποδιοργανώνοντάς το, με την προώθηση των ΣΔΙΤ και με την αύξηση του κόστους για τις παροχές υγείας που οι ασφαλισμένοι καταβάλουν επιπλέον.

 

Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη»,  αντί να πραγματοποιήσει γενναίες προσλήψεις και να αυξήσει τους μισθούς των υγειονομικών,  ώστε να στηριχθεί το εξουθενωμένο προσωπικό των νοσοκομείων, ωθεί τους γιατρούς του ΕΣΥ να αναζητήσουν συμπληρωματικό εισόδημα από την «τσέπη» των ασθενών, των πελατών (για την κυβέρνηση της ΝΔ), ασκώντας και ιδιωτικό έργο εκτός νοσοκομείου.

 

Επιπλέον δεν λαμβάνει μέριμνα, με την παροχή ουσιαστικών κινήτρων,  ώστε να ανασχεθεί η φυγή των γιατρών στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα.

 

Από την καθολική, ισότιμη και δωρεάν φροντίδα, την οποία διασφάλιζε ο γιατρός-δημόσιος λειτουργός που ήταν αποκλειστικά απασχολούμενος στις δημόσιες δομές υγείας και αφοσιωμένος στη περίθαλψη χωρίς οικονομική συναλλαγή, το νομοσχέδιο οδηγεί  σε γιατρούς αλλά και σε ασθενείς διαφορετικών ταχυτήτων εντός του ΕΣΥ, με το δημόσιο σύστημα υγείας να αλλάζει ριζικά.

 

Δυστυχώς, η επιστροφή της εποχής, κατά την οποία μόνον όσοι διέθεταν χρήματα ή «μέσον» μπορούσαν να είναι μέτοχοι  των  υπηρεσιών υγείας, ως προνόμιο,  αφού, με το νομοσχέδιο, οι δωρεάν υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους θα συρρικνωθούν και οι επί πληρωμή θα κυριαρχήσουν.

Το αποτέλεσμα θα είναι «να» την «πληρώνουν», κυριολεκτικά και μεταφορικά οι ασθενείς των δημοσίων νοσοκομείων, αφού θα αναγκάζονται να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα, μετατρεπόμενοι έτσι σε πελάτες.

Η ακραία ανισότητα στη φροντίδα υγείας και η «υγειονομική φτώχεια» θα επανέλθουν  δριμύτερες, σε αντίθεση ακόμη και με το πρόταγμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «να μη μείνει κανείς πίσω» μέσω της ενδυνάμωσης των δημόσιων συστημάτων υγείας. 

Παράλληλα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ενισχύεται αντί να καταπολεμάται το πελατειακό σύστημα στο ΕΣΥ.

Υποβαθμίζεται η βαρύνουσα σημασία  των αντικειμενικών κριτηρίων (προϋπηρεσία, κλινικό έργο, μετεκπαίδευση κλπ.) και προβλέπεται καθοριστικός ρόλος στην προφορική συνέντευξη του υποψηφίου που επί διακυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετηθεί  ως δομημένη, αλλά με περιορισμένο  ρόλο στην τελική αξιολόγηση 

Έτσι (με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου) ενισχύεται το πελατειακό κράτος και η ευνοιοκρατία, ενώ κατάφωρα καταστρατηγείται η διαφάνεια, η ισοτιμία και η αξιοκρατία.  

Στον αντίποδα προς τη  στρατηγική της κυβέρνησης για λιγότερο κράτος-Δημόσιο και περισσότερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα  στο πεδίο της Υγείας, προτείνεται η στρατηγική της δημόσιας επένδυσης στο ΕΣΥ και ειδικά στο ανθρώπινο δυναμικό του, με ταυτόχρονη ριζική αναδιοργάνωση της δημόσιας περίθαλψης.

Αυτό, εκτός από ισχυρή πολιτική βούληση, προϋποθέτει και γενναία επένδυση πόρων στο ΕΣΥ, στο πλαίσιο  της στρατηγικής επιλογής για σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (7 % του ΑΕΠ) στη δημόσια δαπάνη υγείας.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις για το ιατρικό μισθολόγιο (2.000 ευρώ καθαρά ο εισαγωγικός μισθός του Επιμελητή Β') και για τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων (αύξηση αποδοχών,  ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα), για  μόνιμες προσλήψεις, τη μονιμοποίηση των επικουρικών κλπ.

 

Ένα ευρύτατο μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων θα διατρανώσει το «κάτω τα χέρια από το ΕΣΥ» και θα διεκδικήσει τη συνολική αναβάθμιση της δημόσιας υγείας.

3 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 17:42 Σύνδεσμος σχολίου

    ειναι λυπηρο καθε φορα που δεν εφημερευει γιατρος στον αξονικο, να φευγουν 4-5 σθενοφορα στο εικοσοτετρωρο και να πηγαινουν καλαματα ,ή σπαρτη για να βγαλει ο κοσμος μια αξονικη. φυσικα απουσιαζουν 4-5 ωρες απο τον νομο, μενει ακαλυπτη η αρκαδια με οτι συνεπαγεται αυτο. τωρα με τον νεο νομο της γκαγκα να προσλαβει ο διοικητης του νοσκομειου οδηγους, ή να κανει αναθεση σε ιδιωτη και να σταματησει να απασχολει τα ασθενοφορα του εκαβ

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 14:40 Σύνδεσμος σχολίου

    Κάντε μια προσθηκη-ερευνα στο ρεπορταζ: ποτέ συνταξιοδοτηθηκε ο παιδονευροχειρουργος; πότε ξεκίνησε το πρόβλημα με το ακτινολογικό; ποιες ενέργειες είχαν γίνει εκεινη τη χρονική στιγμή για να μην αντιμετωστει πρόβλημα; που ήταν ο κ. Παπαηλιου τοτε; μήπως στην τότε Κυβέρνηση; να περιμένω συνέχεια ερευνας;

  • RIGHT
    RIGHT Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 10:59 Σύνδεσμος σχολίου

    Θα έρθει τώρα ο Πλεύρης να τα... τακτοποιήσει όλα....

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...