Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μετά την Demo και την Elpen, τρίτη ελληνική φαρμακοβιομηχανία αναζητεί οικόπεδο για να επενδύσει στην Τρίπολη!

Μετά την Demo και την Elpen, τρίτη ελληνική φαρμακοβιομηχανία αναζητεί οικόπεδο για να επενδύσει στην Τρίπολη!

Με επενδύσεις κοντά στα 250 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίων παραγωγής φαρμάκων, δημιουργείται στην Τρίπολη ένας κόμβος με επίκεντρο τα ογκολογικά σκευάσματα. Μετά την Demo, που επενδύει 160 εκατ. ευρώ στην Αρκαδία για μονάδα φαρμάκων και πρώτων υλών, και τον όμιλο ELPEN, που προωθεί επένδυση 30 εκατ. ευρώ μέσω της Win Medica, μία ακόμα ελληνική φαρμακοβιομηχανία αναζητεί αυτήν την περίοδο οικόπεδο στην ίδια περιοχή.

Το αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και συνδιευθύνων σύμβουλος της ELPEN, Θεόδ. Τρύφων, χωρίς να κατονομάσει την εταιρεία. Ο κ. Τρύφων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του νέου εργοστασίου του ομίλου στην Κερατέα εξήγησε πως με τις επενδύσεις για τις νέες μονάδες στην Τρίπολη σε τρία χρόνια από σήμερα θα καλύπτεται περισσότερο από το 20% των αναγκών της χώρας σε ογκολογικά φάρμακα, από μόλις 2% που συνεισφέρει σήμερα η εγχώρια παραγωγή.

Η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία λειτουργεί σήμερα περισσότερα από 45 εργοστάσια, αρκετά από τα οποία τους τελευταίους μήνες λειτουργούν σε πλήρη δυναμικότητα, προκειμένου να καλύψουν, μέσω των γενοσήμων και άλλων φαρμάκων που παράγουν, τις ελλείψεις σε αρκετά σκευάσματα. Ο πρόεδρος της ΠΕΦ είπε χθες πως οι επενδύσεις των εταιρειών του συνδέσμου για την περίοδο 2019-2023 φτάνουν τα 824 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 645 εκατ. πρόκειται να επενδυθούν μέχρι το 2026, ανεβάζοντας το σύνολο επενδύσεων της επταετίας κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.

 

Μέσω της επένδυσης της Demo στην Τρίπολη ανοίγει στη χώρα μας και ένας κλάδος με τεράστια σημασία, όπως αποδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας, αλλά και στη συνέχεια, λόγω των διεθνών ελλείψεων στα φάρμακα. Πρόκειται για τον κλάδο των πρώτων υλών για τη φαρμακοβιομηχανία.

Οι νέες επενδύσεις ενισχύουν περαιτέρω και τον εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια επεκτείνονται συνεχώς σε νέες διεθνείς αγορές. Ο κλάδος αποτελεί ήδη έναν από τους πλέον εξαγωγικούς τομείς της οικονομίας, με παρουσία σε δεκάδες χώρες. H RAFARM είναι η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα με πιστοποίηση από τη Food & Drug Administration (FDA) των ΗΠΑ για την ανάπτυξη και παραγωγή στείρων και σύνθετων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Χθες ο κ. Τρύφων είπε πως και η νέα μονάδα της ELPEN στην Κερατέα θα διεκδικήσει ανάλογη πιστοποίηση από την FDA, με στόχο να αρχίσει τις εξαγωγές στις ΗΠΑ την περίοδο 2027-2028.

Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του πρόεδρου της ΠΕΦ, ζητούν «κλαδική πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης», για να ενισχυθούν περαιτέρω οι επενδύσεις. «Οι άνθρωποι που έφυγαν στο εξωτερικό θέλουν να γυρίσουν», είπε ο κ. Τρύφων και πρόσθεσε πως ταυτόχρονα «υπάρχουν πτυχιούχοι με όρεξη, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού» σε πολλούς κλάδους. Ζητούν, επίσης, να συνυπολογιστεί από το Δημόσιο η αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω του ενεργειακού κόστους και των ανατροπών στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα. Και, κυρίως, να περιοριστούν «οι υπερβολικές επιβαρύνσεις rebate & clawback φαρμακοβιομηχανίας, λόγω της υποχρηματοδότησης του φαρμακευτικού προϋπολογισμού. Μάλιστα, χθες ο κ. Τρύφων είπε πως ο κλάδος θα τηρήσει πλέον σκληρή στάση για τις επιστροφές με νομικές (ήδη έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας) και άλλες ενέργειες. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως λόγω της εγχώριας παραγωγής, οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα είναι περιορισμένες (και εντάθηκαν προσωρινά στις γιορτές λόγω της έξαρσης των ιώσεων), σε αντίθεση με γειτονικές αγορές, όπως η Ιταλία, που λείπουν περίπου 1.000 σκευάσματα.

https://www.powergame.gr/

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...