Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πριν αγοράσετε φωτογραφική μηχανή

Πριν αγοράσετε φωτογραφική μηχανή

Οι φωτογραφικές μηχανές είναι ίσως το προϊόν με τις περισσότερες πωλήσεις στον πλανήτη. Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να γνωρίζουμε προτού αγοράσουμε μία.
Οι ψηφιακές μηχανές τελευταίας γενιάς διαθέτουν κυριολεκτικά αναρίθμητες δυνατότητες κάνοντας ακόμα και τον πιο απλό χρήστη να ενθουσιαστεί με το αποτέλεσμα της φωτογραφίας.

p>Compact ή D-SLR;
Οι D-SLR είναι μηχανές με εξαιρετικές δυνατότητες που μας αφήνουν να δημιουργούμε και να παίζουμε με την εστίαση και το φακό, καθώς μπορούν να δέχονται διαφορετικούς φακούς από ευρυγώνιους μέχρι τηλεφακούς εξαιρετικού ζουμ. Εχουν μία ποικιλία ρυθμίσεων και δεκάδες αξεσουάρ που μπορούμε να προσθέσουμε ανάλογα με τις δημιουργικές μας απαιτήσεις. Στα μείον είναι το υψηλό κόστος απόκτησης που μπορεί να φτάσει τις αρκετές χιλιάδες ευρώ, ο μεγάλος όγκος των μηχανών και το μεγάλο βάρος. Σίγουρα δεν απευθύνονται σε χρήστες που απλά θέλουν να απαθανατίσουν τις όμορφες στιγμές τους και σίγουρα δεν είναι οι μηχανές που μπορούμε να έχουμε συνεχώς μαζί μας, αφού ο όγκος μαζί με τον ανάλογο εξοπλισμό μας επιβάλλει να έχουμε μαζί μας ένα ολόκληρο σακίδι

Compact
Στον αντίποδα βρίσκονται οι compact μηχανές που είναι η κατάλληλη επιλογή για τους περισσότερους χρήστες δεδομένου ότι οι πιο πολλές από αυτές δεν υπολείπονται καθόλου σε δυνατότητες και σε τεχνικά χαρακτηριστικά, έχοντας σημαντικά χαμηλότερο κόστος απόκτησης και χωρίς την απαίτηση να κουβαλάμε έξτρα φακούς και αξεσουάρ.

Το είδος της μπαταρίας
Οι μηχανές που υπάρχουν σήμερα στην αγορά χρησιμοποιούν για τη λειτουργία τους ή έναν αριθμό συνηθισμένων μπαταριών του εμπορίου, συνήθως αλκαλικές τύπου AA ή ένα εξειδικευμένο πακέτο επαναφορτιζόμενης μπαταρίας -συνήθως την βρίσκουμε σε ορθογώνιο σχήμα, που έρχεται πακέτο με το φορτιστή της. Αν η μηχανή μας χρησιμοποιεί μπαταρίες του εμπορίου έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε να κρατήσουμε τη μηχανή μας με γεμάτη μπαταρία. Το μειονέκτημα είναι φυσικά το κόστος των μπαταριών αφού πρέπει να τις αγοράζουμε ξανά και ξανά αλλά και το ότι προσθέτουν ένα επιπλέον βάρος αφού είναι βαρύτερες από την έτοιμη λύση των επαναφορτιζόμενων.
Από την άλλη το πακέτο στοιχείων που έχουν οι υπόλοιπες μηχανές, έχει το πλεονέκτημα του κόστους, του βάρους, του σχήματος καθώς οι επαναφορτιζόμενες είναι μικρότερες σε μέγεθος αλλά και σε πλακέ σχέδιο, επιτρέποντας τον κατασκευαστή να κάνει πιο λεπτή τη μηχανή του. Εχουν συνήθως μεγάλη διάρκεια από φόρτιση σε φόρτιση, αλλά έχουν και το μειονέκτημά τους. Πρέπει να φροντίζουμε να την έχουμε πάντα γεμάτη γιατί πραγματικά ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα χρειαστεί να φωτογραφίσουμε.
Επιπλέον η φόρτιση της μπαταρίας είναι κάτι που θέλει κάποιο χρονικό διάστημα και για αυτό το διάστημα δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μηχανή μας εκτός κι αν έχουμε έξτρα πακέτο επαναφορτιζόμενης μπαταρίας, που όμως δεν είναι φτηνή.

Megapixel
Αυτός είναι ο πρώτος βομβαρδισμός που δεχόμαστε όταν πρόκειται να διαλέξουμε μια μηχανή. Ξεκίνησαν δειλά από τα 3 περίπου για να φτάσουν σήμερα να υπάρχουν μηχανές που ξεπερνούν τα 20MP. Ωστόσο οι περισσότερες φωτογραφικές σήμερα κινούνται από τα 8 μέχρι τα 12MP τα οποία είναι και υπεραρκετά για την πλειονότητα των χρηστών. Πραγματικά για το στάνταρ μέγεθος φωτογραφιών που θέλουμε οι περισσότεροι να εκτυπώσουμε τα 8MP είναι καλύτερα και από οσο χρειάζεται. Από εκεί και έπειτα τα επιπλέον megapixel απευθύνονται σε αυτούς που θέλουν να κάνουν περισσότερο δημιουργική φωτογραφία, η οποία άλλωστε απαιτεί και επιπλέον επεξεργασία στον υπολογιστή.

Φακός ζουμ
Δεν είναι λίγες φορές που στα σταντ των φωτογραφικών μηχανών διαβάζουμε για τα διάφορα ζουμ που διαθέτουν οι μηχανές, φτάνοντας ακόμα και τα 20x ζουμ. Σίγουρα ένας φακός με μεγάλο ζουμ μας λύνει τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις, αφού μπορούμε να φέρουμε το θέμα μας όσο κοντά θέλουμε χωρίς να χρειαστεί να μετακινούμαστε. Είναι σημαντικό, όμως, να διαχωρίσουμε το οπτικό ζουμ από το ψηφιακό. Το οπτικό είναι αυτό που γίνεται με τη χρήση του φακού χωρίς τη βοήθεια ηλεκτρονικών κυκλωμάτων εικόνας και αυτό είναι τελικά το πραγματικό και ωφέλιμο ζουμ για τον χρήστη. Με το οπτικό ζουμ όσο και κοντά να φέρουμε το θέμα προς φωτογράφιση δεν έχουμε καμία απώλεια στην ποιότητα της εικόνας σε αντίθεση με το ψηφιακό ζουμ, το οποίο μπαίνει σε λειτουργία όταν εξαντλούμε τις δυνατότητες του οπτικού και πιο απλά παίρνει από την εικόνα το κεντρικό κομμάτι και το μεγεθύνει, δίνοντάς μας την ψευδαίσθηση ενός κανονικού ζουμ.
Προσοχή, όμως, γιατί σε αντίθεση με το οπτικό, το ψηφιακό ζουμ μειώνει δραματικά την ποιότητα της εικόνας, βγάζοντας πολύ μεγάλο κόκκο στη φωτογραφία. Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε πριν την αγορά ποιο ζουμ από αυτό που αναφέρεται είναι οπτικό.

Πόσο ευρυγώνιος είναι;
Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο στα χαρακτηριστικά του φακού που συνήθως αγνοείται, είναι το πόσο ευρυγώνιος είναι ο φακός που έχει επάνω η μηχανή μας, κάτι που σημαίνει πόσα πράγματα μπορούμε να χωρέσουμε στο κάδρο της μηχανής μας σε κοντινή απόσταση. Όσο πιο ευρυγώνιος είναι ένας φακός τόσο λιγότερο πρέπει να οπισθοχωρούμε προκειμένου να χωρέσουν όλοι στη φωτογραφία.
Οθόνη LCD
Η οθόνη είναι ίσως αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε περισσότερο πάνω στη μηχανή μας. Αφενός για να καδράρουμε και να τραβήξουμε τη φωτογραφία, μια και στις περισσότερες μηχανές το παραδοσιακό σκόπευτρο έχει καταργηθεί, και αφετέρου για να δούμε τι έχουμε τραβήξει και να τις δείχνουμε και στους φίλους μας. Επιπλέον, μέσα από την οθόνη γίνονται και όλες οι άλλες ρυθμίσεις της μηχανής. Πρέπει, λοιπόν, να έχει σίγουρα ένα ικανοποιητικό μέγεθος, για να μην μας κουράζει και να έχει και αξιοπρεπή ανάλυση.
Σημαντικό είναι, επίσης, να δούμε πώς αντιδρά η οθόνη της μηχανής σε συνθήκες δυνατού φωτισμού. Μην ξεχνάμε ότι οι μισές τουλάχιστον από τις φωτογραφίες που θα τραβήξουμε θα είναι υπό το φως του ήλιου. Αυτό σημαίνει ότι, όταν θέλουμε να τις δούμε, θα πρέπει να διακρίνονται καθαρά στην οθόνη και εκεί είναι ακόμα ένας τομέας που οι μηχανές δείχνουν να χωλαίνουν.

Μέσο αποθήκευσης
Στην πλειονότητά τους οι φωτογραφικές μηχανές χρησιμοποιούν κάρτες μνήμης SD ή CF, στην περίπτωση που πρόκειται για μηχανές DSLR. Ωστόσο, ό,τι τύπο κάρτας και να χρησιμοποιεί η μηχανή μας καλύτερο θα ήταν να μην λυπηθούμε τα χρήματα μας και να επιλέξουμε μία με μεγάλη χωρητικότητα (δηλαδή άνω των 2 GB), αλλά και με μεγάλη ταχύτητα, για τη γρήγορη μεταφορά και αποθήκευση των δεδομένων.

Γιάννης Πετσέλης

Ηλεκτρονικός Ραδιοηλεκτρολόγος 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...