Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ένα φθινόπωρο υπό ιδιαίτερες συνθήκες

Ένα φθινόπωρο υπό ιδιαίτερες συνθήκες

του Γεωργίου Φαράντου *

                Το άνοιγμα των σχολείων υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας ήδη ξεκίνησε. Είναι αναμενόμενο ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές καλούνται να προσαρμοστούν σε νέες ιδιαίτερες συνθήκες που τις υπαγορεύουν οι αυξημένες απαιτήσεις λήψεως μέτρων προστασίας έναντι του κινδύνου του κορονοϊού, μέτρα που  λαμβάνονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και Παγκόσμια. Όμως, οι αποστάσεις ασφαλείας εντός των σχολείων, όπως αυτές εφαρμόζονται με την τήρηση μιας ελάχιστης απόστασης και του καθορισμού ενός μέγιστου αριθμού ατόμων ανά ορισμένη επιφάνεια χώρων διδασκαλίας, απέχει στη χώρα μας έναντι των υπόλοιπων χωρών. Ενώ σε ορισμένες χώρες έχει προνοηθεί η επάρκεια στην εξασφάλιση των μεγεθών αυτών, με τον χωρισμό των τμημάτων σε περισσότερα και την πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών, στη χώρα μας δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε το ένα ούτε το άλλο. Εμφανίζεται το φαινόμενο της πραγματοποίησης της διδασκαλίας σε χώρους που απέχουν από τις απαιτήσεις που το ίδιο το κράτος θεσπίζει για άλλες κατηγορίες δραστηριοτήτων, όπως οι εργασιακές ή οι κοινωνικές δραστηριότητες. Αυτό το γεγονός, μπορεί να συνεισφέρει στην μείωση της προστασίας για τους μαθητές και στη συνεπακόλουθη διασπορά του κορονοϊού στο κοινωνικό σύνολο.

                Η προετοιμασία για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών επί τρίμηνο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες της πανδημίας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα μέτρο το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών. Οι ελλείψεις αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν στη βάση των προσλήψεων για όλο το διδακτικό έτος, που θα εξασφαλίζουν τα πλήρη και συνεχή δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα μέρη όπου εργάζονται με αξιοπρέπεια. Η άμεση και επαρκής κάλυψη με έναν αριθμό εκπαιδευτικών για όλη τη σχολική χρονιά, θα συνεισφέρει τα μέγιστα στις αυξημένες απαιτήσεις των ιδιαιτέρων συνθηκών της πανδημίας.

                Συνοψίζοντας, η θεσμοθέτηση μετρήσιμων κανόνων ασφαλείας για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και η παρακολούθηση της ασφαλούς λειτουργίας τους είναι επεβεβλημένη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την αντιμετώπιση της μόλυνσης από κορονοϊό. Οι ενέργειες αυτές πρέπει να πραγματοποιηθούν εγκαίρως για τη διαφύλαξη της υγείας των μαθητών και των πολιτών και τον περιορισμό της έκτασης των βλαπτικών επιπτώσεων στον πληθυσμό.

Τρίπολη, 23-09-2020

* Ο Γ. Φαράντος είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας και υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...