Menu
RSS
Δευτέρα, 20/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οι «γκραν μαιτρ»

Οι «γκραν μαιτρ»

« με αυτές τις μεθόδους των «γκραν μαιτρ»των τερτιπιών, ο πολίτης μένει με την εντύπωση, ότι τα οικονομικά του κράτους βαίνουν καλώς και ότι στην  πορεία αυτή, συμβάλλει και ο ίδιος με τα παντός είδους «χαράτσια» και τις μειώσεις του μισθού του ή της σύνταξής του»

Οι θυσίες του Ελληνικού λαού «πιάνουν» τόπο;

p>Είναι εύλογο ερώτημα που τίθεται μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, βάσει των οποίων, για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι θετικό με πλεόνασμα 367εκ.€.

Πράγματι προέκυψε πλεόνασμα που δίνει απάντηση στο παραπάνω ερώτημα;

Το δέχομαι αλλά περιορισμένο στα 154εκ €. Κι’ αυτό εύκολα αποδεικνύεται αν λάβουμε υπόψη, ότι η απόδοση στους δήμους της δόσης του έτους 2012 ύψους 213.875.000€ που αποφασίστηκε στο πλαίσιο εξόφλησης των πάσης φύσεως οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς αυτούς σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν 3756/09,δεν πραγματοποιήθηκε.

Συγκεκριμένα με την απόφαση 5911/16-2-2012 του ΥΠΕΣ, κατανέμονται 213.875.000€  αμέσως μόλις πιστωθεί κατόπιν ενεργειών της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου στο ΥΠΕΣ, ο λογαριασμός του, που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τίτλο «Κεντρικοί αυτοτελείς πόροι των Δήμων για κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών».

Μέχρι σήμερα, δεν εκδόθηκε η σχετική χρηματική εντολή.

Να σημειωθεί, ότι η οφειλή δεν προέρχεται από τη σύναψη τοκοχρεολυτικού δανείου το οποίο-σύμφωνα με τις παραδεδεγμένες παγκοσμίως μετρήσεις των δημοσίων οικονομικών- δεν λαμβάνεται υπόψη στον λογαριασμό εξαγωγής του πρωτογενούς πλεονάσματος ή ελλείμματος, αλλά αναγνωρισθείσες «υπεξαιρέσεις» πόρων που έγιναν από το 1989 μέχρι και το 2008 οι οποίες και έπρεπε να συνυπολογισθούν με τις λοιπές δαπάνες.

Συνεπώς το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πλασματικό και απορώ πώς διέλαθε της προσοχής του κ. Ραϊχενμπαχ.

Δυστυχώς, η εκάστοτε κεντρική εξουσία η οποία ανέκαθεν διαχειρίζεται τους πόρους  της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά το δοκούν, «παίζει παιχνίδια στη σκακιέρα» με «αντίπαλο» τον προϋπολογισμό και ανάλογα με την κατάστασή του, με «ταχυδακτυλουργικές» κινήσεις ξεγελά τον ανύποπτο «θεατή».

Έτσι, με αυτές τις μεθόδους των «γκραν μαιτρ» των τερτιπιών, ο πολίτης μένει με την εντύπωση, ότι τα οικονομικά του κράτους βαίνουν καλώς και ότι στην πορεία αυτή συμβάλλει και ο ίδιος με τα παντός είδους «χαράτσια» και τις μειώσεις του μισθού του ή της σύνταξής του.

Με αφορμή τα τερτίπια, δράττομαι της ευκαιρίας, να διατυπώσω τις σοβαρές επιφυλάξεις που διατηρώ αναφορικά με τη σωστή κίνηση του λογαριασμού που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Θεωρώ, ότι το προϊόν των φορολογιών που σχηματίζουν τους ΚΑΠ δεν πιστώνεται στο σύνολό του, προκειμένου σημαντικό μέρος αυτού, να χρησιμοποιείται για την τμηματική εξόφληση της οφειλής του Ελληνικού δημοσίου προς τους Δήμους. Δηλαδή παρακρατούν πόρους για να εξοφλούν την αναληφθείσα δια νόμου υποχρέωσή τους προς τους Δήμους. Αν αυτή η πράξη δεν είναι «ληστεία», τότε- για να έχουμε καλό ερώτημα-ποια θεωρείται ως «ληστεία»;

Θα ανακαλέσω και θα ζητήσω δημόσια συγγνώμη, μόνο και εφόσον δοθεί στη δημοσιότητα ο παραπάνω λογαριασμός, όπως επίσης και ο λογαριασμός του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος στον οποίο εγγράφονται οι εισπράξεις των φορολογιών που σχηματίζουν τους ΚΑΠ.

Σάββας Σαββάκης, αντιδημάρχος Τρίπολης

Τρίπολη 11-4-2012

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...