Menu
RSS
Δευτέρα, 29/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ορισμένα συμπεράσματα για την απογραφή στη Γορτυνία...

Ορισμένα συμπεράσματα για την απογραφή στη Γορτυνία...
 
"Η Γορτυνία έχασε το 20,7% του πληθυσμού της - Μειώνονται σε 19 οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου"
Τα αποτελέσματα της απογραφής ήταν αναμενόμενα και δε μας εξέπληξαν καθόλου. Η καλπάζουσα μείωση του μόνιμου πληθυσμού στη Γορτυνία ως συνέπεια των αντιλαϊκών πολιτικών της ερήμωσης που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις με τις τοπικές τους αρχές είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια. Έτσι, φτάσαμε σήμερα στο σημείο οι μόνιμοι κάτοικοι στη Γορτυνία να ανέρχονται σε 8.015 σημειώνοντας πτώση κατά 20,7% (!) σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή.
Από τα στοιχεία της απογραφής προκύπτει ότι οι Γορτύνιοι (μη μόνιμοι κάτοικοι της Γορτυνίας) αγνόησαν το ανοιχτό κάλεσμα της δημοτικής αρχής για να απογραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στα χωριά, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να διαμορφωθεί πλασματικά ένας μεγάλος αριθμός, ο οποίος όμως δε θα αποτύπωνε την αλήθεια και θα έστελνε το λανθασμένο μήνυμα στην κεντρική εξουσία ότι τελικά δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα με τη δραστική μείωση του πληθυσμού στη Γορτυνία. Η καταγραφή της πραγματικότητας (όσο δυσάρεστη κι αν είναι αυτή) αποτελεί το πρώτο βήμα για να μπορέσει κανείς να την αλλάξει. Αυτό είναι κανόνας.
Κατά την περίοδο διενέργειας της απογραφής προβλήθηκε πολύ έντονα το επιχείρημα ότι ένας μεγάλος αριθμός θα έδινε τη δυνατότητα στη Γορτυνία να διεκδικήσει στο μέλλον περισσότερα κονδύλια. Είναι προκλητικό να ακούς αυτό το επιχείρημα από τους υποστηρικτές εκείνων των κομμάτων, που ως κυβέρνηση τα τελευταία δέκα χρόνια πετσόκοψαν την κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους κατά 60%. Αν νοιάζονταν πραγματικά για τα κονδύλια που παίρνει η Γορτυνία, το πρώτο πράγμα που θα έκαναν είναι να κατέβουν στο δρόμο να φωνάξουν για τα παρακρατηθέντα ποσά που δεν αποδίδονται στους δήμους. Η στάση τους λοιπόν, είναι εντελώς υποκριτική.
Το επιχείρημα τους όμως, "μπάζει" και σε ένα άλλο σημείο. Θα περίμενε κανείς ότι οι μειονεκτικές περιοχές, δηλαδή οι περιοχές που υστερούν αναπτυξιακά και πληθυσμιακά, θα λάμβαναν μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Το γεγονός ότι η αυξημένη χρηματοδότηση συνδέεται με τον αυξημένο πληθυσμό (δίχως να προτάσσονται ή να συνεκτιμώνται και άλλα κριτήρια) αποδεικνύει ότι τελικά δεν τους νοιάζει να αναστρέψουν την κατάσταση στις ερημοποιούμενες περιοχές.
Από την απογραφή προέκυψε κι ένα άλλο στοιχείο, το οποίο θα αρχίσει να συζητιέται πολύ το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο (ν. 4804/21), οι δημοτικοί σύμβουλοι στη Γορτυνία μειώνονται από 33 σε 19. Κι αν συνυπολογίσουμε τη μείωση στον αριθμό των μελών των τοπικών συμβουλίων από 5 σε 3 (για τις τοπικές κοινότητες από 301-2.000 κατοίκους), καταλαβαίνουμε ότι σε επίπεδο αντιπροσώπευσης ο δήμος Γορτυνίας ουσιαστικά μετατρέπεται σε μια "διευρυμένη τοπική κοινότητα", με την πλειοψηφία να διαθέτει μόλις 11 δημοτικούς συμβούλους και την αντιπολίτευση 8. Βέβαια, δεν έχει και τόση σημασία ο αριθμός των μελών των συλλογικών οργάνων, όσο οι αποφάσεις που παίρνουν. Και δυστυχώς, οι αποφάσεις που λαμβάνει το σημερινό δημοτικό συμβούλιο είναι καθαρά διαχειριστικές, συντείνοντας στη διαιώνιση της ερήμωσης.
Η απογραφή λοιπόν, έδειξε ΕΡΗΜΩΣΗ.
Και η καθημερινή απογραφή στα χωριά δείχνει ακόμα μεγαλύτερη ΕΡΗΜΩΣΗ.
Αυτό όμως, είναι το αποτέλεσμα...
Ευθύνη των Γορτύνιων, όλων μας, είναι να αναδείξουμε τα βαθύτερα πολιτικά αίτια που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα.
Να καταδικαστεί μαζικά η πολιτική της ερήμωσης, την οποία υλοποίησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις με τις τοπικές τους αρχές.
Να αμφισβητηθεί στον πυρήνα του ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης της αστυφιλίας, της συρρίκνωσης της εγχώριας παραγωγής και της εγκατάλειψης της υπαίθρου.
Να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στο πεδίο της πολιτικής και της οικονομίας, ώστε με κεντρικό, επιστημονικό σχεδιασμό και με αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού που σήμερα βιώνει την ανεργία και την εξαθλίωση, να αναπτυχθούν οι πλούσιες παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας, ξαναζωντανεύοντας έτσι την επαρχία.
Να γίνουν γενναία βήματα διεκδίκησης στη Γορτυνία, από τα καθημερινά ζητήματα μέχρι τα γενικότερα που καθορίζουν τις ζωές μας, αναδεικνύοντας τη Λαϊκή Συσπείρωση σε κυρίαρχη δύναμη, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης για τη Γορτυνία, αρκεί να βρούμε την τόλμη και τη δύναμη για να τον αναζητήσουμε.
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 23/7/22

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...