Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τοπική Κοινότητα Γορτυνίας

Τοπική Κοινότητα Γορτυνίας
 
Τα αποτελέσματα της απογραφής ήταν τραγικά για τη Γορτυνία και την Αρκαδία, διότι η πολιτική των κομμάτων που κυβέρνησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν τραγική για την επαρχία. Η παραπάνω διαπίστωση, που συνδέει το αποτέλεσμα της απογραφής με την αιτία που το προκάλεσε, θα πρέπει να κατανοηθεί σε βάθος από τους Γορτύνιους και να αποτελέσει βασικό κριτήριο ψήφου στις επόμενες εκλογές.
Οι άλλες παρατάξεις γνωρίζουν τι πραγματικά φταίει για την εκτεταμένη ερήμωση και γι'αυτό απέφυγαν να σχολιάσουν τα αποτελέσματα της απογραφής. Τελευταία γραμμή άμυνάς τους είναι το γνωστό επιχείρημα, αυτό που δυστυχώς αναπαράγουν και πολλοί Γορτύνιοι, ότι δηλαδή η ερήμωση είναι φυσιολογική εξέλιξη κι ότι είναι "ατομική ευθύνη" του καθενός που εγκατέλειψε την επαρχία. Αγαπάνε τα χωριά, αλλά δεν αναγνωρίζουν πολιτικές ευθύνες για την ερήμωσή τους. Όμως, τι είδους αγάπη είναι αυτή που θεωρεί αναπόφευκτο και φυσιολογικό το "θάνατο" των χωριών; Αυτή τη "μεταθανάτια" αγάπη, οι Γορτύνιοι θα πρέπει να την απορρίψουν, διότι εκτός των άλλων είναι υποκριτική, ακόμα και να λέγεται.
Η δημοτική αρχή έχει αντιληφθεί ότι παρέλαβε δήμο και στις επόμενες εκλογές θα παραδώσει κοινότητα, αφού στο εξής η πλειοψηφία θα διαθέτει μόλις 11 δημοτικούς συμβούλους και η μειοψηφία 8. Εμφανώς συρρικνωμένη θα είναι και η εκπροσώπηση στα τοπικά συμβούλια. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για μικρά και άνευρα δημοτικά συμβούλια υλοποιήθηκαν και με το παραπάνω. Θέλουν δήμους, οι οποίοι θα εφαρμόζουν δίχως αντιδράσεις την κεντρική πολιτική της πράσινης μετάβασης (θα μας απασχολήσει πολύ το επόμενο διάστημα στη Γορτυνία το ζήτημα της απλοποίησης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων που ψηφίστηκε στη Βουλή σε σχέση με την εγκατάσταση ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή), αλλά και της μετατροπής των δήμων σε έναν ακόμα ισχυρό και αυτόνομο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Η συζήτηση π.χ. που διεξήχθη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Γορτυνίας για την έγκριση - επικαιροποίηση του κανονισμού λειτουργίας των κοιμητηρίων ήταν εξόχως αποκαλυπτική. Ο κ. Κούλης και οι σύμβουλοί του που πήραν το λόγο έφτασαν στο σημείο να μας πουν ότι οι Γορτύνιοι τους...παρακαλάνε να πληρώσουν προκειμένου να μπει μια τάξη στα νεκροταφεία. Λες και οι Γορτύνιοι, όπως και όλος ο ελληνικός λαός, δεν πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους (άμεσους και έμμεσους) για να καθαριστούν τα χορτάρια στα νεκροταφεία ή για να φτιαχτεί μια μάντρα. Η ανταποδοτικότητα στις δημοτικές υπηρεσίες έχει "πιάσει ταβάνι" κι αυτό θέλουν να μας το παρουσιάσουν ως κάτι φυσιολογικό και... αναπτυξιακό.
Ο κ. Τρυφωνόπουλος μάλιστα, δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, προχώρησε ακόμα παραπέρα. Ζήτησε να συμπεριληφθεί στο νέο κανονισμό λειτουργίας των νεκροταφείων διάταξη, με την οποία, λόγω έλλειψης χώρου, οι μόνιμοι κάτοικοι να έχουν προτεραιότητα (death pass) σε σχέση με τους ετεροδημότες Γορτύνιους που θέλουν να ταφούν στα χωριά. Ο κ. Τρυφωνόπουλος, όπως φαίνεται, επιδιώκει να διαχωρίσει τους Γορτύνιους μετά θάνατον ρυθμίζοντας ακόμα και την τελευταία τους επιθυμία. Θέλει όμως τους ετεροδημότες Γορτύνιους να κατεβαίνουν εν ζωή στη Γορτυνία να τον ψηφίζουν ή να απογράφονται στα χωριά, ακόμα κι αν δεν είναι εκεί η μόνιμη κατοικία τους.
Όλα τα παραπάνω θα ήταν ανάξια σχολιασμού εάν δε διατυπώνονταν δημόσια και κυρίως εάν δεν καταδείκνυαν μια γενικότερη ανάγκη: οι Γορτύνιοι να βρουν την τόλμη και τη δύναμη να "απογράψουν" τις πολιτικές ευθύνες, που μίκρυναν τη Γορτυνία δημογραφικά, διοικητικά και παραγωγικά, μετατρέποντάς τη ουσιαστικά σε μια διευρυμένη "τοπική κοινότητα".
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 6/8/22

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...