Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κι εσύ λαέ της Αρκαδίας, μην ξεχνάς τον Ωρωπό!

Κι εσύ λαέ της Αρκαδίας, μην ξεχνάς τον Ωρωπό!
 
Στις εκδηλώσεις της Ζάτουνας προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη απουσίαζε η νεολαία. Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ και ιδίως ο δήμος Γορτυνίας θα έπρεπε να είχαν προνοήσει ώστε οι μαθητές της Γορτυνίας αλλά και των όμορων δήμων (αν ήταν εφικτό) να παρευρεθούν και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. Όχι σαν σχολική υποχρέωση, αλλά σαν μια ευκαιρία για να γνωρίσουν από κοντά την κιβωτό της μουσικής κληρονομιάς αυτού του τόπου και να τη συγκρίνουν με τα μουσικά "σκουπίδια" που η βιομηχανία του καπιταλισμού έχει επιβάλει στη νέα γενιά.
Στα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν και ο "Επιτάφιος". Τον εμπνεύστηκε ο Γιάννης Ρίτσος από μια φωτογραφία δημοσιευμένη στο Ριζοσπάστη, στην οποία μια μάνα θρηνούσε πάνω από το άψυχο σώμα του νεκρού παιδιού της στα αιματηρά γεγονότα της απεργίας των καπνεργατών το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη.
Ο σύγχρονος "Επιτάφιος" γράφεται και πάλι στους δρόμους με το αίμα των εργαζομένων, ακόμα και ανήλικων παιδιών, που αναγκάζονται να εργαστούν για να στηρίξουν οικονομικά τις οικογένειές τους. Ένα τέτοιο παιδί ήταν και ο 17χρονος μαθητής που βρήκε τραγικό θάνατο στον Ωρωπό την ώρα που εργαζόταν ως διανομέας, τη μέρα που ήταν σε εξέλιξη οι εκδηλώσεις στη Ζάτουνα.
Με ευθύνη των κυβερνήσεων, η ανήλικη εργασία έχει γίνει νόμος, ενώ η "μαύρη", αδηλωτη, παράνομη εργασία έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα. Το 2017 π.χ. επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ "θεωρήθηκαν" πάνω από 7.500 (!) βιβλιάρια εργασίας ανηλίκων, ενώ το 2021 η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε ένα βήμα παραπέρα θεσμοθετώντας τη δουλειά για μαθητές άνω των 15 ετών.
Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η κοινωνική και εργασιακή πραγματικότητα είναι αδυσώπητη κι αυτό το πληρώνουν ακριβά, ακόμα και με τη ζωή τους, οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έτυχε να είναι ούτε γαλαζοαίματοι ούτε να ανήκουν στην αστική τάξη.
Γι' αυτό τα τραγούδια του Μίκη εξακολουθούν να είναι επίκαιρα όσο ποτέ. Γιατί εκφράζουν τις αγωνίες του λαού. Στο εξής, όταν θα τραγουδάμε "...κι εσύ λαέ βασανισμένε, μην ξεχνάς τον Ωρωπό...", δε θα αναφερόμαστε μόνο στους φυλακισμένους από τη χούντα. Θα θυμόμαστε και τον 17χρονο μαθητή που έχασε τη ζωή του στον Ωρωπό εν ώρα...ανήλικης εργασίας.
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 10/9/22

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...