Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Η Γορτυνία δεν επαιτεί, απαιτεί άμεσες και οριστικές λύσεις για τα Κέντρα Υγείας..."

"Η Γορτυνία δεν επαιτεί, απαιτεί άμεσες και οριστικές λύσεις για τα Κέντρα Υγείας..."
 
Ο διάλογος Πλεύρη - Κωνσταντινόπουλου στη Βουλή για το ασθενοφόρο στα Τρόπαια ήταν εξόχως αποκαλυπτικός για να αντιληφθεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο οι μέχρι σήμερα αστικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν το ζήτημα της δημόσιας υγείας. Αφού συμφώνησαν ότι είναι δύσκολο να βρεθεί άμεσα οριστική λύση για την πρόσληψη οδηγού (λες και το πρόβλημα προέκυψε τις τελευταίες μέρες...), ανέσυραν έναν παλαιότερο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (ν. 4368/16) προκειμένου να πείσουν τους Γορτύνιους ότι μπορεί να βρεθεί έστω μια προσωρινή λύση.
Για να δούμε λοιπόν, τι λέει ο συγκεκριμένος νόμος, τον οποίο επικαλέστηκε με πάθος ο κ. Κωνσταντινόπουλος στη Βουλή.
Άρθρο 78: "Στις περιοχές όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας, τα οποία δε διαθέτουν προσωπικό για τη λειτουργία των ασθενοφόρων τους ή που το προσωπικό τους δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη μεταφοράς ασθενών, δύναται α) προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος και β) προσωπικό των ΟΤΑ να οδηγεί τα ασθενοφόρα που ανήκουν στο Κέντρο Υγείας, κατόπιν αιτήματος αυτού, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις. Το ως άνω προσωπικό πρέπει να διαθέτει επαγγελματική άδεια οδήγησης και να έχει εκπαιδευτεί ταχύρυθμα σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών. Η διακομιδή των ασθενών θα γίνεται με συνοδεία υγειονομικού προσωπικού από το αντίστοιχο Κέντρο Υγείας".
Είναι ίσως η πρώτη φορά (εγώ τουλάχιστον δε θυμάμαι άλλη παρόμοια) που αναφέρεται ρητά σε νόμο ότι τα Κέντρα Υγείας μπορούν να μείνουν χωρίς μόνιμο προσωπικό και μάλιστα να έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται από άλλους επαγγελματικούς χώρους (πυροσβεστική, ΟΤΑ). Αυτή η διάταξη όχι μόνο δεν αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά αντίθετα συνιστά κραυγαλέο πισωγύρισμα, που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα και αβεβαιότητα (σκεφτείτε για παράδειγμα η πυροσβεστική ή ο δήμος να μην μπορούν να διαθέσουν προσωπικό στο Κέντρο Υγείας, τι πρόκειται να γίνει σε αυτή την περίπτωση;).
Αν ήθελαν πραγματικά να στηρίξουν τα Κέντρα Υγείας θα είχαν ψηφίσει νόμο που θα προέβλεπε ότι κανένα Κέντρο Υγείας δεν μπορεί να λειτουργεί εάν δεν έχει τρεις οδηγούς, έτσι ώστε να βγαίνουν οι βάρδιες του εικοσιτετράωρου. Έχετε αναρωτηθεί γιατί δεν το κάνουν; Μήπως δεν αντέχει η οικονομία ή μήπως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που θέλουν να εργαστούν στη Γορτυνία (όπως άφησαν να εννοηθεί κατά τη συζήτηση στη Βουλή);
Κατανοούμε απόλυτα ότι οι Γορτύνιοι αναζητούν μια λύση για το ασθενοφόρο (όποια κι αν είναι αυτή, έστω και προσωρινή). Εκεί βρίσκεται και η μεγαλύτερη παγίδα, γιατί μια λύση εκτός ΕΣΥ, αν δεν είναι μόνιμη και οριστική, θα αποδειχθεί πολύ γρήγορα θνησιγενής.
Όταν κάνεις σκόντο στην πάγια θέση για αποκλειστικά ενιαία, δημόσια, δωρεάν, καθολική υγεία και περίθαλψη μέχρι το τελευταίο χωριό, κλείνοντας μάλιστα το μάτι στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τους εθελοντές, όταν χαιρετίζεις τις ιδιωτικές κινητές μονάδες στα χωριά και τις κομματικές αιμοληψίες στο πρώην δημαρχείο Τροπαίων την ώρα που το Κέντρο Υγείας παραμένει υποστελεχωμένο, τότε είναι αναμενόμενο πως δε θα έχεις απολύτως κανέναν ενδοιασμό να πάρεις παραμάσχαλα έναν αντιλαϊκό νόμο (όπως αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ που ξεθεμελιώνει την υποχρέωση του κράτους να καλύπτει τα οργανικά κενά στα Κέντρα Υγείας) πηγαίνοντας στη Βουλή να προτείνεις... προσωρινή λύση.
Με την ίδια ευκολία που προτείνουν σήμερα, οι πυροσβέστες να γίνουν οδηγοί στα Κέντρα Υγείας, ενδεχομένως αύριο να προτείνουν αντίστοιχα, οι υπάλληλοι του δήμου να προσφέρουν και ιατρικές υπηρεσίες (πάντα μετά από ταχύρυθμη εκπαίδευση...). Όπως αντιλαμβάνεστε, εμείς όχι μόνο δεν επικροτούμε τέτοιου είδους λύσεις, αλλά αντίθετα τις αντιπαλεύουμε, γιατί τις θεωρούμε επικίνδυνες για την υγεία του λαού.
Είμαστε και θα είμαστε μαζί με τους Γορτύνιους που διεκδικούν όλα όσα δικαιούμαστε: άμεση και πλήρη κάλυψη όλων των οργανικών κενών με μόνιμο προσωπικό, ουσιαστική αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας και των αγροτικών ιατρείων της περιοχής.
Ας το καταλάβουμε ότι τα οξυμένα προβλήματα της δημόσιας υγείας στη Γορτυνία δεν αντιμετωπίζονται με προσωρινές, "πυροσβεστικές" λύσεις και μάλιστα εκτός ΕΣΥ.
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
30/9/22

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...