Menu
RSS
Δευτέρα, 20/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Νέες σημαντικές αλλαγές στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέες σημαντικές αλλαγές στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
 
Σημαντικότατες αλλαγές επέρχονται στην Τοπική αυτοδιοίκηση με το καινούργιο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ που κατατέθηκε στη Βουλή και θα έχει ψηφιστεί μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη .
Αυτές εφόσον δεν αλλάξει κάτι στην επεξεργασία και συζήτησή του στη Βουλή αφορούν σε:
1. Τριμελή θα έχουμε σε κοινότητες από 201 κατοίκους και πάνω. ( σήμερα ισχύει από 300 και πάνω)
2. ΝΟΜΟΘΕΤΕΙΤΑΙ πλέον η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με τηλεδιάσκεψη.
3. Ένα άρθρο που αφορά τα σημερινά πενταμελή Συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων και συγκεκριμένα τον τρόπο εκλογής του προέδρου τους, σε όσα από αυτά δεν έχουν εκλεγεί με πλειοψηφία άνω του 50% θα έχουμε νέα εσωτερική εκλογή του προέδρου τους. Δεν αφορά κανένα πενταμελές Τοπικό Συμβούλιο από τα σημερινά επτά του Δήμου Γορτυνίας.
Προς το παρόν στο κατατεθέν νομοσχέδιο αυτές είναι οι πιο ουσιαστικές αλλαγές που αφορούν τις εκλογές, υπάρχουν βέβαια και άλλες που αφορούν την λειτουργία των Δήμων, τις αποζημιώσεις των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων καθώς και τα κολλήματα των υποψηφίων.
Βέβαια δεν υπάρχει τίποτα περί απογραφής και αριθμό δημοτικών συμβουλων!!!!
Ίσως κατά την διαδικασία επεξεργασίας του Νομοσχεδίου τόσο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όσο και κατά την διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια υπάρξουν κάποιες αλλαγές.
Με βάση τα ανωτέρω οι αλλαγές που θα επέλθουν στο Δήμο Γορτυνίας αν και εφόσον οι εκλογές του Οκτωβρίου διεξαχθούν με την παλιά (2011) απογραφή, είναι οι εξής:
Με βάση το γεγονός ότι το πληθυσμιακο κριτήριο για τα τριμελη των κοινοτήτων κατεβαίνει στους 201 και άνω κατοίκους (και αυτό μπορεί τελικά να ενισχύει το γεγονός ότι οι εκλογές να γίνουν με την παλιά απογραφή γιατί στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου αναφέρει ότι αυτό γίνεται για να συμπεριληφθούν στα τριμελή και οι σημερινές!!! 768 κοινότητες μεταξύ 201-300 κατοίκους) τότε θα έχουμε αύξηση των τριμελών από 7 σε 17 στο Δήμο μας.
Οι κοινότητες με βάση την απογραφή του 2011 στο Δήμο Γορτυνίας που έχουν πληθυσμό άνω των 201 κατοίκων είναι:
1 Βυτίνα 666
2 Δημητσάνα 448
3 Αραχωβα 208
4 Λουτρά 228
5 Βαλτεσινικο 378
6 Θεοκτιστο 205
7 Πουρναρια 241
8 Κοντοβαζαινα 386
9 Λαγκάδια 504
10 Ελληνικό 204
11 Βυζικι 232
12 Καλλιανι 291
13 Νιοχωρι 267
14 Περδικονερι 312
15 Σπαθαρι 209
16 Τρόπαια 543
17 Χώρα 203
********* Η Τριποταμιά έχει ακριβώς 200 !!!!και δεν γίνεται!!!!
Από τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι τα νέα τριμελή τοπικά Συμβούλια στο Δήμο Γορτυνίας ( επαναλαμβάνω για αποφυγή παρεξηγήσεων εφόσον οι εκλογές του Οκτωβρίου 2023 γίνουν με την απογραφή του 2011) γίνονται 17 από 7.
Αυτό θα έχει ως επακόλουθο και με βάση τον εκλογικό νόμο του 2021 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ότι σε αυτές τις 17 τοπικές κοινότητες την πλειοψηφία τους θα λαμβάνει ο Συνδυασμός του εκλεγέντος Δημάρχου και κατά συνέπεια πρόεδρος θα εκλέγεται αυτός που είναι στο ψηφοδέλτιο του ΝΙΚΗΤΉ ΔΗΜΆΡΧΟΥ ακόμα και αν στην συγκεκριμένη κοινότητα ο συνδυασμός λάβει λιγότερες ψήφους, κοντολογίς ο συνδυασμός του εκλεγέντος ΔΗΜΑΡΧΟΥ θα εκλέξει τον Πρόεδρο των ανωτέρω 17 κοινοτήτων ότι και να γίνει!!!!
Πέραν του γεγονότος ότι θα απαιτείται για την κατάρτιση των συνδυασμών από 3 έως 8 άτομα, δηλαδή περισσότερους υποψηφίους!!!!
Με βάση λοιπόν τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Νόμου 4804/21, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει, για την κατάρτιση των συνδυασμών στο Δήμο Γορτυνίας θα απαιτούνται για έναν πλήρη συνδυασμό το ανώτερο 368 υποψήφιοι εκ των οποίων 84 γυναίκες λόγω ποσόστοσης 40%.
Για το ελάχιστο θα απαιτούνται 71 υποψήφιοι (με υποψηφίους Προέδρους μόνο σε μονομελή, αν τώρα κατεβάσει κάποιος συνδυασμό σε τριμελές συμβούλιο κοινότητας θα χρειάζεται για κάθε μία συν δύο υποψηφίους) εκ των οποίων 15 γυναίκες.!!!
Ο ελάχιστος αριθμός όμως των 71 υποψηφίων εκ των οποίων οι 15 γυναίκες, είναι απλά για να καταρτιστεί ένα ψηφοδέλτιο και εδώ μπαίνει το ερώτημα τι πιθανότητες εκλογής έχει κάποιος υποψήφιος Δήμαρχος χωρίς να έχει υποψηφίους σε καμία κοινότητα με τριμελές συμβούλιο που είναι και οι μεγαλύτερες;;;; Άρα ο αριθμός αυτός των 71 είναι απλά ενδεικτικός και σίγουρα θα απαιτηθεί να αυξηθεί και φαντάζομαι ότι όλοι οι συνδυασμοί θα κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση για να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.
Είναι λογικό λοιπόν και επόμενο η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των εν δυνάμει υποψηφίων Δημάρχων ιδιαίτερα στα τριμελή να αντικατροπτίζει και την δυναμική τους, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει και τίποτα γιατί εκλογές είναι αυτές!!!
Ίδωμεν!!!!
ΥΓ.. Αν κάπου υπάρχει λάθος στους υπολογισμούς μου για τον αριθμό των υποψηφίων δεκτές οι παρατηρήσεις!!!!

Γεώργιος Παπακωνσταντίνου 

2 σχόλια

  • Ελεύθερος Γορτύνιος
    Ελεύθερος Γορτύνιος Σάββατο, 08 Απριλίου 2023 16:32 Σύνδεσμος σχολίου

    Παπακωνσταντίνου είσαι δύναμη και τους πετσοκοβεις αστούς να λένε ,πονάνε που τους πετσοκοβεις μάζευε ψήφους για όπου γουσταρης

  • ΠΑΣΟΚΟΛΑΓΝΙΑ= ΝΑ ΚΟΝΟΜΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΥΣΤΑΘΙΟ
    ΠΑΣΟΚΟΛΑΓΝΙΑ= ΝΑ ΚΟΝΟΜΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΥΣΤΑΘΙΟ Σάββατο, 08 Απριλίου 2023 13:06 Σύνδεσμος σχολίου

    κι εσυ ο ΠΑΣΟΚΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ πανηγυριζεις γιατι ετσι θα ειναι πιο δυσκολο και καλα να κναουν συνδυασμο κάποιοι στη γορτυνιοι και να επωφεληθει ο αχρηστος ευστάθιος.
    ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΟΥΝΑΓΕ
    ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 200 ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 100 ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΙΣΘΕΝ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΟΥ ΘΑ ΧΑΣΕΙ.
    ΠΑΡΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.... ΜΑΖΕΨΕ ΚΑΜΙΑ ΨΗΦΟ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΟΔΘΣΣΕΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...