Menu
RSS
Δευτέρα, 20/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το χειρότερο είναι να έχεις αποδεχτεί ότι είσαι πολίτης τρίτης κατηγορίας

Το χειρότερο είναι να έχεις αποδεχτεί ότι είσαι πολίτης τρίτης κατηγορίας
 
Είσαι για διακοπές στην Γορτυνία 15 μέρες τον Αύγουστο; Απολαμβάνεις τα προνόμια της επαρχίας, τον καθαρό και δροσερό της αέρα, την ησυχία της, την ομορφιά της φύσης, δεν προλαβαίνεις να βιώσεις τα προβλήματά της, τουλάχιστον όχι όλα.
Μένεις στη Γορτυνία όλο το χρόνο; Κουράγιο, δύναμη και ο Θεός μαζί σου.
Θέλεις να κυκλοφορήσεις τη νύχτα από χωριό σε χωριό; Λυπάμαι, ορατότης μηδέν, δεν διαθέτουμε ηλεκτροδότηση στους δρόμους.
Θέλεις να βγεις από το σπίτι σου μετά την άνοιξη; Πάρε μαζί σου κι ένα δρεπάνι για να ανοίξεις δρόμο από τα ξερόχορτα, που ξεπερνούν το ένα μέτρο, αλλιώς μείνε μέσα έως ότου...όποτε... και αν καθαριστούν, γιατί, αν το σπίτι σου είναι κάπως "απόμερο"... δεν θα καθαριστεί ποτέ ο δρόμος.
Μόνος σου ό,τι κάνεις.
Κι αν είσαι ηλικιωμένος και δεν έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις το δρεπάνι ή να πληρώσεις για να σου καθαρίσει κάποιος τον δρόμο; Καλύτερα μην πας πουθενά, η Γορτυνία δε νοιάζεται για τους ηλικιωμένους.
Θα μου πεις σκέφτεται τους νέους;
Αντιθέτως, κλείνει σχολεία και σε κάποια από αυτά που της απέμειναν, δεν διδάσκονται και όλα τα μαθήματα, ας πούμε αγγλικά, πληροφορική, γυμναστική. Ίσως οι ιθύνοντες δεν τα θεωρούν και τόσο απαραίτητα.
Να μη μιλήσω για δραστηριότητες, θεωρούνται πολυτέλεια, Αθλητισμός; Καλλιτεχνικά; Μπαλέτο; Μουσικό όργανο;
Πώς θα έχει μέλλον η Γορτυνία, όταν από μόνη της το εμποδίζει;
Όταν διώχνει τους κατοίκους της, τα παιδιά της;
Κάθε ελπίδα των νέων για πρόοδο και ανέλιξη γίνεται αυτομάτως πρόβλημα στο οικογενειακό τραπέζι.
Όι τοπικοί φορείς εξουσίας, με πρώτους τους δημοτικούς και περιφερειακούς άρχοντες, που θεωρείται ότι μπορούν - αλλά από το νόμο για την Αυτοδιοίκηση επιβάλλεται - να παλεύουν για την ανάπτυξη και την προοπτική μιας περιοχής, που αποτελούν βασικούς πυλώνες για το σχεδιασμό στρατηγικής, για την παιδεία της, για την υγεία, για την κοινωνική πολιτική της, τι πράττουν;
Ασχολούνται; Ενημερώνονται;
Αξιοποιούν πόρους εθνικούς, ευρωπαϊκούς; Προγράμματα; Συμβουλεύονται ειδικούς; Αξιοποιούν τον επιστημονικό κόσμο της περιοχής;
Αδιαφορούν - Αδιαφορεί.. για να μην πω…ψέλνει!
Τι απομένει λοιπόν;
Όι ενεργοί πολίτες να αναγκάζονται να μετακινηθούν στην πόλη, για να μπορέσουν να εργαστούν, ώστε να έχουν τα παιδιά τους πρόσβαση στις απαιτούμενες συνθήκες για την εξέλιξη τους.
Όι ηλικιωμένοι να υποχρεώνονται να μετακομίσουν κι αυτοί, για να έχουν περίθαλψη και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
Φοβάμαι ότι θα κατηγορηθώ για όνειρα θερινής νυκτός, αν μιλήσω για πολιτισμό, για θέατρο, για κινηματογράφο όλο τον χρόνο.
Αυτά υπάρχουν μόνο τον Αύγουστο.
Τον υπόλοιπο χρόνο οι άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας δεν έχουν την ανάγκη του πολιτισμού;
Δεν χρειάζεται να έχουν ποιότητα στη ζωή τους; Είναι πολίτες τρίτης κατηγορίας;
Υ.Γ. Όι γονείς που παραμένουν στην επαρχία είναι ήρωες.
Ό,τι τους στερεί η τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος, το καλύπτουν από το υστέρημα τους. Με νύχια και με δόντια προσπαθούν να ανοίξουν τους ορίζοντες των παιδιών τους.
Καθημερινά έχουν την όποια εργασία τους και μετά ή παράλληλα μεταφέρουν το/τα παιδιά τους σε άλλη περιοχή, που διαθέτει αυτά που χρειάζεται και δικαιούται κάθε παιδί για την πρόοδο του, όπως φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, αθλητικές δραστηριότητες και ούτω καθεξής.

 

Παναγιώτα Γιαννακά

Ζυγοβίστι Γορτυνίας

9 σχόλια

  • Αυτά και πολλά είναι...
    Αυτά και πολλά είναι... Κυριακή, 23 Ιουλίου 2023 02:21 Σύνδεσμος σχολίου

    Μια άποψη εξέφρασε η γυναίκα και ορισμένοι μη και δε και ότι σας πήραν το πιστοποιητικά. Να λέτε όλοι σας και ευχαριστώ σε ανθρώπους που νοσταλγούν με οποιαδήποτε τρόπο, έναν τόπο και το πως μπορεί μέσα από ικανούς και ειδικούς σκοπούς, να αναπτυχθεί και να αναδειχτεί...!!! Αφήστε τη κλάψα, την μιζέρια και το μαρασμό..!!! Δικαίωμα έχουν να γράφουν όλοι μας... Τι κι'άν γεννήθηκε εκεί στην Γορτυνία.. Ή έλκει τη καταγωγή.. Ή έφυγε από κει σε μικρή ή μεγάλη ηλικία.. Ή ήταν ο Παππούς ή Γιαγιά από κείνα ή από τούτα τα Χωριά.. κοκ.. Και.. Και.. Οι υποψήφιοι της Γορτυνίας τι έχουν σκοπό να κάνουν... Θα απαιτήσουν αυτά που άνηκαν & ανήκουν στη Γορτυνία ή θα σφυρίζουν αδιάφορα...?

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 23:34 Σύνδεσμος σχολίου

    Αν κάποιος ετεροδημότης θελήσει να ασχοληθεί με τον Δήμο Γορτυνίας και ταράξει την καθεστηκυία τάξη, αμέσως να τον προσβάλουν. Αν είναι και γυναίκα, ακόμα χειρότερα! Αυτούς που μεταγράφουν από αλλού σωρηδόν εδώ και καιρό για να τους ψηφίσουν, τους αγαπάνε βεβαίως. Αρκεί να μας βολεύει.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 20:21 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο άλλος ο τραχανάς που υπογράφει και "Γορτύνιος" κιόλας, λέει ότι δεν αναγράφεται το όνομά της και η γυναίκα το έχει βάλει στο τέλος φαρδύ-πλατύ σαν την άδεια κεφάλα του ...Γορτύνιου

  • Γιάννης Γ
    Γιάννης Γ Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 19:19 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο στραβούλιακας γιατι έτσι πρέπει να τον φωναξουμε δεν είδε το όνομα κάτω απο την επιστολή? Για τους άλλους σχολιαστές τι να πω? Τα ζώα είναι εξυπνότερα απο αυτούς που σχολιάζουν

  • Κουκλος
    Κουκλος Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 18:05 Σύνδεσμος σχολίου

    Κουκλίτσα μου με ποιον θα σαι υποψήφια μωρος εμφανίστηκες

  • Γορτύνιος
    Γορτύνιος Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 14:10 Σύνδεσμος σχολίου

    Ωραίο κείμενο για έκθεση ιδεών επιπέδου Γυμνασίου, είναι προφανές όμως ότι η κυρία (δεν αναγράφεται το όνομά της) κατοικεί σε κάποιο αστικό κέντρο της χώρας γιατί εάν έμενε μόνιμα στην Γορτυνία θα γνώριζε πολλά από τα καθημερινά που γιαυτην ίσως να είναι ασήμαντα γίνονται σε όλα τα χωριά με πολύ κόπο., ενώ παράλληλα η Γορτυνία μέρα με την ημέρα, επίσης με πολύ κόπο, αλλάζει προς το καλύτερο. Όταν η περιοχή είχε αφεθεί στην τύχη της για εννέα ολόκληρα χρόνια, με ευθύνη πολλών από εκείνους που διεκδικούν σήμερα να γίνουν Δήμαρχοι, έρχονται τώρα κάποιοι να μας πουν ότι σε τέσσερα χρόνια έπρεπε να είχε γίνει παράδεισος. Αλλά δυστυχώς γιαυτους ο κόσμος τους ξέρει καλά και θα δώσει στην παρούσα δημοτική αρχή του Στάθη Κούλη την εντολή να συνεχίσει για την επόμενη θητεία.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 13:21 Σύνδεσμος σχολίου

    Οποία και να’ναι αλήθειες λεει

  • Γορτύνιος
    Γορτύνιος Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 13:12 Σύνδεσμος σχολίου

    Πράγματι η Γορτυνία με αυτούς τους ρυθμούς και με εκείνους τους ... τοπικούς άρχοντες - Συνταξιούχους εθνοσωτήρες κατά βάση που κάθε φορά εμφανίζονται καινούριοι, ΔΕΝ έχει μέλλον καθώς δεν έχει εξασφαλίσει στους δημότες την ικανοποίηση βασικών αναγκών και κυρίως την ασφάλεια. ΔΥΣΤΥΧΩΣ κυριαρχεί το ρουσφέτι και με πρακτικές ξεπερασμένες, δεν υπάρχει πρόοδος. Πολλά σχολεία λειτουργούσαν μέχρι πέρυσι με παιδιά από άλλες χώρες τα οποία έφυγαν από εδώ με τις οικογένειές τους για καλύτερες συνθήκες ζωής. Ούτε εκείνους μπόρεσε να κρατήσει η Γορτυνία. Έτσι ο πληθυσμός θα μειώνεται τα χωριά θα εγκαταλειφθούν στην τύχη τους και ας βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι Γορτυνία δεν είναι τα τέσσερα πέντε κεφαλοχώρια, ούτε είναι μόνο για τον δεκαπενταύγουστο καθώς εμείς ζούμε εδώ δώδεκα μήνες το χρόνο.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 12:14 Σύνδεσμος σχολίου

    Ποια είναι η κύρια; Όψιμη σωτήρας;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...